Elhunyt Ivry Gitlis

  • narancs.hu
  • 2020. december 25.

Nekrológ

A világhírű hegedűvirtuóz 98 éves volt.

98 évesen, Párizsban elhunyt Ivry Gitlis hegedűművész – írja a Fidelio.

A hírt a család közölte az AFP hírügynökséggel. A haifai születésű művészt a klaszikus zene kiemelkedő virtuózaként tartják számon, ráadásul klasszikus zenei repertoárt játszva részt vett olyan produkciókban is, amelyek során épp oly sikerrel zenélt együtt a Rolling Stonesszal és Stephane Grapellivel, mint afrikai mesemondókkal vagy cigánymuzsikusokkal.

Gitlis 1922. augusztus 25-én született, ötévesen kezdett hegedülni. Bronislaw Huberman, az Izraeli Filharmonikusok alapítója figyelt fel rá, majd pénzt gyűjtött számára egy franciaországi útra. Így tizenegy évesen Gitlis a Párizsi Konzervatórium növendéke lehetett. A II. világháború idején Londonban hadikórházakban és katonai bázisokon is zenélt, majd karrierje 1951-ben robbant be egy zenei verseny segítségével. 1955-ben az Egyesült Államokban is megismerték, ezután világhírű produkciókban szerepelt a legnevesebb művészekkel és zenekarokkal együtt.

A klasszikus zenével gyakran kísérletezett új formációkban, ez pedig karizmatikus előadói személyiségével együtt nagy közöségsikerré is avatta művészetét. A zenélés mellett az UNESCO jószolgálati nagykövete is volt.

Figyelmébe ajánljuk