Nézd, ki beszél

Publicisztika

A Színművészeti Egyetemen tartott fejtágító, avagy továbbképzés - ha hihetünk a hirszerzo.hu-nak, és egyelőre nincs rá okunk, hogy ne ezt tegyük - konkrét tartalmát tekintve leginkább gyerekes marhaságokból állt, ilyen az autópályaépítések és a metróberuházás leállítása, meg a paksi atomerőmű vizének felhasználása a Duna- Tisza köze elsivatagosodásának megakadályozására. Fejleszteni kell a turizmust is, nem vitás. Ez még nem kormányprogram, legfeljebb annak a paródiája, újabb autópályák már nemigen vannak tervezve, a metróberuházás leállítása pedig (amely úgy történne, hogy az Orbán-kormány nem fizetné ki a számlákat az alvállalkozóknak) - a magyar állam nyilván szerződésekbe foglalt kártérítési kötelezettségei miatt - kábé ugyanannyiba kerülne, mint a megépítése, viszont nem lenne metró, csak egy félig kifúrt alagút és félkész állomások, a hülyének is megéri.

A Színművészeti Egyetemen tartott fejtágító, avagy továbbképzés - ha hihetünk a hirszerzo.hu-nak, és egyelőre nincs rá okunk, hogy ne ezt tegyük - konkrét tartalmát tekintve leginkább gyerekes marhaságokból állt, ilyen az autópályaépítések és a metróberuházás leállítása, meg a paksi atomerőmű vizének felhasználása a Duna- Tisza köze elsivatagosodásának megakadályozására. Fejleszteni kell a turizmust is, nem vitás. Ez még nem kormányprogram, legfeljebb annak a paródiája, újabb autópályák már nemigen vannak tervezve, a metróberuházás leállítása pedig (amely úgy történne, hogy az Orbán-kormány nem fizetné ki a számlákat az alvállalkozóknak) - a magyar állam nyilván szerződésekbe foglalt kártérítési kötelezettségei miatt - kábé ugyanannyiba kerülne, mint a megépítése, viszont nem lenne metró, csak egy félig kifúrt alagút és félkész állomások, a hülyének is megéri. A Kiskunság újjáélesztéséhez nincs megjegyzésünk, drukkolunk, hogy zsiráfokat is hozzanak, lehetőleg angolul tudókat, hogy a turistáknak tudjanak válaszolni, amikor azok megkérdezik, hogy, moment, bitte schön, Wo zum Teufel sind hier die Zsiráffn.

De a lényeg nem is ez volt, hanem hogy a reformbolond "elit" meg lett szólítva, és meg lett nyugtatva, hogy lesznek "reformok". Ezek mibenlétéről persze nem hangzott el megint semmi, max. annyi, hogy a nyugdíjakat legfeljebb az infláció arányában növelik majd, miszerint a nyugdíjas szívni fog, viszont - hála a népszavazásnak - ingyen járhat sokat orvoshoz, és két pofára tömheti a gyógyszert. Mivel a reformbolond elit mást sem óhajtott, mint megerősítést abbéli hitében, hogy Orbán nyomban hozzálát a reformokhoz, mihelyst hatalomra kerül, a színiegyetemi foximaxi inkább tűnik tudatos kiszivárogtatásnak, kommunikációs akciónak, mint Orbán "őszödi beszédének". A Fidesz és Orbán annyira erős, hogy a szélsőjobbot veszni hagyhatja (legkésőbb a második körben úgyis rá fognak szavazni), sőt még abból a plusz egymillió szavazóból is (amit a népszavazáson bekaszáltak) lehet veszíteni, akkor is sokan maradnak. Különösen, hogy az ellenfél a padlón - a szocpárt tanácstalan, a kisebbik (ex)kormánypárt szétzilálva, és ráadásul egymással is birkóznak: ebből a háromból pedig egy is elég lenne, hogy nyerjen a Fidesz.

E stratégiának mindazonáltal vannak gyenge pontjai. Vegyük mindjárt azt, hogy full hülyének, de legalábbis Alzheimer-kórosnak tételezi a célközönséget. Orbán úgy állt ki most a reformpárti nézők elé, mint annak idején a villáskulccsal a legendás Munkástagozat elé, és körülbelül annyira is kéne komolyan venni. Mintha nem ő gátolt volna meg minden reformot (a közigazgatásit, az egészségügyit, a felsőoktatásit, a pártfinanszírozásit etc.), amibe a kormány belefogott, és mintha ő kezdeményezett volna olyanokat, amiket a kormány hanyagolt! És ha csak ennyi lenne a rovásán - hogy az elmúlt két évben mit tett az ország lerontásáért. De miközben a reformbohóc most szűk két esztendőről és megszorításokról, meg a gazdaság dinamizálásáról szövegel, a pártja evvel egy időben továbbra is kompenzál(tat)ná a gáz- és benzinár-emelkedést, a reformellenes erőkkel kórusban triumfál, amikor a szocpárt visszavonja a pénztártörvényt, és egyáltalán, ugyanazt a szörnyű demagógiát nyomja. S mindehhez e fellépés még szépen odacsomagolta Orbán megszokott cinizmusát, miszerint az előző választásokat azért vesztették, de inkább vesztette el, mert látván a córeszt, úgy akarta (ti. elveszteni). Tényleg, mi van avval a dumával, hogy azért vesztette, mert hazudtak a komcsik? Most akkor miért vesztett?

Vagyok, aki vagyok (az egyetlen hiteles jobboldali, a rendszerváltás egyetlen aktív örököse), és újabb tizenöt évre maradok is, legfeljebb egy idő után államfő leszek vagy űrhajós, mindegy, akkor is én vezetem a jobboldalt, GyurcsÉ az idióta illető nem is vert meg, mert én akartam, hogy nyerjenÉ és így tovább. Ez ugyanaz, amit hivatalában, előtte és utána megismertünk belőle, épp az, amiért az első adandó választáson elzavarták. Ki és milyen alapon gondolhatja, hogy a személyességen kívül eső, "profi politikusi" szerepben mást nyújtana, mint eddig?

Óvatosabban kéne avval a kétharmados többséggel hadonászni. Még a felessel is.

Figyelmébe ajánljuk