Bán Zoltán András: helyzetbe hozott emberek egy csoportja el akar venni egy régen és jól működő intézményt

  • Bán Zoltán András
  • 2020. július 3.

Publicisztika

És jön a szellem alvilági tájairól feltörő rizsa.

Az SZFE ügyében nem az a leginkább vérlázító, hogy az ún. helyzetbe került vagy méginkább helyzetbe hozott emberek egy maroknyi csoportja el akar venni egy régen és jól működő intézményt a szakma messze nem maroknyi és szerfölött megbecsült, úgyszólván créme de la créme részétől. Láttunk már sok ilyet az emberiség pár ezer éves történelmében. A förtelem a mélységesen álságos eljárás módjában keresendő és meg is található. Ezek a vörösinges emberek azt állítják, hogy az illető intézmény szakmailag kifogásolható és alacsony színvonalon működik. Ha hoznának komolyan vehető érveket ennek alátámasztására, akkor ez még diszkutábilis helyzet lenne. És akkor szóba is lehetne állni velük.

De ilyesmiről nincs szó.

Ha azt állítanák (vagy kinyilvánítanák és bevallanák) nyílt szóval, födetlen arccal, hogy

el akarjuk venni X tárgyat tőletek, mert nekünk az tetszik, és a továbbiakban mi szeretnénk szórakozni vele,

akkor az világos beszéd lenne. És bizonyos értelemben még talán vagányság is. A géppisztolyos ember akasztófahumora. E részben szórakoztató aljasság helyett jön a szakmaisággal álcázott, ostoba és a szellem alvilági tájairól feltörő rizsa, plusz az atyáskodó véderő óvó, értünk aggódó hangja: nektek is jobb lesz… Ismerjük, ugye, szegény, bolond Attila agyonmacerált sorait: értetek, haragszunk, nem ellenetek.

Nem értitek? Mi értetek gályázunk naphosszat, és akkor ti meg politikai üggyé tettétek az egyértelműen politikai ügyet? A mi ügyünket? Ja, hát akkor fáradjatok oda, födetlen arccal a falhoz, ha szabad kérnünk…

És a saját sírotok fölött énekeljük el együtt: „Zongorával fűtöttük a kályhát / Megbasztuk a béna nagymamát!” Mert úgy hozta magyar-kisdedóvó kedvünk Tokaj szőlővesszein.

De hát ez a vége, ha szóba elegyedünk

eme canaille megválasztott képviselőivel.

Vagyis megint ott tartunk, amit már sok évvel ezelőtt javasoltam a hozzám közel álló lapoknak, de pusztába kiáltott borsó, falra hányt szó maradtam: egy szót se írni erről a tárgyalhatatlan bandáról. Mintha nem is léteznének. Hírt se adni róluk. Úgy kell beszélni most Magyarhonban, mintha ennek a merev jelölőnek: „a jelenlegi magyar miniszterelnök” vagy a „jelenlegi magyar miniszterelnökséget vezető jelenlegi magyar miniszter” nem lenne valóságos, valamiféle tulajdonnévhez tartozó jelölete. Merüljenek el a nyelvtelenség habzó kétharmadában.

Vagy ahogy Ady Endre említette:

 

Itt voltunk: voltak vészjelek,

Sopánkodtunk, sírtunk, dühöngtünk,

Bűnös, gyáva hajó, tűrd most már,

Hogy mozi-képként nézzelek.

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.