Brian Jonestown Massacre

  • 2016. augusztus 31.

Snoblesse

Sajnálja, hogy kihagyta a Rolling Stonest 1966-ban? Hát ez most pont olyan lesz!
false

 

Izgalmas zenés dokumentumfilmekből mára már szerencsére Dunát lehetne rekeszteni, de még ma is Ondi Timoner Dig! című, egykor nálunk is bemutatott remekműve magasodik leginkább a többi fölé, melyben két baráti zenekar, a Brian Jonestown Massacre és a Dandy Warhols párhuzamos karrierjét követte a rendező nagyon hosszú éveken át. Az emberi életről oly sokat eláruló sztori lényege röviden annyi, hogy míg a felvizezett másolatot gyártó Warhols rendesen befutott, addig a BJM, amelyben pedig Anton Newcombe képében egy igazi bolond zseni játszik, lényegében semmire nem vitte, pontosabban megmaradt a mai napig az apróbb klubok szintjén.

De nekünk ez csak jó, hiszen így most, a zenekar első budapesti fellépésén úgyszólván testközelből figyelhetjük majd, hogyan teremti újjá a maga varázslatosan pszichedelikus módján Newcombe a 60-as évek brit gitárzenekarainak (főleg a Stones és a Kinks) markáns hangzásvilágát. Végre egy zenész, aki tényleg kizárólag a saját mániáit üldözi, és közben lépten-nyomon csodálatos örvényekbe keveredik! Erre a koncertre alighanem még hosszú évek múlva is boldogan emlékezni fogunk, miközben hol van már a Dandy Warhols bénácska reklámzenéje...

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Bányai Kelemen Barna hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.