Az elnökválasztás szorosabb lett, de nem szoros

  • Virág Andrea
  • 2016. november 5.

Liberális szemmel – Republikon

Trump útja a győzelemhez továbbra is igen nehézkes.

Az amerikai elnökválasztásról szóló közbeszédet az elmúlt hét óta az a hír uralja, hogy a verseny egyre szorosabb, és a felmérések alapján Trumpnak napról napra reálisabb esélye van arra, hogy megszerezze a győzelemhez szükséges 270 elektort. A felmérésekben látható közeledés természetesen fontos, és megváltoztatta a verseny képét, ugyanakkor lehet, hogy a hír értéke nagyobb, mint a valódi jelentősége a verseny kimenetelére nézve – Trump erősödése az országos közvélemény-kutatásokban nem egyenesen arányos azzal, hogy mekkora esélye van megnyerni a választást. Ennek oka főként az amerikai választási rendszerben rejlik, amelyben a választást az úgynevezett csatatérállamok döntik el – azok, ahol a felmérések alapján nem egyértelmű, hogy a republikánus vagy a demokrata jelölt tudja megszerezni a szavazatok többségét, és ezzel együtt az állam összes elektorát.

A választás jelenlegi állása

A választás jelenlegi állása

 

Annak ellenére, hogy az országos felmérésekben nagyon közel van egymáshoz a két jelölt, elektorok szintjén mégis viszonylag meggyőző Clinton előnye. Ez azért lehet, mert a demokrata jelölt nagy népességű, és ezért sok elektorról döntő államok támogatását élvezi, míg a republikánus jelöltet támogató államok viszonylag kevés elektort hoznak. A jelenlegi állás alapján Trumpnak 179 „biztos” elektora van, Clintonnak 272, a maradék 87 elektor pedig a billegő államokban dől el. Mivel a győzelemhez 270 elektorra van szükség, a jelenlegi helyzetben úgy tűnik, hogy Hillary Clinton egyetlen feladata, hogy megőrizze előnyét azokban az államokban, ahol jelenleg a felmérések alapján biztosan vezet, Donald Trumpnak pedig az sem elég, hogyha a választás napján minden számára kedvezően alakul, és megnyeri az összes billegő államot. Ez egyben azt is jelenti, hogy a republikánus jelölt dolga nehéz, de nem lehetetlen.

Hogyan nyerhet Trump?

A választási térképet nézve természetesen többféle szcenáriót lehet elképzelni, ami Trump győzelmét eredményezheti. Ezekben közös az, hogy mivel Clintonnak a csatatérállamok nélkül is elégséges számú elektora van, a republikánus jelölt kénytelen jelenleg demokratának tűnő államokat átfordítani. Amennyiben Trumpnak ez a feladata, nyilván olyan államokban érdemes kampányolnia, ahol Clinton előnye viszonylag kicsi.

 

Állam

Clinton átlagos előnye a felmérések alapján (%) (RealClearPolitics átlagok)

Elektorok száma

Colorado

1,7

9

New Hampshire

3,3

4

Pennsylvania

3,8

20

Virginia

4,7

13

Wisconsin

5,4

10

Michigan

5,7

13

 

A fenti táblázat alapján első látásra nem tűnik bonyolultnak elvenni néhány elektort a demokrata jelölttől – van hat, jelenleg a demokratákhoz sorolt állam, ahol Clinton előnye nem elég meggyőző, így Trumpnak esélye lehet a fordításra.

Három út Trump előtt

    1. New Hampshire

A felmérések alapján New Hampshire – egy északnyugati, libertariánus, túlnyomó többségében fehérek által lakott állam – 4 elektorára jelenleg inkább a demokrata jelölt számíthat, ugyanakkor csak 3 százalékpont az előnye. Ha figyelembe vesszük a kutatások hibahatárát, akkor tulajdonképpen döntetlenre áll a két jelölt, ami abból a szempontból nem igazán meglepő, hogy New Hampshire általában a csatatérállamok közé tartozik. Az említett állam igen szoros eredményt hozhat, különösen, ha folytatódik az elmúlt napok tendenciája – azaz Trump egyre közelebb kerül Clintonhoz. Fontos ugyanakkor látni azt is, hogy a republikánus jelölt nem tehet fel mindent erre az államra, mivel hiába nyerné meg New Hampshire 4 elektorát, ha akár egy csatatérállamot is elveszít – akár a legkevesebb elektorral rendelkező Nevadát –, már akkor is újra Clinton lépi át a 270-es határt.

    2. Colorado

A választás szempontjából hasonló szerepet tölt be Colorado – egy nyugati állam, amely demográfiailag alapvetően Clintonnak kedvez, mivel viszonylag magas a spanyol ajkú lakosság, valamint a magasan iskolázottak aránya. A demokrata jelölt előnye itt még a 2 százalékot sem éri el. Ugyanakkor hasonlóan a New Hampshire esetén leírtakhoz, Colorado megfordítása csak abban az esetben elég Trumpnak, ha a csatatérállamokban is jól szerepel.

    3. A Közép-Nyugat

Az igazi bizonytalanságot a választás kimenetelének szempontjából inkább a három középnyugati állam – Pennsylvania, Michigan és Wisconsin – jelenti, amelyek viszonylag sok elektorról döntenek. Az említett három ipari állam az elmúlt két évtizedben megbízhatóan demokrata állam volt. A legnagyobb nyereséget Pennsylvania jelentené a maga 20 elektorával, ugyanakkor Clinton 4 pontos előnye egyelőre megnyugtató lehet a demokratáknak. A másik két államban még meggyőzőbb Clinton előnye.

A harmadik forgatókönyv, miszerint a választás inkább a közép-nyugati államokban fordítható meg, abból is látszik, hogy a demokrata és a republikánus kampány is inkább ezekre az államokra koncentrál. New Hampshire-ben és Coloradóban republikánus oldalról csak Mike Pence, az alelnökjelölt fog személyesen kampányolni, míg demokrata oldalról Hillary Clinton lánya, Chelsea Clinton, valamint az előválasztásokon még Clinton ellen induló Bernie Sanders. Jóval sűrűbb lesz a program a három közép-nyugati államban, ahol nemcsak, hogy több rendezvény lesz, de a nagyágyúkat is ezekben az államokban vetik be a kampányok. A republikánus jelölt személyesen kampányol mindhárom említett államban, valamint Pennsylvania államban az elmúlt hónapokban nem túl aktív Melania Trump is kampányol férje mellett, ami jól jelzi, hogy mennyire fontos ez az állam a republikánus jelöltnek. A demokrata jelölt az utolsó héten leginkább a csatatérállamokban próbálja meggyőzni a bizonytalan szavazókat, azonban a legtöbb elektorról döntő Pennsylvaniában ő is személyesen kampányol.

Összességében az elnöki székért folytatott verseny szorosabb, mint amilyennek pár hete tűnt, azonban Trump útja a győzelemhez továbbra is igen nehézkes – mindenképpen át kell fordítania olyan államokat, amelyekben jelenleg Hillary Clinton vezet, azonban ez egyik államban sem egyszerű. Ahol reálisnak tűnhet Trump fordítása (Colorado, New Hampshire), az távolról sem biztos, hogy elég elektort jelent a republikánus jelöltnek, az olyan államokban pedig, ahol a fordítás igazán bajba sodorhatná a demokratákat a 270 elektor megszerzésének tekintetében, kevésbé reális, hogy valóban fordítani tud.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?