Amikor Karak meghal - Takács Nóra Diána színész

  • rés a présen
  • 2015. október 2.

Snoblesse

Köd utánam - bemutató október 9-én az Örkény Színházban.

rés a présen: Mióta vagy az Örkény István Színház tagja?

Takács Nóra Diána: 2007-ben szerződtem az Örkény Színházba, itt is voltam gyakorlaton, vágytam is ide, leginkább ide, bejött. Ezzel párhuzamosan a volt osztálytársaimmal csináltuk a mára már társulattá alakult HOPPartot, de ott már csak vendég vagyok. Nem gondolkodtam azon, hogy melyiket akarom inkább, leszerződtem egy színházhoz. Magyarázhatnám, hogy mennyire szívügyem a független színház, de hát itt vagyok, s választhattam volna azt is!

rap: Milyen darabokban láthatunk?

TND: Azt hiszem, kilenc repertoár-előadásom van az Örkényben, doktornő, anya, öregasszony, kislány, púpos, katona, versmondó lány, tűzrőlpattant menyecske, börtönőrnő. Emellett a Jurányiban játszom egy HOPPart-előadásban, a Válasszunk párt! címűben, ez egy Ödön von Horváth-darab, és Polgár Csaba rendezte. Szintén a Jurányiban megy még a Dohány utcai seriff holokauszttúlélők visszaemlékezéseiből, azt Mohácsi Jánossal csináltuk.

rap: Milyen bemutatók állnak előtted?

false

 

Fotó: Neudold Juli

TND: Most a Köd utánam című előadást próbáljuk Mohácsi Jánossal, a bemutató október 9-én lesz. Utána elutazunk a Stuart Máriával Lengyelországba egy rangos fesztiválra. Október 30-án a Mese az igazságtételről avagy a Hét szamuráj című előadás bemutatója lesz. Ezt Polgár Csaba rendezte, Mikó Csaba és Gáspár Ildikó írták, és meg kell említeni Kákonyi Árpit mint zeneszerzőt és békefelelőst. Ahogyan velük dolgozunk és haladunk valami felé, nekem az a legfontosabb az Örkényben. Nagyon összetett feladatom van ebben a darabban, anya vagyok és még sok más. Mikó Csaba Apátlanokja jön majd ezután, amelyet Gáspár Ildi rendez. A többit nem tudom, de már ez is rengeteg.

rap: Hogyan telnek a Köd utánam című darab próbái?

TND: Nagy izgalommal, mert új operett készül, és régóta vágyunk erre a műfajra. Moha (Mohácsi János) és Isó (Mohácsi István) írnak, Kovács Marci zenét szerez, Parti Nagy Lajos dalszöveget ír, Bodor Johanna koreografál, mi, színészek meg toporogva várjuk, hogy mi lesz a vége. Nagyon izgi, hogy nem tudjuk, pontosan merre is tartunk, vagy hogyan jutunk el oda. Jól érzem magam a próbákon. Most rengeteg olyan pillanat van, amikor nem tudom eldönteni, hogy én állok ott vagy a szereplő, mert ezeket a mondatokat már konkrétan mondták nekem. Ezekre a legnehezebb reagálni, bekapcsol egy védekező mechanizmus, amit le kell küzdeni.

rap: Mi a legjobb sztorid az Örkényben?

TND: A Bohémélet jut eszembe most valamiért, amit Ascher Tamás rendezett Aki Kaurismäki filmje alapján, és Gáspár Ildikó írta a szöveget. Azt hiszem, Szöulba utaztunk a társulattal, álltunk a reptéren még itthon a bőröndös sorban, és akkor megtudtam… vagy előző nap, de csak akkor tudtam elmondani mindenkinek, hogy én leszek Széles Lackó kutyája. Annyira boldog voltam, hogy az elmondhatatlan, a próbák eleinte bitang nehezen mentek, de aztán a szívem csücske lett az egész. Szeretném még elmondani azt is, hogy a színház műszaki és titkársági dolgozóit nagyon szeretem, és életmentő kedvességet, szeretetet kapok tőlük.

rap: Vannak más területen is ambícióid?

TND: Mostanra megszerettem a filmezést, és már vágyom rá, hogy nagyobb szerepem is legyen egy filmben. Énekelni is nagyon szeretek, és már önbizalmam is van hozzá meg tervem is!

rap: Ki a kedvenc mesehősöd?

TND: Vuk! Bakeliten agyonhallgattuk a bátyámmal. Ő vadászik, apukám is, mégsem azonosítottam őket soha a Simabőrűvel. Egyetlen alkalommal sem tudtam sírás nélkül meghallgatni, amikor eltűnik Vuk családja, amikor majdnem megölik Ínyt. Amikor Karak meghal, most is könnybe lábad a szemem. Erre a Pogány Judit itt csipog körülöttem a nap 24 órájában.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?