Tartalom

(2012-10-04)

Egotrip

Ara-Kovács Attila: Orient expressz

Egotrip

Az elkerülhetetlen támadás

Amikor a 60-es évek legelején Izrael elkezdte a maga atomprogramját, a különböző politikai irányzatok mind egyetértettek abban, hogy az apró állam ezt nem halogathatja tovább anélkül, hogy lakosainak létbiztonságát komolyan kockáztatná.

Publicisztika

Várhegyi Éva

Publicisztika

Veszélyes terepen

Mit kockázat Orbán Viktor a jegybank bedarálásával?

Beélesítette komisszárjait Orbán Viktor: a monetáris tanács általa jelölt és láthatóan az ő akaratát közvetítő "külsős" tagjai augusztusi és szeptemberi kamatdöntő ülésükön is leszavazták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőit.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

TILTAKOZÁS

A Minőségi Újságírásért Alapítvány által felkért zsűri a 2012. júliusban megjelent cikkek közül Az igazi Vegyépszer-sztori című írásukért Brückner Gergelynek és Halaska Gábornak, a Figyelő munkatársainak ítélte a Minőségi Újságírásért díjat. Erről hirdetésben a Magyar Narancs 2012. szeptember 13-i számában tájékoztatta az olvasókat.

Olvasói levél

Olvasói levelek

Alapjogunk megvonása

Magyar Narancs, 2012. szeptember 13.

Az előzetes regisztrációval kapcsolatban Horvát Marcella az alkotmányos jog súlyos korlátozásáról ír.Habár végkövetkeztetésével egyetértek, úgy gondolom, érvei gyenge lábakon állnak.

Olvasói levél

Olvasói levelek

Szervi bajok

Magyar Narancs, 2012. augusztus 2.

Érdeklődve olvasom az elmúlt hetekben megjelent írásokat, amelyek szakmám egyik központi kérdését boncolgatják. Balázs Péter Szervi bajok című cikke és Bokor László hozzáfűzött levele is fontos megállapításokat tartalmaz, ám meglátásom szerint e kiegészítés után is maradtak olyan félrevezető leegyszerűsítések, amelyekhez hasonlókat az eredeti cikkben éppen elmarasztal a levél képzett írója.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az adósság

Janics Natasáért 42 milliót, netán 45-öt kér a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ), különben Janics, miután repatriál Szerbiába, két évig nem indulhat nemzetközi versenyeken, mert az MKKSZ nem engedi el (a jogi lehetősége minden jel szerint megvan erre).

A szerk.

A szerk.

A vérturul

Magyarország miniszterelnöke egy ménkű nagy fallikus szobor tövében csapkod egy karikás ostorral, miután összehordott hetet-havat. Így kicsit tényleg nehezebb elhinni, hogy a 21. századot írjuk. Pedig mégis az lesz, ami megoldja ezt a kérdést, az idő. Aki eddig vissza akarta fordítani a történelmet, mind elbukott.

Belpol

Kormánypárti csúcsszakszervezet terve

Belpol

Szuperliga

A Liga Szakszervezetekre alapozott szuperszakszervezetre áhítozik a kormány a kádárizmus SZOT-jának mintájára: minden munkavállaló az egyetlen szakszervezet tagja legyen, és lehetőleg fogja be a száját. Ha ez a terv befuccsolna, jönne a B terv: a kötelező munkáskamarák.

Nyolcvan éve lett miniszterelnök Gömbös Gyula

Belpol

Kerékbe tört búzakalász

95 pontos kormányprogram, intenzív tömegpropaganda, a lelkek koncentrációja meg egy Vezér a magyar feltámadás munkájában - 80 éve, 1932 októberével új eszközök és új szlogenek tömegét hozta magával a kormányfővé előléptetett Gömbös Gyula.

Interjú

Belpol

"Nagy lesz a baj!"

Révész Máriusz (Fidesz), a miniszterelnök családpolitikai tanácsadója

Az Országgyűlés elnöke egy konferencián azt mondta a minap: a gyermek nem magánügy. A kormány a gyerekvállalást gazdaságilag ösztönözné - ha már a biológiai ösztön lazsál.

Kornis Mihály író

Belpol

"Amikor a lelkiismeretem felüvölt"

2012-ben sem kerülte el a cenzúra: visszavonták a terjesztőktől a DVD-ket, amelyek az ő kísérőszövegével ajánlották Gazdag Gyula dokumentumfilmjeit. Erről meg a Fidesz szerinte elkerülhetetlen bukásáról beszélgettünk, a nyomorról, a nemzeti együttműködés hiányáról, a még mindig nagy magyar költészetről és a mennyei királyság önkénteseiről.

Külpol

Tunézia a forradalmak után

Külpol

Pergő homokszemek

Egy tucat fiatal tüntet mindennap rendületlenül a tuniszi miniszterelnöki hivatal előtt. A sokszoros túlerőben lévő rendőrök - miként a helyi közvélemény - ügyet sem vetnek rájuk. A forradalomnak nevezett tavalyi hatalomváltás óta egyetlen kérdés áll a tunéziai társadalmi viták középpontjában: hogyan tovább?

Interjú

Külpol

"A művészet kimegy az utcára"

Daniel Hermann, Marseille alpolgármestere

A délfrancia város jövőre Európa egyik kulturális fővárosa lesz. Magyarországi látogatása során Pécs 2010-es tapasztalatairól tájékozódott, mi viszont az ottani előkészületekről kérdeztük a kulturális ügyekért felelős hivatalnokot. A cél ott is az lenne, hogy a kultúra segítségével felfuttassanak egy nehéz sorsú régiót.

Helyreigazítás
Gazdaság

Interjú

Gazdaság

"Ezen kizárólag veszíteni lehet"

Pete Péter közgazdász az inflációról

Magyarországon stagfláció van, azaz recesszió párosul Európa legnagyobb inflációjával. Az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszékének vezetőjét a magas infláció okairól, következményeiről, illetve a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi kamatcsökkentéseiről kérdeztük.

Könyv

Interjú

Könyv

"Úriember nem lincsel!"

Gärtner-Kertész Tibor tolmács, író

A Nagyapám fegyvert rejteget című személyes hangú fikciós történelmi munka a 19. század második felétől 1921-ig kalauzol minket. A szerző első könyve.

Könyv

Könyv

Mark Lawrence Tövisek hercege

című, máris világhírű első regényében különös univerzumot ír le: a kötet elején látható térkép olyan kitalált birodalmat rajzol fel, amelynek múltja megegyezik Európáéval, főhőse Plutarkhoszon és Platónon nevelkedett, és időnként szidja a pápát és az egyházat.

rés a présen

Könyv

"Cserébe kinyílt előttem egy költői világ"

Nádori Lídia műfordító

rés a présen: Hogyan keveredtél fordítói viszonyba Herta Müllerrel, az immár Nobel-díjas, romániai származású német írónővel? Nádori Lídia: Megkeresett a Cartaphilus kiadó a Nobel-díj kihirdetésének másnapján. A Lélegzethintával kezdtem. Embert próbáló munka volt, mert Müller lírai szerző.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Vidám fiúk

Rodolf Hervé: On the Ground, 1989-94

A hódmezővásárhelyi születésű Elkán László, aki a francia ellenállásban fölvette a Lucien Hervé nevet, azután vált hivatásos fényképésszé, hogy 1947-ben kizárták a Francia Kommunista Pártból.

Mi a baj az idei velencei építészeti biennáléval?

Képzőművészet

Cherchez Monsieur Le Corbusier

Erőteljes ötletek helyett tétova téblábolás jellemzi a 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás nemzeti pavilonjait. 2012-ben hiánycikknek számítanak a próféták, pedig nagy szükség lenne rájuk.

Zene

Lemez

Zene

Perényi Miklós

új lemezének remek ötlete, hogy két 20. századi darab közé (Britten: Harmadik szvit szólócsellóra; Ligeti György: Szonáta szólógordonkára) Bach felülmúlhatatlan VI. (D-dúr) csellószvitjét teszi.

Lemez

Zene

DFRNT: Fading

Brian Transeau 1997-es trance-klasszikusa, a Remember vokálját használja a skót DFRNT az Our Little Secret című új számában. Óriási visszhangok töltik ki a dubstep ritmusszerkezetének üres tereit, miközben a felvétel kényelmes tempóban halad a hatodik perc vége felé, türelmesen időt adva két homlokegyenest ellenkező irányzat találkozásának.

Koncert

Zene

Blockhead, DJ Cam

Két rokon lelkű előadó, kicsit afféle mester-tanítvány, illetve "előttem az utódom" jellegű viszonyban - mostanában sokat lépnek fel együtt, mivel rájöttek, hogy programjuk konkrétan és átvitt értelemben is egymásra épül.

Lemez

Zene

Egeken túl

Három furcsa folklemez

A vadnyugatról a mába, a mennyek urától Luciferig: amerikai zenészek különleges utakon.

mi a kotta?

Zene

A terror végnapjai

"Ahogy a napsugár, a végső lenge szellő megpezsdít, téged, alkonyat, a vérpad lépcsején, mielőtt végem eljő, úgy pendítem meg lantomat."

Interjú

Zene

"Sokkal izgalmasabb, mint egy újabb Aida"

Havas Ágnes, az Armel Operaverseny és Fesztivál igazgatója

Ötéves lett a nemzetközi viszonylatban is egyedi koncepcióval működő operaverseny, melynek során minden évben különleges kortárs produkciókat nézhetünk meg Szegeden, a fesztivál záróeseményein - idén október 6. és 15. között.

Film

Film

Film

Hétszer lenn, nyolcszor fenn

"Ilyen az élet: hétszer lenn, nyolcszor fenn" - mondja állítólag egy japán közmondás, és mondja Xabi Molia is a filmjével. AHétszer lenn ugyanis szakít a bűbájos, naiv francia romantikával, és helyette a valóság hullámvasútján fel-le utazó nő történetét meséli el.

Film

Film

Párizs-Manhattan

Nincs annál gazdaságosabb, mint amikor a vidéki haknira leruccanó bonvivánt jó gázsiért még szavalni is felkérik a helybéli óvodai ballagáson.

tévésmaci

Film

Sül és Simm

Amikor Sztupa és Troché nekieredtek, nem volt megállás. Nem számított az idő, lehetett reggel, délelőtt vagy délután, kora este vagy késő éjszaka, hajnal vagy alkony, pirkadhatott vagy pitymallhatott, egyre ment. Egyre mentek, mentek, meg nem álltak, ha nekivágtak.

Interjú

Film

"Fejlődöm, de lassan"

Oliver Stone filmrendező

Új filmjében, a Vadállatokban békés fűtermesztők csapnak össze egy mexikói drogkartellel. A Született gyilkosok, a Tőzsdecápák, A szakasz és a JFK - A nyitott dosszié 66 éves, háromszoros Oscar-díjas alkotója a San Sebastián-i filmfesztiválon kapott életműdíjat. Ott beszéltünk vele.

Tévé

Film

Egyszerűen kíváncsiak

On The Spot: Harcosok - Love Commando

Ne okozz csalódást a szüleidnek, mert alaposan helybenhagynak, fejedet veszik vagy lekaszabolnak, elevenen elégetnek, vagy autó mögé kötöznek, és addig húznak, míg meg nem halsz. Ilyen következményekkel járhat, ha az indiai fiatal szerelmes lesz, és szülei tanácsának, ajánlatának, fenyegetésének ellenére is azzal akar házasságot kötni, akibe szerelmes lett.

Színház

Színház

Színház

Isten helyett angyal

Angyalok Amerikában

Tágas a színpad, körhintában ülnek a szereplők. Be van ígérve a szürreál.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Fűszeres, húsos, marokkói

Eljövendő hűvösebb napokon előkerülhetnek a hosszan, lassan főzött, nehezebb húsos raguk, például a marokkói konyha jellegzetes fogása, a tazsin. Maga a tazsin a kúp fedelű, széles, kerek cserépedény neve, amelyben ez az azonos nevű étel készül.

étel, hordó

Gasztro

Margitkert

Mintha elsuhanna a Rózsadombra vezető Margit utcán a fekete Csajka (természetesen nem az ételhordó) szelleme, pedig manapság tényleg csak nyugati típusú luxuskocsi jellemző errefelé.

Konyhai kémia XXXIII.

Gasztro

Zamata csábító

A sült krumpli

Régi jótevőnk a krumpli - nem is tudjuk, mi lenne velünk nélküle. Szinte az asztalunkra termett: csak egy kicsit kell főzni, sütögetni előtte.

Lokál

Barlanglakások Budafokon

Lokál

Özvegy Tóthné és a mészkő

Nemcsak a bor és a pezsgő, a barlanglakás is Budafok nevezetességei közé tartozik. Valaha ezrek éltek kőbe vájt otthonokban - mára egy maradt mutatóba.

Sport

Interjú

Sport

"Épp a labdarúgók közt ne lennének?"

Hevesi Krisztina pszichológus a homoszexuális sportolókról

Egy Bundesliga-futballista felfedte homoszexualitását. A nevét nem árulta el. Úgy gondolja, abból csak baja lehet. Elmondta, hogy nem ő az egyetlen, ám a többiek is titkolóznak. Ahogy nálunk vagy bárhol a világon. Az ELTE PPK sport- és szexuálpszichológus oktatójával beszélgettünk a témáról.