Kondor jelenti

  • 2003. október 2.

Publicisztika

A Népszava szerint a Magyar Rádió elnöke kém volt az átkosban, III/II-es. Nyilván ő is a KGB ellen küzdött lefüggönyözött szállodai szobákban, összejátszva a MI6-tal, a Deuxieme Bureau-val és Jean-Paul Belmondóval. Mit mond Belmondo?
A szerk.

n A Népszava szerint a Magyar Rádió elnöke kém volt az átkosban, III/II-es. Nyilván ő is a KGB ellen küzdött lefüggönyözött szállodai szobákban, összejátszva a MI6-tal, a Deuxieme Bureau-val és Jean-Paul Belmondóval. Mit mond Belmondo?

A Magyar Rádió elnöke nem volt kém, csak Hajdú Jánossal játszott össze A Hét című tévéműsorban, miért nem szólal meg Hajdú János? Miért nem szólal meg a Kreml (legalább a toronyórája)? Milyen dolog ez? Minek ide még egy kém? Újhelyi István (a Maszop válasza Rogán Antalra) sajtótájékoztató-kísérletbe fog a rádió épülete előtt, de tizennyolc bencsikista nyugdíjas beléfojtja a szót, hát visszatakarodik a Képviselői Irodaházba, hogy az információéhes ország tudomására hozza, Kövér és Szadai zsarolták Kondort, ha nem adja le naponta háromszor a Nótás kedvű volt az apám kezdetű és tartalmú magyar nótát, akkor nyilvánosságra hozzák az ő pettyes múltját: a nevem Kondor, Dzsémsz Kondor. Ez a mindenféle bizonyítéktól mentes sajtótájékoztató egyébként semmi másra nem volt jó, mint hogy a tréfából kifogyhatatlan Kövér László előjöhessen egy újabb bon-mot-val: werberjugend! Ide a bökőt, hogy Újhelyi ezt élvezi, hogy sírt örömében, mikor meghallotta!

Felmerül a kérdés: ha már a szocik hozakodnak elő azzal, hogy valaki kém volt, akkor mi van? Most örülni kell vagy dühbe jönni? Vagy tán elfelejtették a miniszterelnök ellen folytatott tavaszi hadjáratot? Hogy a Megyó is kém volt, fedőneve: Lukács György? Hogy annak mi lett a vége? A hülye Fidesz, amely szóba hozta, onnantól kezdve szagolta alulról a népszerűségi mutatókat? Tessék mondani, mi a különbség a Magyar Nemzet "dokumentumai" és aközött, hogy a Népszava a Gemenci erdőben vakondlesen érte tetten Béla kapitányt?

Ez megy, körülbelül mióta Antall József borítékolta a lépését a Torgyán elleni partiban. Kit bánt ma Szathmári Lajos egykori működése, alkalmasint tényleg följelentette a szomszéd susztert, hogy a CIA megbízásából vizezi a csirizt? Tényleg annak volt igaza, aki azt mondta, hogy ezentúl háromhavonta kerülnek elő dossziék? Mondjuk, érdekel valakit egyáltalán, hogy Kondor Katalin milyen elnöke a rádiónak? Alkalmas-e posztjára vagy sem? Azért nem alkalmas, mert kém volt? Tényleg? Ki gyakja itt a közbeszédet? És mi a célja vele? Hogy jobb, ha hülyeségeken rágódnak a népek?

Most épp egy jobboldali kém jutott ki nekünk, tegnap egy baloldali. Holnap megint egy ilyen, aztán meg egy olyan. Ebben az országban nem volt tisztességes lusztráció. Jó ideje tudjuk, már nem is lesz, Már rég nem is lehet. Időnként jön egy Újhelyi István (Rogán Antal), az aktuális pöröly, és lecsap. Anyád kém volt. S mit tehetünk, max. egy vállvonyításra futja: ki nem szarja le!

Kit érdekel bármi, amit e tárgyban pró és kontra felhozni bírt bárki? Kövér és Szadai zsarolták Kondort, ja. Szegénykéknek nem volt jobb dolguk, biztos unatkoztak otthon, szar a tévé, a rádió meg feszt a Nótás kedvű satöbbit nyomatta. Legitimebb s főként jobb miniszterelnöke lesz ennek a hazának Medgyessy Péter, hogy kém volt? Megszünteti Kondor Katalin a Vasárnapi Újságot, mert kém volt? Tényleg azon kell izgulni, hogy miért fordult az átvilágítóbírákhoz a rádió elnöke, ha egyszer tudnia kellett, hogy ügyében azok pont annyira illetékesek, mint a Keravill? Tényleg nincs jobb dolguk? És nekünk?

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.