„Belenézni egy ismeretlen kamasz szemébe” - Tallér Edina író

  • rés a présen
  • 2015. június 26.

Snoblesse

Egy perccel tovább - július 29-én a Rakétabázison.

rés a présen: Milyen belső vagy külső megrendelés kell a színdarabíráshoz?

Tallér Edina: Rendszeresen vállalok megrendelésre darabokat. Megkeres a rendező, hogy ezek és ezek a színészei, ez és ez lenne a probléma, találjak ki hozzá egy történetet és írjam meg. Így született például a Mese, sétához című ifjúsági darab, melynek ihletője egy kerekes székes kislány és az ő elképzelt világa. Volt, hogy iskolai színtéren megvalósuló pedagógiai-pszichológiai módszer kidolgozásában vettem részt, a mozgás, önkéntesség, befogadás hívószavakra kellett írnom drámát diákoknak, de írtam felkérésre nagyszínpados musicalt is. A drámaírás legalább annyira része az életemnek, mint a próza. Időszakok vannak, hol ez, hol az érdekel jobban, hol a színház, hol az irodalom talál meg.

rap: Hol láthatjuk a darabokat?

TE: Ami most aktuális, és a legnagyobb öröm, hogy az Egy perccel tovább című drámám Gerner Csaba rendezésében, Kondákor Zsófi és Jászberényi Gábor előadásában elnyerte az I. Vallai Péter Kortárs Előadó-művészeti Fesztivál fődíját. Rendszeresen látható a darab az RS9 Színházban és a fesztiválszezonban, idén nyáron ott lesz Zsámbékon is. Terveim szerint, a jövő évad elején egy új darabom bemutatójára is sor kerül. Ezen épp most dolgozom.

false

 

Fotó: Várai Mihály

rap: Az ifjúsági irodalomban is jól nyomod.

TE: A Most akkor járunk? című regényem tavaly nyáron jelent meg a Tilos az Á gondozásában, a Pagony Kiadónál. Azt hittem akkor még, hogy „csak” egy üdítő kirándulás lesz a munkáim sorában, két felnőttregény után egy ifjúsági, de úgy hozta a sors, hogy ennek a történetnek épp most írom a folytatását, és ha minden jól megy, még idén megjelenik. Én is megjelenek, ha hívnak. Szinte mindenhová elmegyek, általában minden meghívásnak eleget szoktam tenni. Fontos találkozni személyesen is az olvasókkal. Sok e-mailt és üzenetet is kapok, ami nagyon jólesik, de belenézni egy ismeretlen kamasz szemébe, és úgy ígérni meg, hogy megírom a folytatást, annak nagyon nagy súlya van.

rap: Megélnek az irodalmi rendezvények a fesztiválsátrak árnyékában?

TE: Persze! Egy csomó irodalmi rendezvény, tábor, fesztivál van, ahol jelen van az irodalom. Nyáron nemhogy megállna az irodalmi élet, hanem épp hogy felpezsdül. A magam részéről idén nem itthon, Magyarországon keresem és találom meg az ilyen jellegű rendezvényeket, hanem New Yorkban. Közel egy hónapig leszek kinn, tervben van több magyar társulat és irodalmi csoport meglátogatása is, úgyhogy, remélem, ez a nagy találkozások nyara lesz. Viszont idén is lesz Irodalmi sátor a VOLT-on. Bár én már nem veszek részt a szervezői-rendezői munkában, a sátrasoktól annyit megtudtam: idén is lesz és király lesz! A mottó: Fesztiválban oldódó.

rap: Milyen egyéb terveid vannak a nyárra?

TE: Be kell fejeznem az ifjúsági regényem, ez most a mindennapi teendő. Közben, mivel már nagyon hiányzik – kis túlzással: elvonási tüneteim vannak –, dolgozom egy felnőttprózaköteten is.

rap: Mi jut eszedbe arról a szóról, hogy relax?

TE: Frankie goes to Hollywood: Relax don’t do it.

Figyelmébe ajánljuk