Elhunyt Sir Tom Moore, a veterán, aki tavaly 33 millió fontot gyűjtött a brit egészségügynek

  • narancs.hu
  • 2021. február 2.

Nekrológ

A 100 éves Tom százados koronavírusos volt.

Elhunyt kedden Sir Tom Moore, a brit hadsereg veteránja, aki tavaly csaknem 33 millió fontot gyűjtött a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) számára a koronavírus-járvány elleni küzdelemre. Sir Tom koronavírus-fertőzésben szenvedett, halálát a fertőzés miatt kialakult Covid-19 betegség okozta, írja a BBC.

A "Captain Tom", vagyis Tom százados néven világszerte ismertté vált egykori katonát - aki a második világháború idején az ázsiai hadszíntéren szolgált és századosi rendfokozatban szerelt le - életének 101. évében érte a halál.

Lánya, Hannah Ingram-Moore vasárnap közölte a Twitteren, hogy édesapját kórházba kellett szállítani, mivel koronavírus-fertőzést kapott és légzéssegítő kezelés vált szükségessé. Sir Tom Moore akkor már néhány hete tüdőgyulladással küszködött, de egészen vasárnapig otthonában ápolták. Halálát kedden két lánya, Hannah Ingram-Moore és Lucy Teixeira közös sajtóközleményben jelentette be.

A dél-angliai Bedford városának kórháza, ahol a veteránt kezelték, már hétfő este közölte: a koronavírus-járvány miatt elrendelt látogatási tilalom ellenére engedélyezte, hogy családja felkereshesse betegágyánál Sir Tom Moore-t.

Koronavírus - Adománygyűjtő brit veterán

 
Sir Tom Moore II. világháborús brit veterán a Tomorrow Will Be A Good Day (A holnap jó nap lesz) című önéletrajzával a bedfordshire-i Marston Moretaine-ben lévő házának kertjében 2020. szeptember 17-én
Fotó: MTI/EPA/Neil Hall
 

 Sir Tom tavaly arra tett fogadalmat, hogy századik születésnapja előtt százszor körbesétálja házának jókora kertjét. Ennek fejében azt kérte, hogy aki teheti, adományokkal támogassa az NHS által a koronavírus-járvány megfékezésére kifejtett áldozatos erőfeszítést. Kezdeti célkitűzése az volt, hogy ezer fontot gyűjtsön össze az NHS-t támogató jótékonysági alap számára.

Tom százados tavaly április 30-án ünnepelte századik születésnapját, de a századik kört már két héttel korábban megtette kertjében egykori alakulata, a yorkshire-i ezred katonáinak díszsorfala között. Tom Moore naponta tíz kört teljesített kerekes járókerete segítségével kertjének egy kijelölt, 25 méter kerületű része körül a délkelet-angliai Marston Moretaine községben lévő otthonában.

Az adományok azonban ezután is folyamatosan ömlöttek az NHS-segélyalap elkülönített számlájára, amelyen végül 32,8 millió font - több mint 13 milliárd forint -, vagyis az eredeti célkitűzésben megjelölt ezer fontnak csaknem a 33 ezerszerese gyűlt össze. A több mint másfél millió adományozó között volt Vilmos herceg is.

A jótékonysági sétával összegyűjtött tízmilliókkal Sir Tom négy évtizedes Guinness-rekordot döntött meg.

Figyelmébe ajánljuk