Interjú egy döglött lóval – Schmitt Pál ambíciói

  • narancs.hu
  • 2014. március 22.

Narancsblog

Elhangzott nagy nyilvánosság előtt ez a mondat a PhD-ről, s az egész ország tudta, hogy egy szánalmas hazugság. Oszt’ jónapot.

Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla” – mondotta Orbán Viktor 1999 szeptemberében, mint szerinte dakota közmondást. Javára legyen mondva, hogy pályája későbbi szakaszán is tartotta magát e nemes elvhez: Schmitt Pál nevű döglött lováról épp két esztendeje, 2012 áprilisában szállt le. Gyanús a dolog, hogy a derék hátas kimúlásához is lehetett némi köze, ami nem szép dolog, de hűtlenséggel semmiképpen nem vádolhatjuk a kis vezetőt. Időnként odamegy e döglött lovához, és nyom neki egy kockacukrot (mintha segítene rajta): a múltkor is beengedte, szinte maga mellé a finnek elleni (hogyhogy milyen? vesztes) meccs díszpáholyába, most is ott tündökölhetett az ún. Olimpiai park ünnepélyes átadásán.

Ez utóbbi alkalmat használta fel a szemfüles hvg.hu, hogy interjút készítsen Magyarország volt elnökével, kábé arról, hogy hogy is áll a maestro a tudományos fokozat megszerzésével, amit bukásakor lengetett be az ő népének. Az interjú arra van kihegyezve, hogy persze, hogy sehogy, s már le is tett róla.

Ugyan már, ebben a két évvel ezelőtti történetben pontosan az volt a jó, hogy az első perctől az utolsóig hazugság volt – és ezt akkor is tudta mindenki. Elhangzott nagy nyilvánosság előtt ez a mondat a PhD-ről, s az egész ország tudta, hogy egy szánalmas hazugság. Oszt’ jónapot.

false

 

Fotó: MTI–Kovács Tamás


Ilyenformán most sem az a csoda, hogy maga a tettes is beismerte végre – az arcán derűs mosollyal –, hogy hazudott. Hanem az, ami méltatlanul nem kapott akkora hangsúlyt, szóval az, hogy helyette egy könyvet ír. Gyakorlatilag ugyanabban a témában, mint amiben a nevezetes PhD-t tervezte. Most figyeljenek! „Egy könyvet írok most a fenntartható fejlődésről, ami a sporton keresztül hozzájárulás a közös erőfeszítéshez, ami a természetvédelmet illet…” Na, erre tessék gombot varrni, de az sem baj, ha meg bírja fejteni valaki. Majd szerényen azt is hozzáfűzte a megboldogult paripa, hogy e könyvet angolul írja – nos, ezt mondjuk, megértjük mindnyájónk álamfőjétől –, magyarul hogyan is boldogulna.

Mindazonáltal rendezni kéne végre a döglött lovak közterületi mozgását. E téren elkelne tán némi szigorítás, különösen akkor, ha a miniszterelnök alól dőlt ki a szerencsétlen pára.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?