Függöny

  • 2003. szeptember 11.

Publicisztika

Rejtőt, ha Párkányon át indul firhangért, nem fogják le sose, röltexről röltexre meneküli végig Szlovákiát, aztán beleveti magát a Keleti-Kárpátok rengetegeibe, belorusz olajosok és volt ukrán pb-tagok bújtatják (Medgyessynek dolgozik mind, az utolsó uráli járási titkárig), csak egy kósza hír jön róla évek múlva, valahol a Bering-szorosnál látták egy vég csipkével a hóna alatt. Ám Rejtőt elkapták Hegyeshalomnál, és nincs szerte a hazában senki, aki megkönnyezze. Lecsukják rongyos 90 millió forintjáért - a rendőrség szerint ennyi pénzért hunyt szemet e nagystílű férfiú Kulcsár ügyletei fölött, s kockáztatta a rabláncot.

n Rejtőt, ha Párkányon át indul firhangért, nem fogják le sose, röltexről röltexre meneküli végig Szlovákiát, aztán beleveti magát a Keleti-Kárpátok rengetegeibe, belorusz olajosok és volt ukrán pb-tagok bújtatják (Medgyessynek dolgozik mind, az utolsó uráli járási titkárig), csak egy kósza hír jön róla évek múlva, valahol a Bering-szorosnál látták egy vég csipkével a hóna alatt. Ám Rejtőt elkapták Hegyeshalomnál, és nincs szerte a hazában senki, aki megkönnyezze. Lecsukják rongyos 90 millió forintjáért - a rendőrség szerint ennyi pénzért hunyt szemet e nagystílű férfiú Kulcsár ügyletei fölött, s kockáztatta a rabláncot.

De vajon valóban az évszázad korrupciós botránya-e a K&H-ügy, ahogy azt hétfőn Áder János állította a parlamentben? (Ami, tekintettel arra, hogy az évszázadból eddig még három év sem telt el, nem egy falrengető állítás, sőt, ha belegondolunk, hogy a század első két évében ki volt kormányon Magyarországon, annyit is jelenthet, hogy ti akkor is többet loptatok, mint mi.)

Hogy ezt tisztán láthassuk, vizsgáljuk meg, meglopták-e a közt az ügy szereplői?

Ha a belga tulajdonosok eddigi nyilatkozatait mérvadónak tekintjük, a bank szavatol a Kulcsár ügyleteiből fakadó jogos kárigényekért. Tételezzük fel most azt, hogy a bank a Kulcsár által bepalizott kisebb befektetőknek nagyjából méltányosan fizetni fog. Ami a nagybefektetőket illeti: az Állami Autópálya-kezelő Rt. (ÁAK) 13 milliárdja - az egyetlen tétel közpénz e zavaros ügyben - például már az elején meglett, olyan gyorsan, hogy igazából még elveszni sem volt ideje. A rendőrség szerint maga Kulcsár varázsolta vissza az ÁAK pénzét annak számlájára; de biztos, ami biztos, a nyomozók Bitvait, az ÁAK vezérét is előzetesbe vették (bár a pénzeket nem ő utalgatta a cég számlájáról, hanem Kulcsár). Hogy Bitvaira rá tudja-e bizonyítani az ügyészség a sikkasztást (kicsit sanszos), a hűtlen kezelést (sanszosabb) meg a közokirat-hamisítást (elég sanszos), meglátjuk: de ebből az ügyletből az államot nem érte kár.

A jelek szerint odalett viszont a Betonút Rt. valahány (mondjuk 5,3, esetleg 11, netán 9) milliárdja. A Betonút Rt. pénzét részben ilyen-olyan görbe ügyekben pörgették (például a Pannonplast fel-vásárlási kísérletében: ez lenne a titokzatos Britton), részben stanyicliben kicsórták az országból. Ez kétségkívül randa dolog. De a Betonút Rt. magáncég, és ha a menedzsmentje elsikította vagy hűtlenül kezelte a vagyonát, amiatt verjék a tulajdonosai (akikkel mi persze a legőszintébben együtt érzünk) a fejüket a falba (vagy a másét). A képet árnyalja, hogy a Betonút Rt. a Vegyépszer Rt.-be volt bekötve, ami viszont az előző ciklusban a Magyar Fejlesztési Banktól, azaz a költségvetéstől kapott egy csekélyebb összeget autópálya-építésre, épp akkor volt Simicska komisszár az MFB-ben, és ha az ember ilyesmit hall, önkéntelenül is a zsebéhez kap. De legalább addig őrizzük meg a hidegvérünket, amíg a rendőrség kideríti, hogy hol landolt a Betonútból elemelt zseton, eminensen pedig azt, hogy ezen összegek bármely hányada fordult-e bármely pártcélokra, például kampányfinanszírozásra. (Ez azért juthat az eszünkbe, mert például Puch László, a parlament gazdasági bizottságának elnöke és az MSZP egyik pénzfelhajtója maga ismerte el, hogy a Brittontól kapott luxusautóval furikázik.)

Mindebből több következtetés vonható le.

Egy. Magyarországon néha lopnak.

Kettő. Előfordul az is, hogy vállalatvezetők a saját cégüket lopják meg.

Három. Puch László szerfölött érdekes életmunkásságú, és mindenekelőtt takarékos ember lehet.

Nem következik viszont mindebből az, hogy a K&H-ügy a rendszerváltás legnagyobb bankbotránya lenne. (Princz ügyében például a vádirat szerinti kárérték 36 milliárd forint; de gyanítjuk, ez a mostani balhé még olimpiai pontszerző sem lenne az utóbbi tíz év nagy sikításainak rangsorában.) Az eddig hitelt érdemlően feltárt tényekből nem következik az sem, hogy a kormány (a miniszterelnök, a kabinetfőnöke, a pénzügyminiszter, a belügyminiszter) lopna. És hogy emiatt kormányválságnak kell lennie. Ami persze nem jelenti azt, hogy nem is lesz kormányválság: csak annyi kell hozzá, hogy a K&H-ügy körüli hihetetlen és manipulált hisztériának elegen üljenek fel, az MSZP-frakción kívül és belül. Akkor a Medgyessy-kabinet lesz Magyarország legostobábban megbukott kormánya.

Figyelmébe ajánljuk