Balog, Czomba, Pintér, Vona

Szegények, cigányok meg a gerrymandering

  • Becker András
  • 2012. február 27.

Publicisztika

A kedélyes eszmecsere keretében Vona pártelnök háborítatlanul definiálhatta újra – immár ki tudja, hanyadszor – a „cigánybűnözés” fogalmát, mintegy megadva azt a kontextust és hangulatot, amelyben aztán a belügyminiszter ekképp ecsetelte a tömeges közmunkáztatás előnyeit: „Amíg ott dolgozik, biztosan nem lop. Előtte, utána lehet, de addig nem.”

Soha nem érdemes direktben beszélni, kommunikációs alapvetés ez, akárhogy is feszít odabent az igazság, mert a végén mindig nagyobb a kár, mint amekkora az élvezet volt. Ennek leginkább Lázár János a megmondhatója, akire az „annyit is ér” jobban ráégett, mint a kedvenc autómárkája lézerestül – de a többi kormányzati férfiú száján is kibukik néha valami védhetetlen, amiből aztán sértődött magyarázkodás lesz. Vagy jogszabály. Az meg már a hazai politika leginkább az orosz rulettre emlékeztető sajátossága, hogy az eredmény (magyarázkodás vagy intézkedés) a kiinduló mondásból szinte soha nem jósolható meg. Balog államtitkár például rendszeresen beszél az iskolai felzárkóztatás szükségességéről, ami alatt ő leginkább az iskolai szegregációnak az unió törekvéseivel kevéssé kompatibilis újrahonosítását érti – és lám, már ki is írták azt a pályázatot, amelyben célként szerepel valamiféle Roma Oktatási Integrációs Hálózat, meg a hasonlóképp speciális roma pedagógiai szakszolgálat megvalósítása. Hogy mi is lesz a speciális roma integráció intézményrendszere, azt nem tudjuk, csak azt, hogy ott csak cigány gyerekek fognak integrálódni. Mondhatni kizárólag.

Eddig sem haltak éhen

Vagy itt van Czomba Sándor államtitkár, aki a parlamentben azzal érvel a 47 ezer forintos közfoglalkoztatotti minimálbér humanizmusa mellett, hogy a szegények amúgy is lopnak, minimum az adót meg a járulékokat, hiszen érdekes módon eddig sem haltak éhen, pedig csak 28 500 forint volt a segély. (Ha jól értjük, a foglalkoztatásért felelős államtitkár szerint nemcsak a segélyhez, hanem a közmunkáért kapott bérhez is hozzá lehet lopni azt, ami elég a megélhetéshez.) A felzárkózási államtitkár ehhez még annyit tesz hozzá magyarázatként, mintegy felemelve a rá bízott szerencsétlenek fejét, hogy  „a közmunka köztudottan kevesebbet ér, mint a rendes munka”.

 


Fotó: MTI

Ezt a vonalat aztán Pintér belügyminiszter vitte végig a Közgázon, ahol is a Tárcatükör nevű rendezvényen Vona pártelnök társaságában pontosíthatta az immár konkrét intézkedésekben is körvonalazott társadalomképet. A kedélyes eszmecsere keretében Vona pártelnök háborítatlanul definiálhatta újra – immár ki tudja, hanyadszor – a „cigánybűnözés” fogalmát, mintegy megadva azt a kontextust és hangulatot, amelyben aztán a belügyminiszter ekképp ecsetelte a tömeges közmunkáztatás előnyeit: „Amíg ott dolgozik, biztosan nem lop. Előtte, utána lehet, de addig nem.” Nem olyan bonyolult ez, mint amennyire feszeng Pintér a politikailag tisztességes beszéd még megmaradt keretei között: a közfoglalkoztatott megélhetési szegény, és hát igen, egy kicsit cigány is, de mi nem ezért, hanem szociális alapon tételezzük bűnelkövetőnek, elvégre Európában vagyunk.

 

Hunyjuk le a szemünket

Sokan azt hiszik, hogy a Fidesz kicsit elmérte a lehetőségeit az új választási törvényben megvalósított primitív gerrymanderinggel, és a keleti országrészben, ahol már amúgy is csak ketten maradtak, a Jobbik le fogja tolni a pályáról. Pedig dehogy mérte el, csak józanul végiggondolta annak a következményeit, ami a fejekben és a szavakban sok tekintetben már meg is történt. Hunyjuk csak be egy percre a szemünket, és máris nem a Közgázon vagyunk, ahol Török Gábor próbálja gyámoltalan mondatokkal szalonképessé varázsolni a botrányt, hanem valahol a közeli jövőben, és talán nem itt, hanem a nagy nemzeti közszolgálati Ludovikán: ugyanezt a duót halljuk, ugyanezt is mondják, a különbség csak annyi, hogy a politikusok érkezésekor Vona államtitkár „Adjon az isten!”-nel köszön, mire a vigyázzállásban sorakozó hallgatói állomány kórusban dübörgi a választ: „Szebb jövőt!”

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.