Mérlegpróba

  • 2003. szeptember 11.

Publicisztika

A Fővárosi Főügyészség hétfőn megszüntette a különösen nagy értékre elkövetett csalás, illetve hanyag kezelés gyanújával indított nyomozást a Happy End Kft., a Mert 2000 Rt. egy-egy vezetője és az Országimázs Központ volt tisztviselőjével szemben. A főügyészség szerint nem történt károkozás, a munkát a cégek rendben elvégezték. Keller László (MSZP) államtitkár, aki a határozatot "szégyenteljesnek" nevezte, nyolc napon belül panasszal él a döntés ellen; amennyiben így tesz, beadványáról Polt Péter legfőbb ügyész dönt.

n A Fővárosi Főügyészség hétfőn megszüntette a különösen nagy értékre elkövetett csalás, illetve hanyag kezelés gyanújával indított nyomozást a Happy End Kft., a Mert 2000 Rt. egy-egy vezetője és az Országimázs Központ volt tisztviselőjével szemben. A főügyészség szerint nem történt károkozás, a munkát a cégek rendben elvégezték. Keller László (MSZP) államtitkár, aki a határozatot "szégyenteljesnek" nevezte, nyolc napon belül panasszal él a döntés ellen; amennyiben így tesz, beadványáról Polt Péter legfőbb ügyész dönt.

A Happy End és az Országimázs Központ a Fidesz-kormány sajátos közpénzkezelésének a szimbólumává vált; ám az egykori ellenzék és a sajtó nagy részének a vádjait az ügyészség nem igazolta vissza. Ezúttal sem, tehetjük hozzá; mert az elmúlt hónapokban ugyanígy rendben találtatott a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Posta és a Defend, a Magyar Televízió, a privatizált állami gazdaságok, a volt sportminisztérium, a Millenáris Kht. és a martinsalakosház-akció minden, korábban megkérdőjelezett ügye.

Fidesz-bérenc-e Polt, avagy épp ellenkezőleg, független szervezete mindenfajta politikai nyomásnak ellenállva, csakis a rá vonatkozó törvények alapján végzi a munkáját?

Nézzünk néhány kényes ügyet.

1. A Simicska-Schlecht-Kaya Ibrahim-Joszip Tot-ügyet részben elévülés, részben bizonyítottság hiánya miatt lezárta. A hivatal akkori szóvivője egyszer kifakadt nekünk: vért izzadnak azért, hogy öt-hat év múltán valami peresíthető momentumra akadjanak, mégis mindenki az ő politikai elkötelezettségükről beszél. Miért nem a szervezet korábbi vezetőit cseszegetik amiatt, hogy évekig semmi sem történt? A kérdés jogos, de kételyeinket nem oszlatta el: hisz az ügyészség még tanúként sem hallgatta ki azt a "közeli" ügyvédet, aki egy munkanap leforgása alatt három olyan tranzakciót ellenjegyzett, amit ugyanazon útlevél bemutatásával kötött három különböző férfi.

2. Várhegyi Attila volt Fidesz-vezető és kormánytag ügyében az ügyészség következetesen képviselte a vádat: következetesen enyhén.

3. Az Orbán Viktor által 1998 augusztusában bejelentett "megfigyelési ügyben" mutatott legfőbb ügyészi teljesítményt azonban máig nem tudják hova tenni azok, akik Poltot részrehajlással vádolják: a Legfőbb Ügyészség megállapításai hivatalosan is megerősítették azt, ami egyébként az orbáni monológ másnapján is világos volt: az egész felhajtás kamu.

4. Az Orbán-kormány vitatott "gazdasági" tranzakciói közül eddig egy sem kapott "esélyt" az ügyészségtől, hogy bírói szakba jusson (talán a klassz óradíjért dolgozó fideszes ügyvéd-hon-atya ügye kivétel lesz). Kellerék sirámai, miszerint egyes esetekben az ügyészség érthetetlenül késlekedett a megfelelő intézkedésekkel, megalapozottnak tűnnek. Nehéz megérteni azt is, hogy például az Állami Számvevőszék elmarasztaló megállapításai a televízió gazdálkodásáról vagy országimázsügyben - és magának a legfőbb ügyésznek a korábbi kételyei - sem voltak elegendők ahhoz, hogy a gyanú legalább megmaradjon. Így ugyanis egy másik kerekedett, amiből az érintetteknek sokkal nehezebb lesz kikeveredni, mint mondjuk a Defendnek egy Keller-feljelentésből.

Figyelmébe ajánljuk