A szerk.: Rács mögé!

  • .
  • 2008. július 24.

Publicisztika

A szerk.: Rács mögé! Magyar Narancs, 2008. július.
10.

Ami az idei melegfesztiválon történt, az szégyen az egész országnak, hiszen ismét rossz hírünket vitték a világba, mint ahogy sajnos egyre gyakrabban. Jómagam most nem vettem részt a felvonuláson, bevallom, nem éreztem elég erőt hozzá, de párszor voltam, így a legelsőn is, de akkoriban nem volt olyan a helyzet, mint most, ennyi évvel a rendszerváltozás után, hogy "félni" kelljen. Bár egy demokrata nem fél (?) - bizonyos korlátokig.

Ahogy többen több helyen is mondták, itt már nemcsak a melegekről van szó, hanem sokkal többről! Veszélyes vizeken eveznek, és nagyon sajnálatos, hogy bár vannak megfelelő törvényeink, azokat nem tudják, merik, akarják alkalmazni. Amíg a törvények csak írott szavak, és nincsenek valódi, kézzelfogható eredményei, akkor írott malaszt az egész, és ezt használják ki azok, akik mindannyiunkat lejáratnak a nagyvilág előtt. Nem tudom, nem akarom megérteni, miért nem lehet a köztörvényes bűnözőket elítélni, és ténylegesen rács mögé küldeni. Amíg ilyen nem fog bekövetkezni, addig szabadon garázdálkodhatnak, mert tudják, úgysem fogják elítélni őket, legföljebb ejnye-bejnye lesz, ami nevetséges. Hiszen amik történtek, egy sor Btk.-tényállást kimerítenek, ráadásul csoportos elkövetőként, ami súlyosbítja a helyzetet. Látni lehetett a tévében, ahogy azok az "emberek" ott, akkor, ha nincs karhatalmi védelem, ténylegesen lincseltek volna! Ezt nem látni, nem tudomásul venni szellemi-erkölcsi vakság, ami bűnrészessé teszi az ítélethozókat.

Mélységesen elszomorító, ami történt, és igenis büntetni kell: nem holmi szeszély vagy részrehajlás miatt, hanem egyszerűen a rendelkezésre álló törvények miatt, melyeket be kell tartani és tartatni mindkét oldalon. Amíg nincs tényleges jogszerű büntetés, addig nem lesz rend a társadalomban. És ez az egész joggyakorlatra érvényes. Szinte nap mint nap hallani sajnos olyan dolgokat, amik egyszerűen elképesztőek, hogy menynyire tehetetlenek és gyengék bizonyos esetekben a bíróságok.

A törvényt alkalmazni kellene már, és nem csak jogokat kérve, de azokat számon is kérve. Vajon lesz csak egy ember is, aki ténylegesen börtönbe kerül az ügy kapcsán? Aligha. Másrészt a Magyar Chartát, vagyis egy ellentüntetést a következő héten kellett volna megtartani, nem hónapokkal később, amikor feledésbe merülnek a dolgok.

Makovics János

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?