Orbán ellenzéke az EP-ben

Miféle kommunista alkotmány?

  • Horvát Marcella
  • 2012. január 20.

Publicisztika

Rögzítsük a szomorú tényt: „Vörös Danny” mellett csupán egyetlen ember, Bokros Lajos tette egy félmondat erejéig szóvá a kommunista (sztálini) alkotmány kifejezést. Sem Göncz Kinga volt külügyminiszter, sem Tabajdi Csaba volt országgyűlési képviselő nem volt képes erre.

Szerdán délután még azzal nyugtattuk magunkat, hogy csak figyelmetlenek voltunk. Csütörtök este azonban felkerült az EP honlapjára a Magyarország politikai fejleményeiről szóló parlamenti vita szó szerinti – többnyelvű – jegyzőkönyve, amiből sajnos kiderült, hogy megalapozott volt szerdai hiányérzetünk.


Szemernyi kétségünk sem volt afelől, hogy Orbán Viktor ugyanazt a kormányzati kommunikációs bullshitet fogja előadni az alkotmányozás témakörében, amit másfél éve hallunk itthon. Nem lepett meg minket, hogy ismét kommunista alkotmányt emlegetett. Régóta tudjuk, hogy nem tiszteli – a köztársasági alkotmányt, melyre számos alkalommal felesküdött, nemcsak szavaival, tetteivel sem tisztelte, sajátos kivételt teremtve ezzel „ne azt figyeljék, amit mondok” kezdetű politikai krédójához.
Aligha kell ragoznunk, hogy az 1989-es jogállami forradalom eredményeképp Magyarországon új alkotmány, és ezzel új alkotmányos rend született. Ezt nyilvánvalóan nemcsak az bizonyítja, hogy Orbán a Fidesz, és nem pedig a Hazafias Népfront listáján került be az első szabadon választott Országgyűlésbe, de az a tény is, amire Daniel Cohn-Bendit hívta fel a magyar miniszterelnök figyelmét: egy sztálini alkotmánnyal bíró ország aligha nyerhetett volna felvételt az Európai Unióba.
Tarthatja ugyan Orbán és mamelukserege, valamint a harcostársául szegődött néppárti képviselők példaértékűnek az új alaptörvényt – ami kibontakozni látszik a sarkalatos törvények nyomán, az inkább elrettentő, semmint követendő példa. Ha nem így lenne, nyilván uniós tagállamok tömege követné már példánkat. Nem teszik, és erre jó okuk van.


A szerdai vita ismét lehetőséget adott a kormánypárti képviselőknek és a magyar kormánynak, hogy minduntalan azt kommunikálják: a külföldnek fogalma sincs arról, ami Magyarországon zajlik, téves információk alapján kárhoztatják az épülő új magyar rendet. Szégyen-gyalázat, hogy a demokratikus ellenzék magyar EP-képviselői szó nélkül tűrték Orbán kommunista alkotmányt emlegető szóhasználatát, és képtelenek voltak a plénum előtt szembesíteni a miniszterelnököt ezzel az orbitális hazugsággal.


Rögzítsük a szomorú tényt: „Vörös Danny” mellett csupán egyetlen ember, Bokros Lajos tette egy félmondat erejéig szóvá a kommunista (sztálini) alkotmány kifejezést. Sem Göncz Kinga volt külügyminiszter, sem Tabajdi Csaba volt országgyűlési képviselő nem volt képes erre. (Herczog Edit és Gurmai Zita meg sem szólalt a vita során.) A magát a magyarországi demokratikus ellenzék vezető erejének tartó párt európai parlamenti képviselői közül senki nem volt képes egy mondatot mondani az itthon oly sokszor elsiratott alkotmány védelmében.


Nos, ez a teljesítmény nulla. Nem vártuk a képviselőktől, hogy az Európai Parlamentben fordítsák vissza az idő kerekét, és semmisítsék meg a magyar jogállamiság szétdúlását. De azt joggal vártuk, hogy legalább védjék meg az immár holttá nyilvánított köztársasági alkotmányt – ha tettekben nem is, legalább szavakban. Felfoghatatlan, miért nem voltak erre képesek, és hallgatásukkal miért asszisztáltak a miniszterelnöki halottgyalázáshoz.

Figyelmébe ajánljuk