Tartalom

(2013-01-10)

Publicisztika

Ádám Zoltán

Publicisztika

Túl a nehezén?

A demokratikus politikai erők esélyei 2014-ig és azután

2010-ben jóval több történt Magyarországon, mint kormányváltás: az 1989-es rendszerváltás liberális-demokratikus politikai hagyományát és a magángazdasági szereplők dominanciájára épülő gazdasági berendezkedést alapjaiban megingató autoriter-etatista fordulat. Ez a rendszer-visszaváltási kísérlet azonban nem egyedülálló a modern demokráciák és piacgazdaságok vagy háromszáz éves történetében, és nem következik belőle, hogy a demokratikus, piacgazdasági berendezkedés ne volna helyreállítható a belátható jövőben.

Horvát Marcella

Publicisztika

Visszakézből

Az Alkotmánybíróság két döntése

A támadásokat visszavertük. A magyar parlament izgága kötekedőinek adtunk néhány kokit. Leesett néhány saller, kiosztottunk néhány baráti tarkón legyintést, és higgadt, kimért tempóban elvégeztük a munkát - az orbáni kocsmafrazeológiával így összegezhető az Alkotmánybíróság (AB) évzáró és évindító föllépése. Azaz az alaptörvény Átmeneti rendelkezéseiről (Ár.) szóló, december 28-án kihirdetett határozat, és a választási eljárási törvényről január 4-én ismertetett, államfői indítványra született döntés.

Egotrip

Ara-Kovács Attila: Orient expressz

Egotrip

Bűnök racionalitása

Közel hetven év telt el 1945 óta, Timothy Garton Ash pedig nemrég a Foreign Affairs-ben arra figyelmeztetett, hogy az utánunk jövő nemzedékek, amelyek már teljesen megfeledkeznek a legújabb kor harmincéves háborújának (1914-1945) okairól, könnyen arra ítéltethetnek, hogy ismét újraéljék a következményeit (The Crisis of Europe). 'szintén szólva nehéz megértenem azokat, akik ma nem érzik indokoltnak, hogy itt az ideje aggódniuk; azokat, akik még úgy hiszik, a demokratikus jogok érvénye és az európai körülmények elégséges garanciák.

Várhegyi Éva: Ekotrip

Egotrip

Árnyékban élni

"Élet a tőkekivonások árnyékában" címmel adott hírt osztrák anyabankja jelentéséről a magyar Erste. A kutatók azt vizsgálták, hogy a banki kihelyezések válság miatt elkerülhetetlen leépítése mennyire rontotta a kelet-közép-európai régió (Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia) bankrendszereinek forráshelyzetét.

A szerk.

A szerk.

A szerk.- A focista

Orbán Viktor „megjelent” az Aranylabda átadásán – tudósít a magyar sajtó. Meghívta a FIFA, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség – egészíti ki büszkén a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek, mint a Puskás Ferencről elnevezett „labdarúgó-akadémia” alapítóját, vélhetően azért, mert a FIFA ilyenkor kiosztandó számos díjainak egyikét Puskás Ferencről, a hatvan évvel ezelőtt Magyarországon, majd Spanyolországban tündöklő futballsztárról nevezték el.

A szerk.

A szerk.

Vérző fejjel

Nagy bukás Orbánnak a regisztráció eltörlése, és ezt még akkor sem tudja eltagadni, ha most nyilván arra játszik majd, hogy lám, vérbeli demokraták ők, nem írják bele az alaptörvénybe azt, amit pedig beleírhatnának, meszszemenőkig tisztelik ellenben az Alkotmánybíróságot, a jó kurva anyját a mélyen tisztelt Alkotmánybíróság mélyen tisztelt kurva anyjának.

Külpol

Közép-afrikai Köztársaság

Külpol

Ki visz többet?

Decemberben kezdtek sűrűsödni a hírek a Közép-afrikai Köztársaság északi területeiről déli irányba, a főváros, Bangui felé előrenyomuló felkelők sikereiről. Hogy mióta tart a lázadás, azt azért nehéz meghatározni, mert az 1960-ban függetlenné vált francia gyarmat története lényegében kisebb-nagyobb szünetekkel egymást követő felkelések, sikertelen és sikeres puccsok sorozatából áll.

Belpol

Interjú

Belpol

"Én találtam ki a lízinget"

Alfons Mensdorff-Pouilly a Gripen-ügyről, magyarországi birtokairól és a tanácsadásról

Ha a bíróság a foglalkozását firtatja: földműves. A címlapokon: fegyverkereskedő. Politikusok szerint: Gripen-lobbista, akivel mindig csak mások találkoztak. Több magyar faluban: a gróf úr. A luisingi kastély felé menet megszólított osztrák szomszéd szerint: az Ali.

A doni hadisírok utóélete

Belpol

Holtukban sem

Hetven éve, 1943. január 12-én indult a szovjet hadsereg offenzívája, amely elsöpörte a 2. magyar hadsereget a Don-kanyarnál. Az elesett magyar katonák azóta sem leltek végső nyugalomra: napjainkban is zajlik az évtizedes vita újratemetésükről civilek és a Honvédelmi Minisztérium között.

A felsőoktatás "reformja"

Belpol

Hallgatók? Azok minek?

A felsőoktatás átalakításából mára közröhejbe fulladt hazudozás lett. A szakpolitikai impotencia mind egyértelműbb. És még hol a vége?

Belpol

"Iszonyatos pazarlás"

Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) egykori vezérigazgatója, energiapiaci szakértő a rezsicsökkentésről

Németh Lászlóné fejlesztési miniszter december 22-i rendelete január 1-jétől tíz százalékkal csökkenti a gáz, a villany és a távhőszolgáltatások lakossági fogyasztói árát. Az intézkedés legnagyobb vesztese - a szolgáltatókon túl - a magyar kis- és középvállalkozói szektor lesz, de megsínylik a közműhálózatok is.

Zene

Zene

Mogwai: A Wrenched Virile Lore

A legendás skót poszt-rock formáció nem először engedi át zenéit - mintegy nyersanyag gyanánt - a remixelők kénye-kedvére.

Zene

Haydn: Az évszakok

Valamikor még voltak évszakok - hangzik a jelenkorral elégedetlenek egyik örök típuspanasza; valamikor A teremtés volt az újévi program és nem Az évszakok - panaszolhatná most frissiben a recenzens.

mi a kotta?

Zene

Kis Medve, Nagy Medve

"Ekkor a lány karját hozzá esedezve emelte:/ ámde sötét serték kezdtek meredezni a karján,/ és keze meggörbült, horgas nagy karmai nőttek,/ lábbá lett; s az a száj, mit még nemrég maga dicsért / nagy Jupiter, torzzá lett, széles medvepofává."

Zene

Puccini Bohémélet

Puccini Bohémélet című operája több mint kilencven év után tavaly került először a Salzburgi Ünnepi Játékok műsorára, mert mindaddig méltatlannak minősült egy művészi értelemben avantgárd fesztivál esztétikai igényeihez.

Zene

Szívig magyar

Elindult a Dankó Rádió

Most már van ilyenünk is, valami, ami senki másnak nincs, valami, amiben megint mindenkit beelőztünk, avagy az egyik műsorszerkesztő csatornaindító szavait kölcsönvéve: "kuriózum Magyarországon és a Kárpát-medencében is".

Interjú Eötvös Péter zeneszerzővel

Zene

Csak pontosan, szépen...

Nem adta föl gyerekkori álmát, hogy "egész népét fogja tanítani", csak a megfelelő módszert kell megtalálnia hozzá. A komponista operaszerzőként is világhírű, de jellemző, hogy a budapesti operaház igazgatójával kölcsönösen nem ismerik egymást, és ez nem is fog változni.

Könyv
Film

Film

A végzet napja

Az apokalipszis hajnalán kietlen tájakon bandukolni csak valamilyen távoli, talán sosem volt célért, a romlás-remény mezsgyéit érintve illik - ezt mindenki tudja.

tévésmaci

Film

Tigriscsík, a főkirály

Amikor Sztupa és Troché útjai keresztezték egymást, épp a Frankfurti Keresztnél jártak, Sztupa menekült, Troché kergetett valakit, Sztupa Hanau felé iszkolt, Troché rongyolt Darmstadtnak.

Film

Napos oldal

Woody Allen: Az almalé fantasztikus Darvonnal! Diane Keaton: Próbáltad már a Libriumot paradicsomlével? W. A.: Még személyesen nem, de egy neurotikus ismerősöm azt mondta, hogy hihetetlen jók együtt!

Interjú

Film

"De legalább nullán vagyok"

Benh Zeitlin forgatókönyvíró, filmrendező

A Robert Redford nevéhez fűződő Sundance Institute saját neveltje, első nagyjátékfilmjét az intézet kurzusain kalapálta készre. A messzi dél vadjait már játsszák a hazai mozik - ez alkalomból beszéltünk vele telefonon.

Film

Rúzs, reptér, satöbbi

Dustin Hoffman után elég nehéz újat mutatni, ha valaki a "munkát csak női ruhában kapó férfit" kíván vígjátéki körülmények közt eladni.

Képzőművészet

Varsói miniház

Képzőművészet

Frankenstein emlékére

A világ legkeskenyebb házát húzták fel Varsóban. A szellemes építmény felpezsdítheti a lengyel főváros kulturális életét.

Képzőművészet

Puklus Péter: Handbook to the stars

A belváros közepén elhelyezkedő, kortárs képzőművészettel foglalkozó, a for- és a nonprofit profil közé pozicionált, kis méretű kiállítóhelyek (Kisterem, Vintage, Labor) sorába decemberben egy újabb galéria lépett.

Színház

Színház

Demonstrálunk

A harmadik hullám

Ez itt ifjúsági színházi előadás, ifjaknak és véneknek. Baromi fontos, bocsátom előre - és igen jó is; jósága az erejében rejlik. Egy folyamatot látunk - mintha-laboratórium.

Schilling Árpád Rigolettója Münchenben

Színház

Egy drappban

A premierközönség kifütyülte és a német kritikusok sem kímélték a Krétakör vezetőjének bemutatóját. Pedig a kamaradarab sajátosságai és a tradicionális női szerepek újragondolása egyaránt figyelemreméltó.

Interaktív
Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Bar Ladino

Nevükben nyelvjárást használnak, a ladino ugyanis "egy középkorban elszakadt, régies kasztíliai spanyol nyelvváltozat, amely kiűzött zsidó családok ajkán máig fennmaradt".

Tudomány

Az ízlelés fiziológiája

Tudomány

A nyelvemen van

A világ ízek végtelen raktára, ahol kincs és szemét vegyesen áll a polcokon. Ám nincs két ember, aki mindig meg tudna egyezni, hogy egy íz épp melyik kategóriába tartozik.

Kiberbűnözők, kiberterroristák, hektivisták

Tudomány

Kapj el, ha tudsz!

Mi a hackerkedés? Az informatika csúcsa? Színtiszta bűnözés? Számítógépes tolvajlás, egy informatikai rendszer feltörése, ami után szabadon használják és eladják a megszerzett adatokat? A valóságban hackernek számít ma már az is, aki éppen az ilyen betörések ellen nyújt védelmet. Előbbit fekete, utóbbit fehér kalapos hackernek hívja a szakma.

Konyhai kémia XXXVII.

Tudomány

Mi legyen, ha odaég?

A túlsütés veszélyei

A sütögetés az emberiség régi, kedves szenvedélye - de azért nem kell túlzásba vinni!

Lokál

A másik Salgótarján

Lokál

Kinyúlt a múlt

Várossá avatásának kilencvenedik évfordulóját ünnepelte tavaly Nógrád megye székhelye. A hivatalos múltidézésben megfeledkeztek az elmúlt hatvan évről, noha az 1950 előtti Salgótarjánnak nem maradt nyoma.

Riport

Mit akar a slam poetry?

Riport

"Szexivé tette a költészetet"

A név becsapós: nem kizárólag vers és nem feltétlenül ütős, de mindenképpen egyedi és egyre népszerűbb önkifejezési formáról van szó, amely parázs szakmai viták és hullámzó színvonalú klubestek sokaságához vezetett, miközben több, az irodalommal kapcsolatos tévhitre durván rácáfol.