Az ellopott Csontváry

  • 2012. június 14.

Snoblesse

Az elveszettnek hitt festmény megkerül, majd megint elvész, majd megint megkerül: kiállítják a nagyközönség elé eddig soha nem került Csontváryt.


Csontváry megfesti, hosszú évtizedekig magánkézben lappang, elveszettnek hiszik, előkerül, árverésre bocsátják, rekordáron elkel, ellopják, befalazzák, egy szekrény mögött megtalálják, kiállítják – röviden így foglalható össze  Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása (Randevú) című festményének élettörténete. Az 1902 körül készült (2006-ban pedig rekordáron, 230 millió forintért elárverezett) kép, melyet eddig Csontváryn, a régi és új tulajdonosokon, néhány művészettörténészen, valamint a képrablókon és a rendőrökön kívül nem sokan láthattak, végre a nagyközönség elé kerül. Június 16-tól szeptember végéig lehet a csodájára járni a pécsi Csontváry Múzeumban.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?