Hol zsidózás van

Publicisztika

Nem lesz szép vége a Várszegi Gábor és a Ferencvárosi Torna Club között két éve kezdődött románcnak. Pillanatnyilag a dolgok ott tartanak, hogy Várszegi valószínűleg ráfizetni is hajlandó azért, hogy kiszállhasson a boltból. Hogy mennyit, homály fedi.

Nem lesz szép vége a Várszegi Gábor és a Ferencvárosi Torna Club között két éve kezdődött románcnak. Pillanatnyilag a dolgok ott tartanak, hogy Várszegi valószínűleg ráfizetni is hajlandó azért, hogy kiszállhasson a boltból. Hogy mennyit, homály fedi. Az FTC Rt. 90 százaléknyi üzletrészéért kialkudott 2,4 milliárdos vételár első két részletét az elmúlt két évben átutalta a klub számlájára, s a magas felek most vélhetően arról vitatkoznak, hogy Várszeginek meg kell-e vennie az FTC Rt. fennmaradó üzletrészeit is. Utóbbi esetben megúszhatja legfeljebb 1,2 milliárd forint veszteséggel: ez annyival csökken, amennyit az FTC Rt. kisebbségi üzletrészének harmadik fél részére történő eladása esetén az üzletrészért kapni fog (egyelőre nem tolonganak a vevők), illetve amennyit eddig az FTC-n - például az ízletes Fradi sör forgalmazásával - keresett (egyes források szerint ez nem is olyan kevés). Az előbbi esetben Várszegi kiköhögi a teljes vételárat, és még többet veszít.

De ez az üzlet így is, úgy is megbukott.

A mágnás elgondolása - két évvel ezelőtti, szórványos és szűkszavú nyilatkozataiból ítélve - a következő lehetett.

Keressünk pénzt nehéz körülmények között is!

Van ugye a Fradi-pálya, ami a magyarországi militáns és cselekvő- (verő-) képes antiszemitizmusnak nemzetközileg is elismert fellegvára, gyökértalaja és gyepűje. Ezen a pályán igazán a militáns antiszemita fiatalemberek dalárdája és önképző köre érzi magát otthon. Kedvenc nótájuk vasúti tárgyú, kedvenc mozdulatuk az előre-felfelé lendülő kar, kedvenc tárgyuk a rendőrök felé hajítható utcai szemeteskuka. Kitűnő alapanyagát képezik a mindenkori keretnek (az SA-nak, Arkan szabadcsapatainak, you name it). Ezek a fiatalemberek Várszegiben, az MTK tulajdonosában a büdös, rohadt zsidót látták úgy a tranzakciót megelőzően, mind azt követően. (Győzködni kellett őket, hogy fogadják el a pénzét.) Figyelem: most nem mi zsidózunk; hogy Várszegit a B-közép, sőt, jó okkal vélelmezhetjük, a futballszerető magyar sporttársak túlnyomó része zsidónak véli, az teljességgel független attól, hogy mi is ő igazából; hogy milyen a vallása, vagy miként gondolkodik saját identitásáról (minek vallja magát).

Várszegi Gábor ezt a szempontot nem hagyhatta figyelmen kívül a vásárláskor. Sőt. Abban reménykedett, hogy ha sok pénzt fektet a Ferencvárosba (mint ahogy tette: az üzlet létrejöttekor Furulyás János is elégedetten dörzsölte a kezét), és ha a csapat majd a pöttyöst kergetve helytáll a nemzetközi porondon, és köpni fogja a lét, úgy e fiatalemberek (valamint a sportszerető Üllői úti nagyközönség csöndesebb, khm, gyanakvó része) belátják, hogy lám, egy zsidó is lehet rendes ember, sőt, egész megszeretik őt. Esetleg még azt is elhiszik, hogy nem is zsidó. És ekkor majd, felfedezve nagylelkűségét és hatékonyságát, valamint megengedve azt, hogy az üzleten ő is keressen, leszoknak a mocskoszsidózásról, és egy kicsit el is szégyellik magukat.

Ez logikus és felvilágosult gondolat volt.

Miért vinnének el, amikor nem csináltam semmit? Amikor ártatlan vagyok?

Az eredmények a következők.

Miután Várszegi nem bundázta meg a bajnokságot, a Debrecen elleni emlékezetes évadzárón a harmincas éveket idéző pogromhangulat kerekedett az Üllői úti oroszlánbarlangban. Várszegi belátta, hogy pedagógiája csődöt mondott, és bejelentette távozását: végső soron azt, hogy hétvégenként lemocskoszsidózzák, ingyen is megkaphatja. A klub vezetése - akik a dalárda és önképző kör szerint egyébként szintén zsidók; a Várszegivel való üzletelés közben bezsidultak - fut a pénze után. Nyilván mi is így tennénk a helyükben, hisz az eddig látható egyetlen alternatíva a futballcsapat csődje és bezárása, márpedig az nem egy életbiztosítás. A dalárda nem látott be semmit, sőt, mindennek az ellenkezőjét látja igazolva: azt, hogy Várszegi nem adja oda a pénzt, ami jár a klubnak. (Na, miért?) Mindeközben nemcsak a futballcsapat, de az FTC egyéb szakosztályainak a működése is megkérdőjeleződik. Tehát mindenki szív.

Mindebből két, egymással diametrikusan ellentétes tanulság adódhat. Az egyik az, hogy lám-lám, jobb lett volna, ha a (zsidó) Várszegi nem ártja bele magát a dologba. Ez a rossz következ-tetés. Hisz a jó következtetés az, hogy ahol zsidózás van, ott zsidózás van. Csak zsidózás. És nincs sport, nincs üzlet, nincs semmi.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.