Majd a pecások – Betiltották a halászatot a Balatonnál

  • narancsblog
  • 2013. december 11.

Narancsblog

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter határozatlan időre leállíttatta a halászatot a Balatonon. Miként arról a Népszabadság beszámolt, indoklás egyelőre nincs, legfeljebb annyi, hogy a hasznosítót, vagyis a balatoni halászatért felelős állami szervezetet (a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-t) „sok támadás és kritika érte az utóbbi időben”, mivel Fazekasék „több fényképet kaptak sérült halakról, vízen úszó haltetemekről”. Mintha az elmúlt 10-20-50 évben ne lehetett volna bármikor ilyen felvételeket készíteni a magyar tengerben!

Ami biztos: Füstös Gábor, a BHN vezérigazgatója felmondott, a minisztérium pedig leszögezte: „Újra kell gondolni a halászati jogosultság mostani rendszerének átalakítását.” Hogy mi ezzel a baj? Hát az, hogy ez így tényleg a fejétől bűzlik. Jobb helyeken egy ilyen intézkedést alapos vizsgálat előz meg, minek során megállapítják, hogy kik és mikor hibáztak, és ha kell, akkor büntetnek, leváltják a főnököt – és így tovább… Itt azonban azt látjuk, hogy a miniszter szinte titokban betilt egy évszázados tevékenységet, egy szakmát, és azt sugallja, hogy minden balatoni halász állatkínzó rapsic.

Talán a horgászok miatt történik mindez? Csak nem több százezer potenciális szavazónak szánt karácsonyi ajándékról van szó? A Vidékfejlesztési Minisztériumban elkezdődött a kampány? És húsvétkor milyen ajándékot kapnak a pecások? Fazekas miniszter személyesen fogja ledönteni a híres halász- és pákászszobrokat Füreden, és gyorsan felavat helyettük egy Nagy Ho-ho-horgászt?

De van itt még valami. Mit gondoljunk az egyetlen valamelyest konkrét minisztériumi állításról – „újra kell gondolni a halászati jogosultság mostani rendszerének átalakítását” –, ha nem azt, hogy csókos járt a miniszternél, hogy leszólt neki valaki, hogy… Mert abban egészen biztosak lehetünk, hogy a miniszter úr a jövőben nem úgy képzeli a balatoni halászati rendszer átalakítását, hogy azt örökre megszünteti. Legfeljebb a választásokig.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?