Orbán-gyertya, Mészáros-persely – egy hely, ahol fancy a NER

  • B. Papp Máté
  • 2018. november 6.

Riport

Véget ért a Halloween, de ne csüggedjen: farsangon még bulizhat Németh Szilárdként.

Modern, cool, trendi, szexi, fancy – sorolta Orbán Viktor még 2015-ben Kötcsén, milyennek kell lennie a jobboldalnak, a „mindennapi nacionalizmusnak”, az épített rendszernek ahhoz, hogy vonzó legyen a fiatalok körében.

Nem sokkal később Schmidt Mária kormánybiztos felkapta ezeket a szavakat, és meg is tette az 1956-os emlékév mottójának.

Beférkőzni a fiatalok agyába

Desmond Child-himnusz, '56-os koktél és múltidéző lövészet gyerekeknek - költi a kormány a pénzt az emlékévre. Schmidt Mária azt ígérte, szexi lesz és fiatalos, van rá 13,5 milliárd, de a kampánynak voltak kínos pillanatai.

Hogy az elmúlt három évben mennyire lett cool és fancy a NER, mindenki döntse el maga, de most újabb nyomát találtuk annak, hogy igenis beszivárgott a popkultúrába, még ha nem is úgy, ahogy azt Orbán vagy Schmidt szeretné.

Hipsztertanya

A neten bukkantunk rá egy boltra, ami ügyesen játszik rá arra, hogy a rendszer szimbolikus figuráit – köztük például a gázszerelőből pár év alatt multimilliárdossá vált Mészáros Lőrincet – mindenki ismeri az országban. És az emberek többségének nemcsak ismerősen csengnek ezek a nevek, hanem gondolnak is valamit róluk, erős érzelmeket tudnak ezek a nevek kiváltani.

Ezért is kerestük fel a főváros budai oldalán, a Szent Gellért tértől nem messze található a Szia Adományboltot, amelyből nyílik a Szia+ nevű üzlet. Itt alapvetően a hipszterkultúra elengedhetetlen kellékeit – például jópofa zoknikat, hátizsákokat, kitűzőket, ékszereket – lehet vásárolni.

Az üzletben tehát elég sok kiegészítő, dekortárgy található, ugyanakkor nem ezek a legszembetűnőbb árucikkek: a pulttól nem messze „ismerős arcok” néznek vissza ránk.

false

 

Fotó: A szerző felvételei

Szia+-ban ugyanis különböző közéleti szereplőkről mintázott papírmaszkokat lehet kapni, amelyeket több csoportra lehet bontani: vannak kormánypárti politikusok (Orbán Viktor, Németh Szilárd), Fidesz holdudvarába tartozó vállalkozók, oligarchák (Schmidt Mária, Andy Vajna, Mészáros Lőrinc), NER-feleségek (Sarka Kata, Rogán Cecília, Vajna Tímea), valamint külföldi államvezetők (Donald Trump, Kim Jong Un) ihlette álarcok, de Soros György és Jézus Krisztus „arcbőrébe” is bújhatunk, ha szeretnénk mindösszesen 750 forintért.

Egy persely, ami fialja a pénzt

Az alkalmazottak azt mesélik, Halloween miatt olyan nagy volt a maszkokra a kereslet, hogy folyamatosan után kellett gyártani őket.

Ugyanakkor, ha a maszkokat és a matricákat a kedves olvasó groteszknek találná, akkor felhívnánk a figyelmét arra, hogy ezeknél sokkal bizarrabb termékeket is be lehet szerezni a boltban: az üzletben kapható Orbán Viktorról mintázott gyertya, valamint Mészáros Lőrincről formázott persely is.

false

 

Fotó: A szerző felvételei

Úgy fest a kereslet felveri az árakat. Az Orbánt és a Mészárost mintázó dekorelemek 5-6 ezer forintos áron kaphatók. Ha azt gondolja, hogy ezeket csak a NER-keménymag vásárolja, nagyon téved: mint az eladóktól megtudtuk, nemrég Schmuck Andor is betért az üzletbe, hogy Orbán-gyertyát szerezzen be magának, ráadásul mindjárt kettőt vett. Csak remélni tudjuk, hogy az egyikkel régi ismerősét, Rogán Antalt lepte meg az MSZP-t is megjárt hatalombróker.

false

 

Fotó: A szerző

Amíg a boltban nézelődtünk és válogattunk, elcsíptünk egy beszélgetést: a boltot felhívta egy tévétársaság, hogy vegyenek részt egy vetélkedőben, ahol fura vállalkozók küzdenek a fődíjért. S bár a bolt tulajai – saját bevallásuk szerint – nem szeretnének ennél jobban is reflektorfényébe kerülni, úgy fest, az ötletes Mészáros-perselynek köszönhetően ezt már nem fogják tudni megkerülni.

false

 

Fotó: A szerző felvételei

Nem beszélve arról, hogy nekik legalább sikerült – egyetlen fillér közpénz felhasználása nélkül – egy kicsit modernné, coollá, trendivé, szexivé, fancy-vé tenni a NER, még ha nem is úgy, hogy a rendszer apologétái megálmodták.

Figyelmébe ajánljuk