Rend- és máglyarakás

  • 1998. július 9.

Publicisztika

Aki járt már közértben, tudja, mitől csöpög a zacskós tej. A külföldiek szurkálják ki tűvel a zacskót, attól. Ajánljuk ezt Boross Péter figyelmébe. Valószínűnek tűnik, hogy külföldiek lelkén szárad az is, ami az ózonlyukkal történik (bármi legyen is az pillanatnyilag), de ez egyelőre még nem nyert bizonyítást. De csak idő kérdése, és kiverjük belőlük a beismerő vallomást. Lesz itt rend.

Aki járt már közértben, tudja, mitől csöpög a zacskós tej. A külföldiek szurkálják ki tűvel a zacskót, attól. Ajánljuk ezt Boross Péter figyelmébe. Valószínűnek tűnik, hogy külföldiek lelkén szárad az is, ami az ózonlyukkal történik (bármi legyen is az pillanatnyilag), de ez egyelőre még nem nyert bizonyítást. De csak idő kérdése, és kiverjük belőlük a beismerő vallomást. Lesz itt rend.

A múlt heti Aranykéz utcai robbantásos merénylet célpontjáról és egyik áldozatáról, Boros Tamásról azt mondják, hogy koronatanú volt, más néven informátor, miszerint besúgó. Házát védte a rendőrség, de neki nem volt személyi védelemben része. Miért? Három rendőri szerv három magyarázattal szolgált: az ORFK szerint nem adtak neki személyi védelmet, a KBI szerint nem kért, a BRFK meg sajnálkozott, hogy nem jut rendőr minden koronatanú/rendőrségi informátor/"az éjszakai életben jól ismert vállalkozó" mellé.

Eddig. Mert most majd lesz itt rend.

Feltéve, ha jól lehetett érteni Boross Péter, a határozott arcélű, ámbátor nyugdíjas gebines szavait.

Boross államférfi és főpincér (istenem, ki gondolta volna, hogy annyi év után megint lehet majd főpincérezni -már direkt hiányzott) kapásból szigorúbb idegenrendészeti szabályozást helyezett kilátásba, mert evvel, ugye, nem tévedhet nagyot, sajnos, a lakosság nem kis hányadának vérbe borul a szeme, ha idegenekről hall, hacsak már előtte agyvérzést nem kapott a cigány szó hallatán. Boross azt is remélni merte, hogy majd kicsit könnyítenek a rendőrség dolgán, ami magyarról magyarra fordítva többek között azt jelentené: nemcsak hetvenkét óráig lehetne fogva tartani valakit, hanem tovább is.

Férfias lenne a rendőrség, meg erős.

Magyarázná már el valaki a polgári kormányból a polgároknak, mit is jelent ez.

Semmiképp sem azt, hogy a magát plasztikusan kifejezni készülő maffiózót a rendőrség még a merénylet előtt fülön csípi, jól elfenekeli, máglyán elégeti, hamvait légi úton a Gangeszba szórja: nincs olyan informátori hálózat, amely képes lenne pontosan előre jelezni, hol készül valami. Ha a rendőrség belefut (akár egy füles útján) a betörni vagy merényelni készülő bűnözőbe, akkor szerencséje volt. A hírszerzés trendeket vázol, előrejelzéseket és lehetséges szcenáriókat gyárt, valamint tényeket gyúr össze, a rendőrség meg üldözi a bűnt. Colombo hadnagy is mindig akkor kezd nyomozni, miután a filmsztár felesége fejest ugrott a húsdarálóba, hogy közérthetően fogalmazzunk.

A férfias rendőrség először azok ellen intézkedik majd, akikkel kapcsolatba kerül: a lejárt jogsiról megfeledkezett polgár ellen, a szem. ig.-t otthon felejtő polgár ellen, az igazoltatásba és ellenőrzésbe csomagolt folyamatos zaklatástól ideges polgár ellen, a polgári jövő kormányának szavazói ellen. Felesleges megkérdezni, hogy mi a jobb: ha a merénylőket elfogják, vagy az, hogy merénylet előtt és után mindenki mindig baszkurálva van? Jobb lesz attól valakinek, ha a román feketemunkásokat a kitoloncolás előtt megrugdalják?

De van még egy kis probléma evvel a rendrakásüggyel: ha Pintér Sándor belügyminiszterként tényleg úgy hozza a csapatát, ahogy azt a hétfői Népszabadság írta, akkor lehet, hogy az új rendőri vezetés a bosszúállással és a régi sérelmek megtorlásával foglalkozik majd elsősorban. Pintér minisztert senki sem vádolta avval, hogy nagyvonalú lenne.

De ne csüggedjünk (annak ellenére sem, hogy a rendőri vezetés kiválasztásánál megint a politikai lojalitás lehet a szempont): lesz itt rend. Azt az emberijog-védő izé Ill Mártont például már úgy vágták szájon, hogy öröm volt nézni. Majd védheti a jogait az a rendőrautó-rongáló.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.