Tartalom

(2003-07-17)

Egotrip
Publicisztika

Publicisztika

"Ide figyelj, róka koma! (A tb-önkormányzatok reinkarnációja)

A közelmúltban három tárca (a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi, valamint az Igazságügyi Minisztérium) minisztere előterjesztést nyújtott be a kormánynak a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak és a társadalombiztosítás szerveinek állami felügyeletéről szóló 1998/XXXIX. törvény módosításáról. Az anyagot az érdekvédelmi szervezeteknek is megküldték. A tervezet a társadalombiztosítás feletti "járulékfizetői ellenőrzés" megvalósítását célozza, és az elképzelések szerint 2004. január 1-jén lépne hatályba.

Publicisztika

Merjünk optimisták lenni!

A lapunk bellapjain részletesen tárgyalt brókerügyben bizakodók vagyunk: a machináció minden lényeges mozzanata előbb-utóbb nyilvánosságra kerül, és arról is tiszta képet kapunk, hogy miként forgatták/forgatják - a Polip című maffiasorozatban látott módszer szerint - az adóforintokat egyes állami társaságok, nem okvetlenül a társaságok hasznára.

Lázár István

Publicisztika

Nem az iskolának

A paksi üzemzavar, a környezetvédők és a nyilvánosság

"A Rák nők ezen a héten óvakodjanak az atomtól!" Bár ez a "tudományosan megalapozott jó tanács" még csak egy futurisztikus és minden bizonnyal viccesnek szánt horoszkóp részlete, de lehet az is, hogy ez már a humortalan közeljövő.

Publicisztika

Hol zsidózás van

Nem lesz szép vége a Várszegi Gábor és a Ferencvárosi Torna Club között két éve kezdődött románcnak. Pillanatnyilag a dolgok ott tartanak, hogy Várszegi valószínűleg ráfizetni is hajlandó azért, hogy kiszállhasson a boltból. Hogy mennyit, homály fedi.

Belpol

Belpol

A kórháztörvény elfogadása után: Társra várva

A köztársasági elnök által júniusban megfontolásra visszaküldött kórháztörvényt a parlament még aznap este újra tárgyalta. Az ismét elfogadott törvény után a képviselők szabadságra mentek, a kórháztulajdonosok gondolkodni kezdtek, a befektetők pedig már számolják a közösbe dobandó vagyonukat.

Belpol

A K&H brókergate: A politika csak felszín

A legnagyobb hazai brókerbotrány címre esélyes lassan az a csalássorozat, amely éveken át zajlott a K&H csoportnál. A művelet szellemi mentora egy obsitos kőművessegéd; a lelepleződéshez pedig egy köztisztviselő megverése, egy műanyagipari cég felvásárlása és az autópálya-matricák guruló forintjai vezettek.

Belpol

"A médiatörvény nem annyira rossz" (Zsolt Péter szociológus)

A közszolgálati televízió körüli indulatokat legutóbb az Állami Számvevőszék jelentése korbácsolta föl, miszerint túlzás nélkül botrányosnak lehet nevezni az MTV Rt.-ben uralkodó állapotokat. E felismerés nem új keletű: a terület törvényi szabályozása, illetve a finanszírozás módja mindig is kritika tárgya volt. Zsolt Péter a köztévék működtetésének és ellenőrzésének nemzetközi példáit kutatja; e témában több könyve jelent meg.

A nagy magyar Churchill-vita

Belpol

Hahó! Nincs ember lenn?

Szerencsés a nép, mely energiáit ily játszi könnyedséggel fordítja ép ésszel nehezen felmérhető dolgokra. Itt van példának a Churchill-szobor ügye. Nevezett Varga Imre-műalkotást neves és kevésbé neves, külhoni és hazai magánszemélyek adományából emelte a hálás magyar nemzet. Kisvártatva leöntötték festékkel.

Belpol

Létező kapitalizmus: Kárverés

Szerkezetváltás - ez volt az a bűvszó, amelynek jegyében veszteséges üzemeket (vagy éppen egész ágazatokat) számoltak föl 1989 után. A munka nélkül maradtak közül kényszerből többen is olyan vállalkozásokba fogtak (biogiliszta-, kékrókabiznisz stb.), amelyek vége nem lehetett mást, mint bukás. Ez történt a Balázs családdal is: az évtizede tartó vesszőfutás végeredményeként házukat is elvesztették.

Külpol

Külpol

Berlusconi balhéi: Idén nem mennek Olaszba

Botrányt kavart az EU soros elnökeként mondott első strasbourgi beszédével az olasz miniszterelnök, amikor egy náci haláltábor kápójához hasonlította az Európai Parlamentben őt bíráló német honatyát. A kiszólást nemcsak Berlinben fogadták felháborodással, de onnan jött a legcsattanósabb válasz: a német kancellár megsértődött, és lemondta tervezett itáliai nyaralását.

Könyv
Képzőművészet

Képzőművészet

Collegium Budapest: Vendég elmék

A külföldi tudósokat adómentes ösztöndíjjal fogadó intézmény idén tízéves, de tavaly egy ideig kétségesnek tűnt, megéri-e ezt a kort.

Zene

Zene

Mikor omlani kezd - Burning Spear: Free man (lemez és koncert)

Bár az ember idővel folyton próbál alábbadni koncertvárakozásaiból, azért azt minimum elvárja, hogy egy zenekar új lemezének megjelenésével egybeeső turnéján legalább egy-két szám elhangozzék az aktuális anyagról. A Burning Spear mostani CD-je július elején jelent meg, a hagyományos wieseni Spring Vibration reggae-fesztiválon történő fellépésük pedig július 11-re esett. Nos, a zenekar egy hangot nem játszott az új albumáról.

Zene

Nincs az az isten - Oi-Va-Voi (koncert és lemez)

Tíz évvel a brit ázsiai színtér robbanása után az etnikus technónak újabb hulláma rengeti a klubokat, bármely földrészen is járjunk. Április elején ebből a körből volt szerencsénk a Gotan Projecthez Párizsból, most pedig egy szolidabb hajókirándulásra a londoni Oi-Va-Voi látogatott hozzánk. Végre jól vagyunk tartva, azt kell mondanom.

Zene

Kalózbaj - Szindbád - A Hét Tenger Legendája (film)

Itt vannak újra a kalózok: úgy tűnik, végre biztos helyen, az utolsó menedék oltalmában, egy rajzfilm kockáin. Nem csak ők vannak ezzel így, szerencsétlenek, ahogy ma kinéz, az egész kosztümös szcéna számára ez az egyetlen egérút.

Zene

Csak festészet - Bernát András a Knoll Galériában (kiállítás)

E tárlatot azon kedves olvasóknak ajánlom, akik érdeklődést mutatnak még a képzőművészet fent említett tradicionális műfaja iránt, s kissé ráunván az önnön társadalmi szerepével, kontextusával, intézményrendszerével elfoglalt meta-művészetre, néha festményszerű festmények fölött is szívesen elméláznak, félretéve egy időre azt az ezernyi nyomasztó (főleg anyagi természetű) gondot, melynek tudatosítása nélkül felelős művész manapság hozzá sem fog az alkotáshoz.

Zene

O wrong? - Orwell a Terror Házában (kiállítás)

2003 nem Orwell, hanem a Mátrix éve, mint kislányomtól megtudtam. Na most, ha valaki a serdülő gyerekét a Terror Háza kiállításán keresztül szeretné bevezetni Orwell világába, hát éppen próbálkozhat. Hasonló lesz a serdülő gyermek élménye, mint a multiplexben nézett Mátrix után. Miért a multiplex hasonlat meg a Mátrix-fíling? Azért, mert a Terror Háza (Múzeum) egyáltalán nem múzeum, hanem inkább posztmodern kultipláza.

Trafik
Lokál

Lokál

Identitás-szupermarket - Burgenland Kismartonban (kiállítás)

Végy egy kisebb megyeszékhelyet, úgy kábé Mosonmagyaróvár méretűt, szálld meg a helytörténeti múzeumot, told a sarokba a szövőszéket és a helyi Neander-völgyit, takard le a barokk girlandokat, és állapodj meg a helyi Match-csal, hogy kölcsönözzenek számodra néhány lehasznált áruházi gondolát, hűtőt és mélyhűtőt, no meg egy valódi pénztárgépet. Ja, és a lényeg: alkoss e márkanevekből egy új akronímet, mely mondjuk, azt takarja, hogy Mosoni Azonosságok Tchodaboltja (Match).

Tudomány

Tudomány

Szülésznőképzés: Az első lépések

Magyarországon a szülésznők működése csak a kórházra és egy bizonyos segédszerepre korlátozódik. A szülésvezetés az orvos feladata és felelőssége, jelenléte minden esetben kötelező. A szülésznők oktatásában is ez a szemléletmód tükröződik, így legtöbbjüknek nemhogy lehetősége, de megfelelő ismeretei és gyakorlata sincs az önálló munkavégzéshez.

Lélek