Magyarország teljhatalmú kormányfője elvesztette szuverenitását

  • Kozák Márton
  • 2017. április 3.

Publicisztika

A CEU-ügy lehetséges magyarázata.

Magyarország teljhatalmú kormányfője elvesztette szuverenitását – ez az egyetlen elfogadható magyarázata az országnak nyilvánvalóan hatalmas gazdasági, politikai és tudományos kárt okozó, az erdélyi magyarságra pedig kifejezetten életveszélyes következményekkel fenyegető, CEU elleni támadásnak. Tengernyi hasonlóan nemzetellenes döntésénél (Paks 2, MET-es gázbiznisz, letelepedésikötvény-biznisz, a budai Vár elfoglalása) legalább ordított, hogy abból személyes anyagi haszna származik, de itt?

Miféle idegen erő vehette hát el miniszterelnökünk önrendelkező képességét?

Talán V. V. Putyin kezdte finoman, de hatékonyan morzsolgatni Orbán mogyoróit, aki nyomban el is indította a CEU elleni attakot. A tragédiát, ha a kormányfőnk nem ura önmagának, csak tetézi, hogy e perverz viszony Orbánnak láthatóan élvezetet okoz – nem csak parancsra teszi meg, ami saját hazájának minden szempontból káros, viszont egybevág a putyini Oroszország nemzetbiztonsági és külpolitikai érdekeivel (lásd erről Széky János írását itt).

De talán nem is orosz érdeket szolgál, hanem minden látszat ellenére ő a Soros-egyetem kesztyűbábja! Mert nyissák csak meg ezt a linket.

Igen, a Foreign Affairsben, a világ tán legmenőbb külpolitikai kiadványában a CEU Press, a CEU kiadója hirdeti az Orbán-rezsimet meglehetős pontossággal leíró Magyar polip kötetek anyagaiból vaskos válogatást adó, frissen megjelent Twenty-Five Sides of a Post-Communist Mafia State című kiadványát. Kiadó zseniálisabb marketingkampányt ennél még nem csinált, hiszen mi kelthetné fel jobban a politikusi és társadalomtudósi világ érdeklődését a kötet iránt, mint amikor szinte a megjelenés napján lendül brutális és barbár akcióba az elemzés tárgyát képező sajátos lény, a magyar polip!

Na jó, lehet, hogy a kötet reklámja és a CEU-t elűző törvényjavaslat időbeli egybeesése a véletlen műve. De ha Orbán megszavaztatja azt a saját kesztyűbábjaival, az távolról sem lesz a véletlen műve.

A leadkép forrása: MTI/Európai Néppárt/David Plas

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.