TILTAKOZÁS

  • 2012.11.04 11:10

Olvasói levelek

A Minőségi Újságírásért Alapítvány által felkért zsűri a 2012. júliusban megjelent cikkek közül Az igazi Vegyépszer-sztori című írásukért Brückner Gergelynek és Halaska Gábornak, a Figyelő munkatársainak ítélte a Minőségi Újságírásért díjat. Erről hirdetésben a Magyar Narancs 2012. szeptember 13-i számában tájékoztatta az olvasókat.

Sajnálatos módon a szerzőpáros az újságírás legalapvetőbb szabályát mulasztotta el: nem kereste meg a cikkében érintett társaságokat, dr. Seprényi Sándor urat a Vegyépszer Hungáriánál, Molnár Krisztina ügyvezető aszszonyt a Virexnél. Sőt, a cikkben említett Vegyépszer Hungária egyik kisebbségi tulajdonos cégét irányító Nagy Elek urat is csak e-mailben - őt sem, ahol dolgozik - keresték állítólag, amely e-mail bizonyítottan sohasem érkezett meg a címzetthez.

A hibát a Figyelő hetilap is sajnálatosnak tartotta, kompromisszumos megoldásként egy hasonló terjedelmű interjú jelent meg az augusztus 10-i, 32. lapszámban a Vegyépszer Hungária vezérigazgatójával, ahol a cikkben a néhány hitelező által megfogalmazott vádakra, melyeknek az újságírók sajnálatos módon ellenőrzés nélkül hitelt adtak, az összes lényeges felvetésre válaszolhatott. Ezzel - peren kívül - mindkét fél lezártnak tekinthette az ügyet.

A cikk a fentiek alapján nyilvánvalóan nem felel meg a díj odaítélése kritériumainak: "a tárgyilagosság és a pontos mérlegelés kritériumainak", valamint kifejezetten "sértő és dehonesztáló" azáltal, hogy mások szájába adva gyanúsítgat, feltételez, úgy, hogy az abban érintett fél álláspontját nem írja le.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a díjazottak a fenti tényekről nem tájékoztatták a zsűrit.

Vegyépszer Hungária ZRt. "cs.a."

Virex Kft.

Neked ajánljuk