Rózsa Péter

Mentőöv

Az LMP szavak nélküli koalíciós ajánlatáról

  • Rózsa Péter
  • 2012. március 16.

Publicisztika

Furcsán hangzik, de az LMP legutóbbi döntésével jó előre menekülő utat biztosít a Fidesz-KDNP-koalíciónak. Az ökopárt eltökélten nem működik együtt a baloldallal - a még Schiffer András által tett feljelentés nyomdokain haladva Gyurcsányt bűnözőnek tartja, az MSZP, pláne a Demokratikus Koalíció választási szövetségesként szóba sem jöhet, a civilek mozgolódását pedig már előre leírta azzal, hogy a tervezett Demokratikus Ellenzéki Kerekasztalhoz sem kíván leülni.

Senkivel sem kíván leülni. A Jobbikot fasisztának tartja - talán ez benne az egyetlen közös a többi párttal. Az LMP egyedül maradt.

Ám ez csak a látszat.

Valójában ezzel kezdődik egy új szövetség kiépítése.

*

A Fidesz egyik kudarca a Jobbik erősödése. Nem ezt akarta Orbán Viktor, és ezzel az 1993-ban tett "polgári fordulat" terve is sérült. Igaz, csak most, de most nagyon. Sokan látták akkoriban úgy, hogy a liberálisból jobboldalivá válás egyik veszélye az, hogy nem sikerül majd kifogni a szelet a radikális jobboldal vitorlájából. Ezeket a véleményeket Orbán elutasította. A kétkedők akkor sem nyugodtak meg, amikor 1998-ban a MIÉP épp csak átsiklott a parlamenti küszöb fölött - de a Fidesz vezérkara lezártnak tekintette az ügyet, mondván, polgári, jobboldali retorikája elszívta a MIÉP-szavazók jó részét. És hozzákezdhetett a kisgazdapárt és a Magyar Demokrata Fórum leszalámizásához. Ami szépen sikerült is. A poszt-MIÉP-es szélsőjobb legújabb generációja ezután kezdett cseperedni; igaz, működésük sokáig karácsonyi fakeresztek állítgatásában merült ki. A Fidesz rájuk se hederített. A 2002-es és a 2006-os választási vereségek nyomán Orbánt csak az MSZP és az SZDSZ elleni ádáz harc kötötte le. Ám amikor Orbán 2006-ban lelépett a Kossuth téri színpadról, már felheccelt, árpádsávos zászlókkal és a nyilas jelképekre hajazó relikviákkal felszerelt, zsidózó tömeget hagyott maga után. Ez sem zavarta. Talán még akkor is azt hitte, mint 1993-ban, hogy ezeket is le fogja darálni. Hamar elfeledtette magával és a választóival azt is, hogy a polgári körök életre hívásakor még egy táborban állt Vona Gáborral. Aztán a Jobbik a maga 17 százalékával megjelent a parlamentben.

Eltaktikázta volna Orbán?

Lehet, de ugyanígy eltaktikázta a miniszterelnök Gyurcsány Ferenc is. Aki annak reményében nem söpörte le az alkotmányt, a párizsi békeszerződést és az európai politikai kultúrát megsértő jobbosokat, hogy ténykedésük következménye majd az egész magyar jobboldal hátán csattan. Amikor feltűnt a Hollán utcai jegyirodát felrobbantó újnáci csoport miatt tüntető civilek között, még Schröder volt német kancellárt is magával cipelte. Két dolgot nem vett észre: az egyik, hogy a frontvonal helyett a dolgozószobájában lett volna a helye, hogy kiadja az utasításokat a szélsőjobboldali mozgalmak felszámolására. A másik, hogy nem vette észre Orbánt. Illetve Orbán hiányát. ' ugyanis kaján vigyorral az arcán figyelhette, amint ellenfele szépen belekeveredik ebbe a vircsaftba.

Így lavírozott a magyar politikai elit két nagy tábora egészen 2010-ig. A két pártvezér kezét dörzsölve drukkolt a Jobbiknak és a rokon neonáci csoportosulásoknak, hogy azok majd a másik kárára randalíroznak a köztereken. Ez Orbán és Gyurcsány együttes bűneként vonul majd be a történelembe.

Orbánt az országátalakítás és gazdasági szabadságharc túlságosan lefoglalta ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyen a Jobbik immár parlamenti hátszéllel zajló további erősödése ellen. Mindössze annyira futotta, hogy a Jobbik egyre több programpontját emelje a törvényalkotás folyamatába. Nem kis cinizmussal azon a településen, Gyöngyöspatán hozta létre a közmunkaprogram kísérleti telepét, ahol a nácik cigányellenes akciója zajlott, mintegy helyettük mutatva meg, mit kell tenni a romákkal. A fideszesek nem a hungaristák és a gárdisták vezetői, hanem az ellen a civil ellen indítottak vizsgálatot, aki oda merészelt menni, hogy kimentse az asszonyokat és a gyerekeket. Orbán híveinek békemenetében a legelső sorban a szélsőjobbtól átvett jelmondat tűnt fel: "Nem leszünk gyarmat". A múlt hét végén a rendőrség védelme alatt vonulhattak és szónokolhattak a fehér faj magasabbrendűségéről a jobbikos hátterű Hatvannégy Vármegye aktivistái, meg a többi hazai és külföldi újnáci. A Fidesz hallgat, az ügyészség, a rendőrség ugyancsak. A kormány és Orbán Viktor talán még mindig arra számít, hogy a szélsőjobbos érzelmű emberek ezért majd rájuk fognak szavazni.

*

De mi lesz, ha nem?

Ezek a gesztusok ugyanis már nem a Jobbik vitorlájából fogják ki a szelet, hanem a Fideszt gyengítik. A hétköznapi bölcsesség szerint a leszakadó, egyre nehezebb sorsra jutó választók a Jobbikhoz húznak. Hisz a Fidesz inkább a középosztályt erősíti. Ha ez igaz, 2014-ben Orbán csak a Jobbikkal lesz képes elérni a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget.

Hacsak nem valaki mással.

És itt lép be a képbe az LMP. Orbán, ha következő kormányzását nem a neonácikkal közösen kívánja felépíteni - márpedig jelenlegi antidemokratikus politizálása ellenére sem hihető, hogy képes lenne fasizálni Magyarországot -, akkor azonnal nekilát az LMP megerősítéséhez - persze titokban. Nem kell ehhez sok. Elegendő a gazdasági birodalom főfigurájának, Simicska Lajosnak megadni a jelet, s lesz pénz plakátokra, utazásra, rendezvényekre. Jut majd annyi, amennyi elegendő a mondjuk 15 százalékos támogatottság felépítéséhez. És ezzel már meg is volna a következő koalíciós partner. A Jobbik persze tovább erősödhet - de a Fidesz joggal számíthat arra, hogy mostantól majd az egyre csak fakuló, önálló politikai programot felmutatni képtelen MSZP-ből kiábrándult szavazók húznak át a Jobbikhoz. Ezt talán csak egyetlen dolog akadályozhatná meg, ha a civil mozgalmak össze tudnának fogni, ha a Milla, a 4K! és a Szolidaritás meg tudna állapodni a közös cselekvési programban, és alternatívát kínálnának a választóknak. Egyelőre az ellenkezőjét tapasztalni; a valóban impozáns operaházi tüntetés óta bomlani kezdett a laza szövetség, vezetőik egyéni politikai karrierek építéséhez fogtak. A 4K! az LMP bejelentése után gyorsan úgy tett, mintha maga is parlamenti párt lenne, és közölte, ő sem ül le a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztalhoz. Inkább önálló politikai utat nyit. Ez a kezdet pedig egyben az ellenzéki szervezkedés végét is jelenti.

Az LMP jól taktikázik - a szélsőjobb sűrűsödő sorai mögött felmutat egy mentőövet. Hátha Orbán észreveszi.

A szerző újságíró, az MTV volt szerkesztője.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.