Ray Barboni Miamiból – elhunyt Dennis Farina

Narancsszem

Ha igaz, amit mondanak, és Marlon Brandónak maga az alvilág egyik fejese gratulált (a helyszín legyen egy New York-i olasz étterem) A keresztapa-beli alakításáért, mert ezzel nagyban emelte az olasz-amerikai donok fényét (ha nem igaz, akkor is így volt, mert John Ford óta tudjuk; a legenda és a valóság közül mindig az előbbit válaszd!), szóval ez esetben azt kell hinnünk, sőt, midőn e sorokat írjuk, egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy Dennis Farina asztalához is küldetett valaki egy üveg jó chiantit. A bor küldője, s itt már tényleg ráléptünk a legenda vörös szőnyegére (tehát színigaz minden szavunk), aligha a felső vezetés köreiből származott (maga az étterem is kopottabb, mint Brando esetében), inkább a regionális ügyvezetők valamelyike lehetett. Egy vasalt öltönyös chicagói, aki még feltörekvő korában a tükör előtt gyakorolta, hogyan kell fenyegetőn, a személyiség minden hitelével és egy jól irányzott „shut your fucking mouth"-szal belefojtani a szót, majd valami mozdítható tárggyal (lehet például egy zsinóros telefon) jól arcon vágni a fenyítésre rászolgált delikvenst.

false

A mozdulat a Szóljatok a köpcösnek!-ből, a „fogd be” az Éjszakai rohanásból való, és mindkettő Dennis Farina találmánya, aki nem csak a bajuszt viselte méltósággal (csak kevés színész képes erre), de a mindenki más szájából üres maffiahablatynak, műmájer keménykedésnek hangzó mondatokat is úgy ejtette, mint aki chicagói ifjúságában a szomszéd maffiózószülők gyermekével őrzött együtt disznót. Pedig Ray Barboni (köpcös) és Jimmy Serrano (rohanás) megtestesítője más természetű javakat őrzött; Chicagóban teljesített rendőri szolgálatot, mielőtt Michael Mann felfedezte volna a mozi számára.

Mann előbb zsarut (Crime Story), majd  maffiózót (Miami Vice) játszatott chicagói emberével, akit a későbbiekben is elkerültek a Rilkét oktató professzorok szerepei. És amit Mann kért tőle, azt kérték mások is; zsarukban és maffiózókban gazdag karrier volt az övé, melynek során meg-megesett, hogy a nálánál jóval nagyobb neveket is lejátszotta. Az efféle gikszerek végigkísérték a pályáját: legutóbb épp Dustin Hoffman tűnt igyekvő keményfiúnak mellette, de a Befutó című sorozatot nem ez, hanem a főszereplő lovak halála kaszálta el egy évad után.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.