Tartalom

(2015-06-25)

Snoblesse
Publicisztika
Egotrip

Egotrip

László Géza: A Habakkuk-tétel

A minimálbérek 2001–2002-es látványos növelése nem kevesebbet akart elérni, mint megváltoztatni az emberek szokásait: visszacsalogatni az inaktívakat a munka világába, a vállalkozókat pedig innovációra, jobb termelékenységre és nagyobb adótudatosságra bírni. Nem sok sikerrel.

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Az ismeretlen nyelv 2.

Írásom első része (Magyar Narancs, 2015. április 30.) azzal ért véget, hogy a paradicsomi idők közös nyelvének hiányát az 1880-as években a világ nagy harmóniájáról álmodozók különféle mesterséges nyelvek megalkotásával ­kívánták pótolni. Ezek között Zamenhof doktor eszperantómozgalma olyan sikeresnek bi­zonyult, hogy két nagy formátumú diktátor is megsokallotta a dolgot.

A szerk.

A szerk.

A szerk. – Menetelés a nagy vízió felé

„»Az ország teljhatalmú ura melegítőben állva vette át Baku kikötőjében a játékok hajón érkező lángját, s laza futólépésben indult meg vele a belváros felé. Később felesége és gyermekei is futottak a fáklyával« a jelenlegi elnök édesapjáról elnevezett stadionba” – írjuk lapunk belvidékén a Bakuban rendezett csodálatos Európai Játékokról szóló hátborzongató cikkünkben.

A szerk.

A szerk.

Jönnek az új ellenségek

A múlt szerdán furcsa dolgokra ébredtünk, a kormány felszólította a belügyminisztert, hogy dolgozza ki a kerítést, 175 kilométer, négy méter, és a többi, a részletekért lásd beloldalainkat. A hírekben még az is elhangzott, hogy Magyarország nagy veszélyben van, sőt, forog, a nagy veszélyekkel szemben pedig naná, hogy a belügyminiszter, és naná, hogy kerítést.

Nekrológ

Nekrológ

Valami más

Ornette Coleman (1930–2015)

A változás indulata volt az esztétikai programja. Vagy csak a zeneipar marketingesei pozicionálták avantgárd harcosként? Vitán felül csak az áll, hogy a június 11-én, 85 éves korában elhunyt Ornette Coleman a dzsessz 3-4 legnagyobb újítójának egyike volt.

Belpol

Az EU és a menekültek

Belpol

Kelletlenül

Vannak uniós és nemzetközi szabályok is a menekülteket megillető bánásmódról, de a magyar kormány nem feltétlenül ütné meg a bokáját, ha semmibe venné a menedéket kérő emberek jogait.

Belpol

Rácsok az országon

Aligha enyhít az országra nehezedő migrációs nyomáson a szerb határra tervezett, tízmilliárdokból épülő kerítés. A fizikai határzárral és a javasolt törvénymódosításokkal azt jelzi a kormány, hogy elutasítja a menekültkérdés uniós szintű kezelését.

Belpol

Pártatlanul - Mi lesz a Népszabadsággal?

Az MSZP kiszállt a Népszabadságból, a lapkiadó élére pedig új embert ültetett az osztrák tulajdonos, Heinrich Pecina. A hirtelen változások újra felerősítették azokat a pletykákat, hogy hamarosan jobboldali kézbe kerülhet a legnagyobb példányszámú politikai napilap. A szerkesztőség bizonytalan, a munkatársak csak név nélkül vállalták a beszélgetést.

Külpol
Könyv

Interjú

Könyv

„Minden itt és most van”

Márton László író, műfordító

A Katona József Színház kétestés Faust-előadása Márton László fordításain alapul. Középkori eposzról és mai színházról beszélgettünk vele, meg arról, hogyan lesz az ördögből liberális megmondóember.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Színtelen égbolt

Vörös horizont. Orosz és exszovjet művek a Ludwig Múzeum gyűjteményében

A Ludwig-gyűjtemény szovjet-orosz szekciójának ezernél is több művéből Pesten alig félszáz darabot őriznek letétileg, most látványos amalgámként ezek töltenek ki egy emeletnyi teremsort.

Képzőművészet

Ha törik, ha szakad – Csontváry a budai Várban

Ma nyitott meg Budapesten a Csontváry-kiállítás. Nem kellett hozzá múzeum és szakértők, és nem volt akadály az üzleti terv vagy a kurátori koncepció hiánya sem. Akár a falakat is megbontják, hogy az államtitkár úr régi jó embere megvalósíthassa álmát.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Az önkép zavarai

Szelfi

Az alternatív, a celeb- és álcelebvilágban ajánlataikkal házaló RTL-esek, illetve az önmagukat – próbafelvétel gyanánt – mobiljukkal lázasan filmező alternatívok, celebek és álcelebek: az év elején ezzel a különös képlettel szembesülhetett az ember, ha útjai valamelyest érintkeztek a mondott kisvilágok belterjes köreivel.

Jön az Apple Music

Interaktív

Újrahasznosított forradalom

„Ó, rendben!” Ezt a bejegyzést tette közzé a Twitteren Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója, miután bemutatták az Apple Musicot. Pedig ha valakinek, akkor épp neki kellene a legjobban aggódnia.

Film

Film

Film

Ez a ház is ledőlhet

Brad Peyton: Törésvonal 3D

Egy igazi katasztrófafilm soha nem foglalkozik túl sokat a lélek finom rezdüléseivel: a Törésvonalban is egészen más rezdül meg, de az jó alaposan.

Film

Film

Hivatás

Małgorzata Szumowska: Az Ő nevében

Amióta a kilencvenes években sorra pattantak ki a katolikus papság fiatalkorúakkal szembeni bűnei, egyre több embert foglalkoztat a cölibátus kérdése.

Zene

Interjú

Zene

„Állítólag technót játszottam”

Lázár Gábor elektronikus zenész

Egyre többet forog a neve külföldön. Az utóbbi két évben több albumot is megjelentetett, köztük egyet-egyet Russell Haswell-lel, valamint Mark Fell-lel közösen. Fellépett a karlsruhei Művészeti és Médiatechnológiai Központban, a berlini Berghainban és a hongkongi Empty Galleryben is. Érvényesülésről és a kísérleti zene különböző színtereiről kérdeztük.

Musical

Zene

Rómába vezet

Sondheim: Félúton a fórum felé

Plautus komédiáinak témáiból és figuráiból összegyúrni egy Broadway-musicalt: ez Stephen Sondheimre valló, merész ötlet.

Gasztro
Sport
Tudomány
Lokál