Behangolni a dudát - Szokolay Dongó Balázs zenész

  • rés a présen
  • 2016. november 9.

Snoblesse

Koncert a Héttorony Fesztiválon.

rés a présen: Mit jelent neked a kortárs népzene?

Szokolay Dongó Balázs: Szerintem úgy marad meg nem porosodó múzeumi kottafejeknek egy-egy népdal, ha mindig újraéljük, mindig újraimprovizáljuk, nem csak bemagoljuk. Persze az én tanulmányaim sem álltak másból, mint sok-sok népdal bemagolásából. De aztán, amikor játszom a dalokat, elindul a zenei fantázia. Meghallok hangokat, s megyek utánuk. Ma megyek utána, nem tegnap. Tehát kortárs.

rap: Milyen műsorral veszel részt a Héttorony Fesztiválon?

SZDB: Szokolay Balázs zongoraművésszel már régóta dolgozom. Ő Bartók és Kodály műveinek világszerte elismert előadója. A koncert különlegessége, hogy a népi hangszereket beillesztjük a Bartók- és Kodály-művekbe. A november 20-án a Vigadóban 19.30-kor kezdődő koncerten közreműködik a Szent Efrém Férfikar, Halmai Katalin operaénekes és Havasréti Pál, az autentikus népzene avatott előadója.

false

rap: Milyen programokat ajánlanál még a Héttorony Fesztiválról?

SZDB: 1987-ben Ágoston Béla hozott egy dudát az albérletbe, ahol főiskolásként együtt laktunk Szegeden. Megfújtam, és eldőlt minden. Nemcsak ezért ajánlom az ő koncertjét november 8-án a sárospataki művelődési házban, hanem azért is, mert a humora s a zenei kreativitása is figyelemreméltó. Nagy tisztelője vagyok a Vujicsics együttesnek. Még csak egy-két nótát tudtam a vadságával lenyűgöző Dráva menti dudán játszani, amikor Eredics Gábor meghívott egy lemezfelvételre. Onnantól napi 24 órában csak ezen a dudán gyakoroltam. Meghatározó élmény volt velük dolgozni. Az ő koncertjük november 10-én lesz Kakasdon, a faluházban. Érdemes eljönni Százhalombattára is a Szent István-templomba november 13-án. Kiss Ferenc Leánydicsérő című művét mutatják be, amelyben egyébként magam is játszom, majd utána Lajkó Félix Folk című koncertje lesz. Félix még kisgyerek volt, amikor Zentán tátott szájjal bámultuk, milyen vagányul citerázik. Azóta is kedvenceim közé tartozik. 17 éves voltam, amikor Békéscsabán egy dzsesszfesztiválon meghallottam Dresch Mihályt szaxofonozni. Játékával figyelmemet a népzene-feldolgozások irányába terelte. Így mindenképp ajánlok egy makói kirándulást november 18-án a hagymaházi koncertjére.

rap: Hol láthatunk még az évadban?

SZDB: November 24-én 18 órától a Csalán utcai Bartók-házban a Budapesti Énekes Iskola növendékeivel, Bubnó Tamás vezetésével Bartók gyerekkarra írt műveit fogjuk közönség előtt tanulmányozni. Csík Jánossal játszom több koncertet az ország több városában decemberben. Most megjelenő adventi lemezünk anyagát mutatjuk be. Palya Beával évzáró koncertünk lesz az A38 hajón de­cember 1-én. A Szent Efrém Férfikarral pedig Győrben lépek fel december 4-én.

rap: Mik a hosszabb távú terveid?

SZDB: Reményeim szerint tavasszal bemutatjuk saját, kamarazenekarra és népi hangszerekre megálmodott művemet, címe: Sír az út előttem. Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes vezetője kért fel a Mementó című előadás zenéjének elkészítésére. Jövő év elején mutatják be. Szokolay Balázzsal hang- és filmfelvételeket készítünk Bartók- és Kodály-műsorunkból, tervezzük egy DVD kiadását. Hasonló témakörben dolgoztam az utóbbi időben a Magyar Rádió Kórusával és a Szent Efrém Férfikarral is. Ezt mindenképpen szeretném folytatni. Fassang László orgonaművésszel is tovább bővítjük a közös repertoárunkat. Dolgozom egy újabb, a népi hangszer és a klasszikus zenei hangszer találkozására épülő dalsorozaton: vallásos tematikájú népénekek dudára, furulyára és orgonára.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.