Pálya a magasban - "Életüket és testi épségüket szolgáltatják ki..."

  • Szegedi Péter
  • 2008. március 20.

Publicisztika

Dávid Vilmos halála "A football játék egyik rejtélye athletikai sportjainknak. (...) A laikus világban még mindig el van terjedve az a nézet, hogy durva és veszedelmes valami." Amikor e sorok a Sport-Világ 1897. január 31-i számában megjelentek, gyakorlatilag még csak néhány tucatnyi embernek volt lehetősége arra, hogy Magyarországon labdába rúgjon. Az viszont kétségtelen, hogy nálunk a labdarúgás volt az első olyan, tömegek által űzött modern sportág, ahol a résztvevők akarva-akaratlanul sérülést okozhattak egymásnak. A korszak népszerű sportágait űzők, a kerékpárosok, evezősök, atléták és mindenekelőtt a tornászok közül sokan, többek között erőszakossága miatt is néztek idegenkedve az "angol rugósdira". Jellemző például a Magyar Hírlap egyik 1899-es cikke. A lap több orvos és sportember véleményét kérte ki a labdarúgásról, s a honi tornászat egyik ikonikus alakja, Maurer János, a Nemzeti Torna Egylet művezetője kifejtette: a futball durva játék, csak múló divat, ráadásul nem fejleszti egyenletesen a testet.

Dávid Vilmos halála

"A football játék egyik rejtélye athletikai sportjainknak. (...) A laikus világban még mindig el van terjedve az a nézet, hogy durva és veszedelmes valami." Amikor e sorok a Sport-Világ 1897. január 31-i számában megjelentek, gyakorlatilag még csak néhány tucatnyi embernek volt lehetősége arra, hogy Magyarországon labdába rúgjon. Az viszont kétségtelen, hogy nálunk a labdarúgás volt az első olyan, tömegek által űzött modern sportág, ahol a résztvevők akarva-akaratlanul sérülést okozhattak egymásnak. A korszak népszerű sportágait űzők, a kerékpárosok, evezősök, atléták és mindenekelőtt a tornászok közül sokan, többek között erőszakossága miatt is néztek idegenkedve az "angol rugósdira". Jellemző például a Magyar Hírlap egyik 1899-es cikke. A lap több orvos és sportember véleményét kérte ki a labdarúgásról, s a honi tornászat egyik ikonikus alakja, Maurer János, a Nemzeti Torna Egylet művezetője kifejtette: a futball durva játék, csak múló divat, ráadásul nem fejleszti egyenletesen a testet.

1900 nyarán a futball ügye már a budapesti városházát is megjárta. A közoktatási bizottság egyik tagja kezdeményezte, hogy a főváros az összes iskolában tiltsa meg a futballjátékot - a közgyűlés azonban elvetette az indítványt. A futball az óvó kritikák ellenére gyorsan terjedt, 1901-ben megalakult a labdarúgó-szövetség, s még ebben az évben megrendezték az első bajnokságot is. A kritikus hangok elhalkultak, hiszen a pályákon csak elvétve fordultak elő komolyabb sérülések.

Az idilli állapot csak 1902 tavaszáig tartott. "Jobb szerettük volna a dolgot elhallgatni, nehogy a sport ellenfeleinek újabb anyagot szolgáltassunk arra, hogy egy szerencsétlen véletlenből vagy egyesek meggondolatlanságából és hibájából fegyvert kovácsolhassanak az egész, magában véve ártalmatlan és egészséges sport ellen" - e mondattal kezdődött a Sport-Világ "Szerencsétlenség a football-mérkőzésen" cikke. Az FTC régi, Soroksári úti pályáján 1902. május 11-én rendezték a Törekvés-BAK másodosztályú mérkőzést. Malaky Mihály bíró (később az FTC egyik vezetője) szerint "a játék maga az első félidő végéig a legfairabb volt, mikor is mindkét csapat nagy ügyességgel brillirozott, míg végre a jobb, az ügyesebb egy goalt ért el." A második félidőben a hátrányban játszó BAK "ügyességét nem találta elegendőnek, testi erejének fölényét is küzdelembe próbálta vinni, mit azonban lefütyüléseim meghiúsítottak. A BAK publikuma, illetve hangadó körei folytonos közbekiáltásaikkal akartak az ítélet kimondásában befolyásolni, s a legközönségesebb kifejezésekkel tiltakoztak azon ítéleteim ellen, melyeket több ízben a fair játék érdekében a BAK terhére kimondottam."

A második félidő közepén Dávid, a Törekvés ifjú és tapasztalatlan csatára egyedül vezette a labdát a BAK kapujára. Malaky szerint Weinber József, a "közönség által felheczczelt BAK kapuvéd" csak feltartani tudta a csatárt, aki "kezdő játékos lévén a legerősebb iramban rohant a kapuvédőre". Dávid elgurította a kapus mellett a labdát, de kikerülni már nem tudta. A testi épségét védő Weinber maga elé húzta karját, s így akaratlanul belekönyökölt Dávid gyomrába. A csatár a földön maradt, majd a bíró kérdésére kijelentette, hogy Weinber nem szándékosan ütötte meg, és tovább szeretne játszani. Malaky azonban - látva Dávid állapotát - erre nem adott engedélyt: a Törekvés tíz emberrel fejezte be a találkozót - melyet végül 3-1-re megnyert.

Sajnos a források hiányosságai miatt nagyon nehéz pontosan rekonstruálni, hogy mi vezetett Dávid Vilmos halálához. Az biztos, hogy Dávid szülei Hársfa utcai lakásában halt meg a mérkőzést követő harmadik napon, majd a Kerepesi úton temették el. A Törekvés gyászjelentést adott ki, sírjánál Barek Sándor, a klub alapító tagja mondott beszédet. A játékos édesapja gondatlanságból okozott emberölés vétsége miatt feljelentést tett, azonban az ügyészség 1903 elején megszüntette a nyomozást. A határozatból - melyet az Ügyvédek Lapjából ismerünk, hiszen az ügyre vonatkozó levéltári források nem maradtak fenn - nem derült ki a halál oka. A Sport-Világ szerint bélcsavarodás végzett Dáviddal, amiről azonban aligha tehetett Weinber. Az Est tizenegy évvel később, egy másik halálos futballbaleset kapcsán a Dávid-ügyre visszaemlékezve arról cikkezett, hogy a játékos a meccset megelőző napon fogadásból meg akart enni egy kiló csokoládét. A boncolás - írta Az Est - bélcsavarodást állapított meg, ezért a másik futballistát felmentették. Az ügyészségi határozat azonban nem említi sem a csokoládét, sem a bélcsavarodást, viszont részletesen tárgyalja Weinber szerepét: "Semmi alap sincs arra a feltevésre, hogy W. szándékosan tört D. Vilmos élete vagy testi épsége ellen. A nyomozásnak reá nézve legterhelőbb adataiból is csak annyit lehet megállapítani, hogy a verseny hevében nem tartotta be a játékszabályokat, nem oda és nem úgy rúgott, a hova és a hogyan szabad rúgni." Valószínű, ha a boncolás egyértelművé teszi a túlzott csokoládéfogyasztás szerepét, akkor a nyomozást megszüntető ügyészségi határozat nem foglalkozott volna a két játékos összeütközésével, vagy legalább említést tesz a többi körülményről is. Nem elképzelhetetlen tehát az a verzió sem, hogy a nagy mennyiségben elfogyasztott csokoládé és a két labdarúgó összecsapása együttesen vezethetett Dávid halálához.

Sporttörténeti szempontból természetesen ennél sokkal érdekesebb a haláleset utóélete. Az egyik fontos következmény, hogy - bár a sportág betiltását senki sem követelte - újra felerősödtek a futballellenes hangok, ősszel pedig a labdarúgó-szövetség első ízben fogalmazott meg erőszakellenes rendelkezéseket. A Dávid-ügy másik fontos mozzanata az ügyészség később sokat idézett, precedensértékű határozata volt. Ennek lényege, hogy ha egy sportoló játék közben sérülést okoz ellenfelének, és egyértelműen kizárható a szándékosság, akkor tettének elbírálása nem az igazságszolgáltatás feladata. Ebből az is következik, hogy az ilyen eseteket a sportági szövetségek illetékes bizottságai saját, belső szabályaik alapján szankcionálják.

Az ügyészség határozata ugyanis kimondta: "A football játékos mindig ki van téve annak, hogy egy gyakorlatlan vagy akár a legjobb játszótársnak helytelenül irányított rúgása nem a labdát, hanem az ő bokáját vagy egyik testrészét éri. Nagy izomerő, a rugékonyság és kitartás, a mit ez a játék megkíván, magával hozza, hogy a fiatalemberek játsszák. Ez a körülmény és a versenyzéssel együtt járó izgalom pedig csak növeli a játékszabályok be nem tartásának és evvel a sérülésnek esélyeit, a mint hogy mindennapi dolog, hogy a football versenyeknek súlyos sebesültjei vannak. A kik az ilyen játékban részt vesznek, azok járnak el gondtalanul (kiemelés az eredetiben - Sz. P.). Mindegyikük tudja, hogy játék közben minek van kitéve. A mikor közös egyetértéssel mégis játsszanak, életüket és testi épségüket szolgáltatják ki egymás feltételezett ügyességének és nyugodtságának. Ezen a ponton megszűnik az élet és testi épség büntetőjogi védelme."

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.