Összeegyeztetni a populizmust a józansággal: sikerül-e a lehetetlen Webernek Budapesten?

  • Haskó László
  • 2019. március 10.

Publicisztika

S akarja-e egyáltalán?

Ez régóta igaz a magyar politikára és újabban sajnos ez a helyzet unió szerte is, de főleg a magukat kereszténydemokratának hirdetők táborában, ahol kiderülni látszik, hogy nem „egy a tábor, egy a zászló”. Illetve pontosan az a bibi, hogy a zászló egy, és fennen lobog, míg a tábor bizony egyre szerteszétebb. A táborlakók közti választóvonalat (pirossal) a magyar kormányfő húzgálja, mind szűkebb területet hagyva azoknak, akik még nem tagadták meg a kereszténydemokrata elveket. Nincs könnyű helyzetben a táborvezetés, hisz az a kérdés, hogy is kaphatnának több voksot a májusi választáson: populizmussal vagy elvhűséggel? Nagyon ide-oda billeg a mérleg nyelve.

Nagyjából ugyanannyit visz a rév, mint amennyit hoz a vám.

Meglehet, ízlés dolga lesz a döntés. És aggódhatunk, hogy vajon milyen lesz az uniós ízlésünk a következő évtizedben. Parlagi, mint Orbáné vagy óvatos, mint Merkelé volt?

A kulcsszerep Weber csúcsjelölté. Ő a zászló. Orbán is lobogtatja, meg a zömmel északi, de kisebb, ám elvhűbb pártok, akik nem vagy elég nehezen viselik el a táborban a felcsúti típusú magyar virtust. Weber – mint annyian az ő helyében – megpróbálja a lehetetlent: mind a populisták, mind pedig a kereszténydemokraták támogatását megszerezni. Természetesen nem fog sikerülni, ahogyan Antall Józsefnek sem sikerült ez az egykori MDF-ben.

A weberi trükk sem újdonság:

három teljesíthetetlen feltételt szabott a populista brigadérosnak:

1. költöztesse vissza a CEU-t Bécsből. – Ez a legnagyobb képtelenség, ez nagy valószínűséggel akkor sem menne, ha Orbán térdre borul Soros előtt. Ugyanis a CEU – lévén ép eszű önálló intézmény – aligha akar hetente székhelyet cserélni, különösen nem csábító hely nekik a mai Budapest.

2. Orbán kérjen bocsánatot. Nem is érdemes részletezni, kitől. Semmi sem áll távolabb tőle, mint a meakulpázás. Inkább küldi el Brüsszelbe Puskás Öcsi (Felcsúton őrzött) dinamó gatyáját, minthogy ő bárkit megkövetne.

3. Hagyja abba a közpénzen való pártplakátos szándékos népbutítást. Ugyan, hogy mondhatna le róla? Hiszen ez az ő lényege.

És Weber is csak a lényegét fogja adni. Megkísérli a kecske jóllakatását a káposzta elfogyasztása nélkül. Talán fölfüggesztik a Fidesz tagságát a Néppártban, hogy mehessen minden tovább. S akkor merre már nem is kérdés.

 

A szerző sebész.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.