Az én kánonom – Kőszeg Ferenc

  • 2012.09.11 10:09

Snoblesse

K. mesél K. kánonjairól. Aki kérdez: Bán Zoltán András.


Fotó: MTI

Ahány ház, annyi kánon, s minthogy képtelenség minden kánon mellé irodalmi zsűrit állítani, még az is előfordul, hogy egy-egy privátilag felállított irodalmi kánonban nem a hivatalos rangsor köszön vissza. Bán Zoltán András épp ezekről a magánkánokról kérdezi  „szellemi életünk jeles tagjait” a Pepita Ofélia bár irodalmilag is erős falai között. A sorozat Parti Nagy Lajossal indult, másodikként pedig a Narancs hajdani egotripje, Kőszeg Ferenc vall színt házi kedvenceiről. Aki olvasta K. történeteit, némi betekintéssel bírhat K. és az irodalom kapcsolatába, hiszen már maga a sorozatcím is erősen áthallásos, és a későbbiekben is sok szó esik irodalomról és könyves helyekről, például arról, K. miként autózott együtt Veres Péterrel, de megemlékezik a szerző a zord kádári időkben kifejtett könyvesbolti tevékenységéről is.

Neked ajánljuk

Pusztába kiáltott borsó

  • Sándor Panka

Az előadás Sidney Lumet 1976-os (hozzánk 1980-ban eljutó), azonos című filmje nyomán készült. Az Oscar-díjakkal dúsan dekorált filmet Lee Hall tette színpadra 2017-ben, s most ezt az adaptációt használja Puskás Tamás rendezése is.

Bajnokok reggelije

A minap elindult Sportrádió első néhány perce hűen tükrözi a magyar rádiós szcéna mentális állapotát. Harsányi Leventét, miután a „megújuló” Petőfi rádióból kiakolbólították, kis híján mártírként siratták el. Ugyanő a Himnusz alatt most úgy feszített új munkahelyének nyitóünnepségén, mint pók a lucernásban.

Házmegesz

  • - bzs -

Elsőre nehéz hová tenni a Netflix különös stop-motion animációját. Az ír Enda Walsh forgatókönyve alapján készült háromfelvonásos rémálom erősen rétegfilmnek tetszik a megszokott egyszeri fogyasztásra szánt Net­flix-felhozatalban. A film főszereplője egy ház, mely titokzatos módon különböző korokban tűnik fel, hogy pokollá tegye lakói életét.