Janisch Attila: Mindnyájunknak el kell menni, hisz legalább kétszer annyian vagyunk

  • Janisch Attila
  • 2018. április 6.

Publicisztika

A részvételi hajlandóságunk határozza meg Magyarország következő négy vagy sokkal több évének a történéseit.

Már csak három nap, és a magyar állampolgároknak dönteniük kell, hogy kiket kívánnak támogatni, azokat-e, akik – ha nyernek, és a hatalomban maradnak – tovább folytatják az ország tönkretételét, kirablását vagy azokat, akik az elmúlt években halálra sebzett demokrácia felélesztésén, helyreállításán dolgoznának.

A két ellenpólus jól látható. A döntés ezért nem is annyira bonyolult.

Még akkor sem, ha a demokratikus ellenzék pártjai csak az utolsó utáni pillanatban látszanak észbe kapni és felelős(nek is mondható) politikai tényezőkként – egymással is együttműködve, a választók érdekeit és akaratát figyelembe véve, döntésüket megkönnyítve és elősegítve – cselekedni.

Április 8-án tehát mindenkinek részt kell vennie a választáson, aki Orbán leváltását vagy az újabb Fidesz-kétharmad megakadályozását szeretné! A magas részvétel mindenképp Orbán hatalmát és esélyeit gyengíti, míg az alacsony részvétel mindenben neki kedvez. Ez a legfontosabb, amit szem előtt kell tartani!

Orbánt talán nem lehet most még leváltani, de a kétharmad megakadályozása minden demokratának és minden szabadságra vágyó, normális életet, élhető országot, egészséges társadalmat kívánó magyar állampolgárnak a kötelessége.

2018. április 8-án a részvétel nem csupán állampolgári jog, hanem kötelesség is.

A Fidesz profi módon tudja mozgósítani szavazóit, tehát ők valószínűleg mindannyian részt is vesznek a választáson. Orbán nyílt vagy titkos ellenzői azonban legalább kétszer annyian vannak, így az ő részvételük (vagy távolmaradásuk) fogja meghatározni Magyarország következő négy vagy sokkal több évének a történéseit. Ehhez képest minden más szempont alkalmi, esetleges és mellékes.

Figyelmébe ajánljuk