Tartalom

(2012-02-16)

Kis-Magyarország

Roma indulatok Borsodban

Kis-Magyarország

Menet előtt, menet után

Elkeseredett romák kérték számon választott vezetőik "békemenet"-részvételét egy miskolci közmeghallgatáson.

Egotrip

Muraközy Balázs: Ingyenebéd

Egotrip

Állami Dream Team

A makrogazdasági kérdések mellett mostanában kevesebbet hallunk a magyar állami vállalatok sikereiről. Az utóbbi hónapokban például eposzi küzdelemben aratott hősies győzelmet a negyedik mobilszolgáltató frekvenciájáért folytatott árverésen a Magyar Postából, az MVM-ből és az MFB-ből álló állami dream team.

Várhegyi Éva: Ekotrip

Egotrip

Polgár és polgármester

Lázár János polgártárs - százezernyi módos polgárhoz hasonlóan - lehetőséget kapott rá, hogy ha volt neki frankhitele, a rajta keletkezett árfolyamveszteséget a hitelnyújtó bankjára hárítsa. A lehetőséget a Lázár János képviselő vezette kormánypárti frakció adta azzal, hogy megszavazta a bankokat kedvezményes végtörlesztés elfogadására kötelező (többek szerint jogsértő) törvényt, amelyet Rogán Antal egyéni képviselői indítványként, vagyis a jogszerűségi vizsgálat kormányzati szűrőjét megkerülve nyújtott be a parlamentnek.

Publicisztika

Rózsa Péter

Publicisztika

Mentőöv

Az LMP szavak nélküli koalíciós ajánlatáról

Furcsán hangzik, de az LMP legutóbbi döntésével jó előre menekülő utat biztosít a Fidesz-KDNP-koalíciónak. Az ökopárt eltökélten nem működik együtt a baloldallal - a még Schiffer András által tett feljelentés nyomdokain haladva Gyurcsányt bűnözőnek tartja, az MSZP, pláne a Demokratikus Koalíció választási szövetségesként szóba sem jöhet, a civilek mozgolódását pedig már előre leírta azzal, hogy a tervezett Demokratikus Ellenzéki Kerekasztalhoz sem kíván leülni.

Horvát Marcella

Publicisztika

Mit konszolidál Orbán Viktor?

A Jobbik-program kormányzati megvalósítása

Két évvel ezelőtt a választási kampányban a Fideszt rendre bírálták azért, hogy nincs programja. Vagy ha van is bármiféle elképzelése, azt nem osztja meg a magyar társadalommal. Konkrét szakpolitikai elképzeléseket aztán a kormányprogramban sem igen találhattunk.

Eörsi Mátyás

Publicisztika

Kiköpi vagy lenyeli?

Mit tehet Európa Orbán Viktorral?

Az EU exkluzív klub, a tagságnak szigorú kritériumai vannak. Ám ahogy nem létezik semmilyen előkelő klubban olyan szabály, hogy "tilos a falra köpni", mert a klub vezetősége biztos lehet abban, hogy akik elnyerték a tagságot, soha nem tennének ilyet, az EU is abból indul ki, hogy a tagok tiszteletben tartják az alapvető demokratikus normákat.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Egotrip. Takács Ferenc: Kapirgáló

Magyar Narancs, 2012. február 9.

Tisztelt Takács Ferenc úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Valószínűleg nem én jelzem elsőként, hogy a Valahol Európában című filmet nem a sümegi várban forgatták. A külső felvételek a cseszneki várban, várnál készültek, ezt a várat látjuk többször a távolból is.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Az üvegplafonon túl

Magyar Narancs, 2012. január 26.

Kedves MaNcs, Szelényi Zsuzsanna azt írja, hogy a Forbes magazin a világ legbefolyásosabb női közé sorolta Sonia Gandhi indiai elnököt. Csodálkoznék, ha a Forbes se tudná, amit a jelek szerint Szelényi Zsuzsanna nem tud: Radzsiv Gandhi egykori indiai miniszterelnök olasz születésű özvegye sosem töltött be állami tisztséget.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Küzdelem utca

Magyar Narancs, 2012. január 5.

Kedves MaNcs! Tisztelt Kovács Péter! Állandó olvasótok vagyok és nagy örömmel olvastam a bogyiszlói romák helyzetéről szóló cikket. Érintettnek érzem magam, hiszen ott nőttem fel, én is ott jártam iskolába.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

S ha holnap ő?

Ha valaki azt kérdezi tőlünk az elmúlt 20 évben, hogy mit szerettünk Kádár Jánosban, hát, rövid úton megfelelünk neki: semmit. Ja, rövid úton - egészen a múlt hétig.

A szerk.

A szerk.

Még egyszer annyi

Jön a Velencei Bizottság, az a szakértőkből, alkotmányjogászokból álló testület, amely, ha kérdezik, azt vizsgálja, hogy egy-egy ország ilyen vagy olyan törvénye megfelel-e a jogállami és demokratikus normáknak. Jönnek Budapestre, és szét fogják csapni, de úgy értsék, hogy miszlikre az egyházügyi törvényt.

Külpol

Forrongó Szíria

Külpol

Alavitás kérdések

Miközben az Aszad-rezsim immár kötésig vérben gázol, az ENSZ Biztonsági Tanácsában az oroszok és a kínaiak vétója meghiúsította a nemzetközi közösség egységes fellépését Damaszkusz ellen. A szégyen az övék - ám a beavatkozás és Bassár al-Aszad elmozdítása valójában egyetlen nagyhatalomnak, de Izraelnek sem érdeke.

Interjú

Külpol

"Mi, európaiak"

Robert Badinter

Francia jogász, politikus, egyetemi tanár, író. Franςois Mitterrand igazságügyi minisztereként 1981-ben ő nyújtotta be a halálbüntetés eltörléséről szóló törvényjavaslatot. Az európai humanista tradíció egyik legnagyobb élő alakja, az európai föderáció elkötelezett híve. Lapunknak párizsi irodájában beszélt Franciaországról, Európáról és Magyarországról.

Belpol

Ki a felelős a devizában eladósodásért?

Belpol

Kéz a kézben

Elkészült a devizahitelezés felelőseit kutató parlamenti albizottság jelentése. Elfogultságért nem megy a szomszédba, de kétségtelenül nem lehetne az ügyész kezébe nyomni változtatás nélkül.

Orbán üti Tarlóst, Tarlós behívja az IMF-et

Belpol

Bozótharc a BKV-ért

Tarlós István fejét nem akarja a Fidesz, de a fővárosi tömegközlekedés feletti ellenőrzést igen - tudtuk meg kormányközeli forrásból. A BKV hamarosan a Malév sorsára juthat, hogy aztán a pártközeli lobbisták hordják szét maradványait. A fővárosi közműcégek egy országos gigavállalatban köthetnek ki. A főpolgármester azonban nem adja fel, ha kell, a teljes Fidesszel harcba száll.

Tokaj-Hegyalja átalakulása - 1. rész

Belpol

A napos oldal

Tokaj-Hegyalja borvidékét február 15-én Magyarország első történeti tájává nyilvánították - soha ekkora terület nem került műemléki védelem alá. A helyiek a skanzenné válástól, a bányászok munkájuk ellehetetlenítésétől tartanak. A januárban megjelent nemzeti vidékstratégia soha nem látott fejlődést vetít előre azzal, hogy a tokaj-hegyaljai világörökségi térségfejlesztést már idéntől kiemelten kezeli.

Színházigazgatót választ Székesfehérvár

Belpol

Bábszínház

Közel tíz hónapja nincs igazgatója a székesfehérvári Vörösmarty Színháznak; ezen időszak eseményeire minden érintett máshogyan emlékszik.

Interjú

Belpol

Járt nekik

Horváth Sándor történész a Kádár-korszak szociálpolitikájáról

Két emelet boldogság című könyvében az MTA BTK Történettudományi Intézetének munkatársa arra próbál rávilágítani, hogy a Kádár-rendszer milyen eszközöket alkalmazott, hogy legitimálja hatalmát, s egyúttal elnyerje a lakosság többségének támogatását.

Zene

DVD

Zene

Richard Strauss Capriccio

című hosszú egyfelvonásosa a szerző utolsó darabja, opera az operáról. A költő és a zeneszerző arról vitázik a 18. századi kastélyban, melyikük művészete fontosabb. A kérdést a művészetrajongó mecénás grófnőnek kell eldöntenie, akibe mindketten szerelmesek.

Lemez

Zene

Leila: U & I

A szélesebb publikum elsősorban Björkkel való lassan két évtizedes, kölcsönösen gyümölcsöző együttműködéséről ismeri az iráni származású hangművészt, Leila Arabot. Ám ő időről időre (s rendre hosszabb szünetek után) előrukkol saját zenéivel is, melyek eddig a maguk érdeméből is tisztes kritikai elismerést vívtak ki.

mi a kotta?

Zene

Egy csinos zseni

"Ki érthet meg bármilyen jelenséget, ha az nincsen alaposan beágyazva fejlődésének menetébe egészen napjainkig? A legnagyobb dolog az volt számomra, hogy Felix készségesen bemutatta ezt a haladást: Bach korával kezdte, majd Haydnt, Mozartot és Gluckot keltette életre, elmagyarázta az újabb korok nagy mestereinek technikáját, és végül saját kompozícióival zárta a sort."

Könyv
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Polgár Rózsa: "Hová vezetnek a szálak"

Volt egyszer egy korszak a magyar művészetben, amikor a nyomasztó politikai klíma előtérbe tolt egy médiumot, a textilt. Ez az idő, a hetvenes-nyolcvanas évek a képzőművészetben is kedvezett az alternatív megoldásoknak, melyekben a matéria kérdőjelezi meg a tárgyak valóságát, vagy egyáltalán a körülöttünk érzékelhető valóságot - és máris viszszatértünk a politikához.

Kiállítás

Képzőművészet

Műteremszemét és műalkotás

Csernus Tibor grafikái

2009-ben a Kogart megvásárolta a két évvel korábban elhunyt Csernus Tibor festőművész hagyatékát mint "élő műtermet", és szögesdróttal övezett Andrássy úti palotájában helyezte el.

Színház

Színház

Deilephila

A Koma Társulat bevette a XV. kerületet - és ez nem csak annyit jelent, hogy itt találták meg bázisukat: a peremkerület szerves részévé akarnak válni. Készítettek hát egy előadást a városrészről, annak történelméről és legendáiról.

Színház

Kizsákmányolt nő

Jelinek Nóra-drámája az Örkényben

Annyira adja magát, hogy nem is értem, miért nem született már réges-régen folytatása Ibsen Nórájának (és, teszem azt, Csehov Három nővérének, de a sor bizonyára hosszú lehetne). Amikor a háromgyermekes fiatalasszony hátat fordít a családjának és a biztonságos jólétnek, valójában egy új történet kezdődik.

Interjú

Színház

A kisajátíthatatlan

Marie-France Ionesco

Március végén a Frankofónia Fesztivál keretében Budapest mellett több vidéki városban is játsszák Eugéne Ionesco (1909-1994) A székek című darabját. Az előadást elkíséri a világhírű drámaíró lánya, az életmű gondozója és "nagykövete" - vele beszélgettünk a darabok romániai letiltásáról, a neki írt mesekönyvről és Ionesco aktualitásáról.

Film

Film

Védhetetlen

23000000, 33 000000, 23000000. Denzel Washington termelőerejének fokmérői ezek a dollárban értendő összegek. Elmúlt három filmje statisztikái alapján ennyit ér ma az 57 éves színész a premier hetében, az amerikai mozikban, ha akciófilmben keménykedik.

Film

Utódok

George Clooney emberbarát, sokat tesz a békéért, filmrendezőként állást foglal a jó ügyekért, amit nem lehet eléggé értékelni. Bizonyára jó színész is, csak nem látszik rajta.

tévésmaci

Film

A madarak maradnak

Amikor Sztupa és Troché a kopogás hallatán elhagyták a Pendragon-problémakört, kíváncsian meredtek az ajtóra. Akkor fordult elő ugyanis először, hogy az új titkárnő ily célratörően próbált kapcsolatba lépni velük.

Tévé

Film

A négy páncélos és a kutya

Négy szellem

Alighanem megfeledkezhettünk a világvége beharangozásáról, vagy egyszerűen nem vettünk tudomást róla, mert ma meglepetésszerű bárgyúsággal arra kapjuk fel a fejünk, hogy 2012 az apokalipszis éve. Lehet, hogy a decembert megérjük, de akkor aztán tényleg nincs tovább.

Interjú+Kritika

Film

"Már csak te szereted"

Török Ferenc filmrendező

Nemrég mutatták be a mozik a Moszkva tér, a Szezon és az Overnight rendezőjének negyedik nagyjátékfilmjét, a magyar-holland-török-ír koprodukcióban készült Isztambult. Erről kérdeztük.

Film

Illegális

Az otthon számos díjjal jutalmazott, sőt még a tavalyi Oscar-díjra is jelölt belga film úgynevezett lelkiismereti mű: a rendező Olivier Masset-Depasse egy orosz nő hányattatásain keresztül az ottani idegenrendészeti szisztéma üres embertelenségét próbálja bemutatni.

Film

És most merre?

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy isten háta mögötti kis falu, amit egyetlen, vékonyka híd kötött össze a külvilággal. Ebben a libanoni falucskában békében és viszonylagos nyugalomban éltek, éldegéltek egymás mellett keresztények és muszlimok, (látszólag) rá se hederítve, hogy a világ vagy legalábbis az ország többi muszlimja és kereszténye miket művel egymással.

Interjú

Film

"A mindent elsöprő harag"

Lina Ben Mhenni blogger

A Frankofón Filmnapokon mutatják be a Többé már nem félünk című dokumentumfilmet a tunéziai forradalomról. Mourad Ben Cheikh kamerája az események több emblematikus alakját követi a tüntetések forgatagában, Ben Ali elmenekülése előtt és után is. Közülük Budapestre érkezik Lina Ben Mhenni emberi jogi aktivista, akit tavaly a Nobel-békedíj nagy esélyeseként emlegettek. Vele beszélgettünk félelemről, a nők szerepéről és az iszlamisták halállistájáról.

Interaktív

Videojáték

Interaktív

The Darkness II.

Hiába tartozik nagyjából egy szubkultúra alá, képregényből videojátékot faragni nehéz feladat - de sokan próbálkoznak. Jobb alapanyagot keresve sem lehetne találni a Darknessnél, amiben ott van az árulás, az erőszak és a tökéletes vendetta egy, a szerelmét gyászoló, a bosszú érdekében magával a Sötétséggel is lepaktáló maffiózóval.

Tudomány

Tó az Antarktisz alatt

Tudomány

Víz a mélyből

Orosz kutatók 3768 méter mélyre fúrtak le, hogy mintát vegyenek egy minimum 15 millió éves jég alatti tó vizéből. Még nem biztos, hogy sikerült nekik.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Csodás csokoládétorta

Egy ilyen, liszt nélküli csokoládétorta mindenki repertoárjában kötelező darab. Nyugodtan álljon neki olyan is, aki még soha életében, az égvilágon semmit nem főzött, a siker garantált.

étel, hordó

Gasztro

Gotti

Örök szabály ítéletidőben: ha mész, biztosra menj. A múlt szombati havazásnak köszönhetően feladtuk eredeti tervünket, és eszünkbe nem jutott volna az első utunkba eső "biztos", vagyis a Ráday utca határait feszegetni.

Tranzit

Állomásról állomásra XXXIX.

Tranzit

A híd túl messze van

Háros

Innen csak Búvár Kund juthat el könnyűszerrel Hárosra. Esetleg ifj. Schirilla György. Az elnevezés mégsem nélkülözi a logikát, csak győzzük elmagyarázni.