Vári György

Megint más családjával verik

A Schiffer-saga

  • Vári György
  • 2013.01.25 06:01

Publicisztika

Ez az írás nem Schiffer Andrásról szól, vagy csak annyiban, amennyiben kétségtelenül igaz, tovább már végképp nem tagadható, hogy Schiffer András szüleinek egyenes ági leszármazottja, és ráadásul az ő szülei meg még az ő szüleik is így vannak ezzel. Schiffer Andrásnak van apja, nagyapja és dédapja, de még nagynénije is, amint azt az alapos és problémaérzékeny magyar sajtó bőségesen dokumentálta (az oldalág feltérképezését és megszólaltatását a galamus.hu-nak köszönhetjük). A hozzátartozók némelyike - és itt fokozódik az izgalom szinte halálossá - úgynevezett híres ember. Bankár, politikus, történelmi személyiség. Schiffer András maga is híres ember. Ha pedig ennyi minden egyezik, nem csodálkozhatunk azon sem, hogy a honi politikai élet és a sajtó egy része hagyománnyá nemesítette e játékot: állítsunk valamit Schiffer valamelyik rokonáról, és vonjunk le belőle következtetést őrá nézve. Ennek az egyre többeket meghódító szenvedélynek hála egy átlagos magyar újságolvasó lassan jobban ismeri Schiffer családtagjait saját rokonságánál.

A Videotont szádra ne vedd!

A família minél szélesebb körű lakossági megismertetését célzó erőfeszítések élharcosainak Lázár János és Széles Gábor álltak, amikor Schiffer András síkra talált szállni az állambiztonsági akták minél szélesebb körű nyilvánossága mellett. Hogyan is lehetne már napirendre venni egy törvényjavaslatot anélkül, hogy ne vesztegetnénk pár szót beterjesztőjének dédapjára és nagyapjára? "Azt meg egyenesen pofátlannak tartjuk, hogy a Kádár-rendszer egyik vezető diplomatájának, egy kommunista kollaboránsnak a leszármazottja terjeszti be az LMP javaslatát" - tört ki a Magyar Hírlapnak nyilatkozó Lázárból a felháborodás tavaly márciusban, és a lap nem is hagyta elaludni a témát. "A végképp tisztázni a múltat elve a nagyapák, apák és fiúk kapcsolatrendszerébe helyezte újra az ügynökkérdést" - állapította meg pár nappal későbbi cikkében szerfelett éleslátón. Hát persze, hová máshová is helyezte volna? Hatalmas, szinte orkánerejű múltfeltárás támadt rögvest az újságnál, még az sem maradt homályban, hogy Kádár János egy alkalommal "minden jót és jó egészséget" kívánt Schiffer Pálnak (nagyapa, rá tett utalást Lázár). Lássuk be, ez mélyen jellemző az LMP frakcióvezetőjére, lehullott a lepel! A Magyar Hírlapban maga a tulaj, Széles Gábor kerített sort aztán Schiffer Pál (filmrendező és nagybácsi) bepanaszolására, aki nem a megfelelő áhítattal forgatott filmet a Videotonról.

S ne feledkezzünk el az igazi úttörőkről! Így a végtelenül decens, a keresztény értékrend talaján szilárdan álló, ugyanakkor határozottan Nyerges Zsolt érdekeltségi körébe tartozó Heti Válaszról, s benne konkrétan Gyüre József rovatvezetőről, aki a daliás kezdetek után (melyekről még lesz szó) ismét hallatott magáról egy szilveszter napjára időzített újabb szenzációs családi leleplezéssel. Gyüre kétségkívül profi, már 2010 decemberében közzétette "Apja fia" című, méltatlanul feledett alapvetését, amelyben nehezményezi a módot, ahogyan Schiffer Pétert (új szereplő, András édesapja) annak idején, 2005-ben kinevezték a PSZÁF főigazgató-helyettesének. Előzőleg ugyanis módosították a törvényt, amely aztán nem követelt szakirányú felsőfokú végzettséget ehhez a vezetői kinevezéshez (ilyenje a bölcsész Schiffer Péternek nem volt), csak szakmai gyakorlatot. "Mindig ez a történet jut az eszembe, amikor az ifjabb nemzedék nevében az LMP vezére - bizonyos Schiffer András - arról értekezik, mi méltatlan a demokráciához, és mi tekinthető a 'jogállam meghackelésének'" - vágja ki a csattanót ez a 2010-es Gyüre-cikk, s a csattanóból világos az is, hogy miért kellett ezt az akkor ötéves, és már (Gyüre által) megírt sztorit előrángatni. "Bizonyos Schiffer András" nem hiteles védelmezője a jogállamnak, bizonyítja ezt - az apja története. Stumpf András hírhedt cikke, amelyben tiszteletlenül beszélt a minden tiszteletet megérdemlő Schmitt Pálról, órákkal a megjelenése után lekerült a köztudottan mérsékelt, noha Nyerges Zsolt érdekeltségi körébe sorolható Heti Válasz oldaláról, ez viszont máig is ott van. Schmitt lopásán fintorogni tűrhetetlen, fiúkon kérni számon apáik személyét, az simán belefér. Sőt, akár többször is, rendszeresen is. Ugyanezt a történetet (mármint Schiffer Péter kinevezéséét) ugyanis Gyüre már 2010 előtt is is elmesélte - igaz, hogy 2006-ban, Schiffer András politikusi fellépése előtt még be kellett érnie Schiffer Péter és Szakasits Árpád rokoni kapcsolatának feltárásával. Így végső soron ezt a szálat is a Heti Válasz rovatvezetőjének köszönhetjük, Lázár és Széles csak igyekvő epigonok.

Ám míg a 2006-os cikk "a jogállam visszabontásának" tekintette Schiffer Péter ügyét, Gyüre azóta már nem ennyire szigorú. A visz-szamenőleges hatályú törvényalkotás például annyira nem viselte meg, hogy Schiffer Pétert illető aktuális leleplező cikkében egyszerűen el is felejti. Lévén harmadszorra is megírja, hogy nevezett a törvényi előírásoknak megfelelően, nyolchavi fizetésének megfelelő összeggel távozhatott a PSZÁF-tól, továbbá hathavi keresetének megfelelő jutalmat is kapott (ezek egyike sem végkielégítés, ahogy Gyüre egy helyütt tévesen írja), ám azt elfelejti hozzátenni, hogy mindebből nem sok maradt Schiffer Péternél, ugyanis elvitte a visszamenőleg kivetett 98 százalékos különadó.

Gyógyfürdőben

A legújabb felfedezés, amely a mostani, szilveszteri apákésfiúkozásra lehetőséget adott Gyürének, az volt, hogy Schiffer Pétert tanácsadóként foglalkoztatja az OTP Bank. Hogy ebből vajon mire nézvést mi következik, már azon kívül, hogy Schiffer András Szakasits Árpád dédunokája, és már a bácsikája se szerette eléggé Széles Gábort, azt csak az ördög tudja.

Van úgy persze, hogy a rokonság valóban közüggyé válik: ez a nepotizmus esete. Amenynyiben pénzekről, megrendelésekről, kinevezésekről sógor-komasági alapon döntenek, jogi vagy erkölcsi összeférhetetlenségek esetén. Efféléből Magyarországon nem kevés akad, és ezt használják ki, erre hivatkozva álcázzák tényfeltárásnak mocskolódásukat Gyüre és társai. Pedig Schiffer András se állami pénzt, se posztot, se megbízást nem kapott sem a NER-ben, sem azelőtt a rokonai miatt. Hangos ellenzéke volt az MSZP-kormánynak éppen úgy, mint a Fidesznek, és ha van valami, amivel biztosan nem vádolható, az az, hogy oligarchák érdekkijárója vagy a létező szocializmus védelmezője volna. Nem több tehát rokonságának folytonos emlegetése "apákésfiúkozásnál", a nyilvános beszéd legaljánál. A pöcegödörnél, amelyben a teljesen független és emberarcú, ámde a Nyerges Zsolt érdekeltségi körébe tartozó Heti Válasz igazán kiadósan meghempergett és úgy élvezte, hogy azóta is vissza-visszajár; hasonszőrűek népes társaságában.

Neked ajánljuk