Orbán kilencezer forintra árazta be a nyugdíjasok lelkét

  • narancs.hu
  • 2019.08.24 12:12

Narancsblog

Visszatért a feudalizmus, és senkinek nincs egy rossz szava.

Kilencezer forint értékű rezsiutalványt kap minden nyugdíjas – mondta tegnap a kormányinfón Gulyás Gergely, amit sokféleképpen lehet értelmezni vérmérséklettől és politikai hovatartozástól függően.

Minden bizonnyal számos díjazott akad, aki a bejelentést követően legszívesebben egészen a karmelita kolostorig szaladna, hogy személyesen köszönje meg – akár kézcsókkal –, a miniszterelnök úr nagyvonalúságát, míg az örök elégedetlenek azon hőböröghetnek, hogy tavaly tizenkétezret osztottak ugyanilyen címen, most meg csak kilencet, ami pont 25 százalékkal kevesebb.

Biztosan vannak olyanok is, talán nem is kevesen, akik viszont

épp elvi okokból nem kérnek a jutalomfalatból,

tisztában vannak e kilencezer forint könyöradomány-jellegével, de a legtöbben mégis azok vannak, akik inkább hallgatnak, mert úgy vannak vele: ott, ahol minden forintra szükség van, nem hagyhatnak egy ekkora tételt sem elveszni.

Orbán híressé vált találkozása a nagygéci Bözsi nénivel

Orbán híressé vált találkozása a nagygéci Bözsi nénivel

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Ahogyan nem hagyják elveszni azt a krumplit sem, amit a polgármester oszt, a pénzt meg pláne nem, sőt némi ajándékcsomag fejében hajlandók biodíszletnek is beállni ilyen-olyan kampányeseményeken.

Persze Gulyás Gergely szerint e „rezsiutalványnak” semmi köze a kampányhoz, a kormány döntését azzal indokolta, hogy „minden várakozásnál jobban teljesít a magyar gazdaság, amiből az idősebb korosztálynak is részesednie kell”, különben is „nagyon fontos kifejezni a megbecsülésünket, tiszteletünket” irántuk.

Míg a Magyarországnál boldogabb helyeken egyszerűen

választási csalásnak, vesztegetésnek tartanák

az efféle kormányzati akciót, nálunk mára megcsontosodott az efféle eljárás, s vele gyakorlatilag visszatért a feudalizmus. A különbség csupán annyi, hogy amíg a középkorban mindenféle jeles alkalmakkor (koronázás, esküvő stb.) szórta a császár, a király, a földesúr az aprópénzt a nép közé, Orbánék ezt a választások előtt teszik.

De a lényeg ugyanaz: a lehető legolcsóbban befogni az alacsony néposztályok száját, méghozzá úgy, hogy ők is nyertesnek érezzék magukat, és annak ellenére is az uralkodóban legyen minden bizodalmuk, ha egyébként nem szimpatizálnak vele. Végtelenül szomorú, hogy Orbánék ezzel az emberi gondolkodást semmibe vevő, gyomorra és ösztönökre ható módszerrel aratják sikereiket, miközben semmi nem utal arra, hogy e módszer hatékonysága veszített volna az erejéből.

De a legszomorúbb mégis az, hogy ha a kampányt fel lehet fűzni nagyjából arra a gondolatmenetre, hogy „Gyurcsányék bezzeg nem adtak”, majd fejenként 9000 forintért meg lehet vásárolni a választási győzelmet, az nemcsak a hatalmon lévő gátlástalanságának bizonyítéka, de annak is, hogy saját magunkkal kapcsolatban végleg elfelejthetjük az igényes, a büszke és az önérzet szavunkat.

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Kiáll-e?

  • A szerk.

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.

„Nagyon nagy vita”

Orbán Viktor január 14-i, idei első rádióinterjújának utolsó témája a „gyermekvédelmi népszavazás” volt. Az interjúban a pedofília először kontrasztként jelent meg: „van az a jelenség, hogy a gyerekeink ki vannak téve szexuális ragadozóknak” – mondta a miniszterelnök. Majd pedig a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „most egy másik jelenségről beszélünk, aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, erről van egy nagyon nagy vita, de ezt én most nem tartom fontosnak”.

A szelíd forradalom

A múlt év végére az Alaptörvény lecserélése az egyesült ellenzék egyik legfontosabb, de mindenképpen a legjelképesebb választási ígéretévé lépett elő. A kezdeti kérdést – lehetséges-e egyáltalán egyszerű többséggel alkotmányozni? – felváltotta az annak mikéntjéről folyó nyilvános eszmecsere.