Gengszterezni, romázni

  • 2002. június 20.

Publicisztika

"Sikerült olyan partnereket találni a magyarországi cigányságon belül, akik hajlandók voltak leszállni a megélhetési romákra jellemző útról, amit Horváth Aladár képvisel" - jelentette ki egy márciusi tatabányai választási fórumon Kövér László, a Fidesz akkori ügyvezető alelnöke a Fidesz- Lungo Drom megállapodás indoklásaként. A bíróság hétfőn meghozott elsőfokú ítélete szerint Kövér megsértette a polgárjogi aktivista személyiségi jogait, és ezért kártérítést kell fizetnie, valamint két napilapban saját költségén meg kell jelentetnie az ítélet rendelkező részét.

n "Sikerült olyan partnereket találni a magyarországi cigányságon belül, akik hajlandók voltak leszállni a megélhetési romákra jellemző útról, amit Horváth Aladár képvisel" - jelentette ki egy márciusi tatabányai választási fórumon Kövér László, a Fidesz akkori ügyvezető alelnöke a Fidesz- Lungo Drom megállapodás indoklásaként. A bíróság hétfőn meghozott elsőfokú ítélete szerint Kövér megsértette a polgárjogi aktivista személyiségi jogait, és ezért kártérítést kell fizetnie, valamint két napilapban saját költségén meg kell jelentetnie az ítélet rendelkező részét.

A Kövér gondolatmenetéből az igaz roma Farkas Flórián és köre felé áradó dicsfény önmagában is kínos, de Farkas újszerűnek nem mondható kiszerkesztésénél tanulságosabb az, ami ellen a bíróság nem emelt kifogást. A megélhetési romázás mellett ugyanis Kövér egy nyakatekert, a romákat a hasonszőrűektől óvó gondolatmenetben le is "gengszterezte" Horváthot. A bíróság úgy látta, hogy e kijelentés az adott kontextusban nem volt jogsértő, mert a pártvezető nem vádolta Horváthot bűncselekmények elkövetésével, és a nyilvános közszereplőknek el kell tűrni az ilyen, néha erős megfogalmazásokat. Az indoklás korábbi ítéletekből ismerős, lapunk fejet is hajt a testület bölcsessége és a véleménynyilvánítás szabadsága előtt, és ezúton fejezi ki reményét, hogy hasonlóan méltányos elbánásban részesülnek azok, akik a jövőben nyilvánosan óvják majd a hont mondjuk a Kövér László-féle paranoiás, gátlástalan ámokfutóktól.

Az eddigieknél azonban sokkal lényegesebb, hogy kiderült: még roma közszereplőket sem lehet büntetlenül becsmérelni a végtelenségig. A "megélhetési romaság" címkéje - tehát hogy Horváth csak azért vállalná és hirdetné származását, hogy a hónap végén a kasszához fáradjon - nem csak indokolatlanul bántó és sértő (ahogy a bíróság a döntést indokolta), hanem aljas is. Ha Kövér csak annyit állított volna, hogy Horváth megélhetési politikus, feltehetőleg nem kellene a jelenlegi állás szerint negyedmillió forintot plusz az aprót kicsengetnie. Ezzel szemben olyasmibe akasztotta a bajszát, ami fölött nincs joga ítélkezni. Senkinek, még a polgári romákat Farkas Flóriánnal vállvetve, kivont szablyával őrző Kövér Lászlónak sincs joga bárkiről azt állítani, hogy csak valamiféle haszon reményében büszke - roma vagy éppen magyar - származására. A bíróság hétfőn ezt mondta ki. Kis elégtétel ez Horváth Aladárnak, de nagy a naponta rutinból megalázott, lenézett többi romának.

Figyelmébe ajánljuk