Több mint nyolcmilliárdba fájt, s nem járt vele csak a szégyen: mégsem kell az olaszoknak a sámándob

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 4.

Narancsblog

Sámán, sámán… simán dobták a sámándobot.

Bár egy ideig lehetett reménykedni, hogy az olaszok igényt tartanak a milánói expo magyar csodapavilonjára, de ennek vége. „Az olasz fél meggondolta magát, és mégsem tart igényt a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjára, amely így gond nélkül hazatérhet – tájékoztatta tegnap a Magyar Nemzetet Szőcs Géza.

Pedig volt még némi remény tavaly is, amikor Matteo Renzi olasz miniszterelnök a lap szerint azzal kecsegtetett, hogy sámándob az Olasz Műszaki Intézet egy részlegének ad majd otthont.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Stefano Porta

Nos, mint Szőcs némileg csalódottnak tetsző szavaiból („az olasz fél meggondolta magát”) kitetszik: nem ad otthont. Nyilván nem lesz kőbaltás részlege a tervezett műszaki intézetnek.

Lehet hazahozni, s felállítani Karcagon, ahol a kormány újabb elképzelései szerint – micsoda előrelépés az eredeti tervekhez képest, melyek szerint egészségcentrum létesült volna benne Szombathelyen – immár „a magyarok lovas hagyományait fogja bemutatni”.

De hát mi a fenét is mutathatna be egyebet a 21. században egy kibaszott sámándob?

Pontosabban egy több mint 8 milliárd forintból összeeszkábált sámándob. Megtanulhatják belőle a karcagi, illetve az ország minden részéről odavezényelt gyerekek, hogyan lehet nyereg alatt puhítani a húst, s hogyan lehet vágta közben előre és hátra nyilazni egyszerre, aminek nyilván maga Szőcs is nagymestere.

Szükség is lesz e tudományára, mert a monstrum szétszerelésére és hazaszállítására Szőcs Magyar Nemzethez intézett szavai szerint „összesen legfeljebb 650 millió forint áll rendelkezésre”. Pimf összeg, nemde, ennyiből csak lóháton lehet nyilván hazaszállítani azt a dobot. Pimf összeg, legalábbis az eddig ráfordított milliárdokhoz képest. Meg ahhoz képest is, hogy az emlékezetes – a komplett építész szakmát, s úgy általában a jobb érzésű közönséget kiborító – pályáztatás alkalmával azért vetette el a kormánybiztos az első helyezett pavilontervet, mert az túl drága lett volna. Meg hát ez jobban is tetszett neki.

Nos, annyi biztos, hogy ez a sámándob olcsó holmi. Olcsó és vásári, drága pénzen. Csodájára járhatunk, míg világ a világ.
Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.