Château Flight és Marcus Worgull

  • 2013. március 19.

Snoblesse

Egy kölni és egy párizsi – jelen esetben két dj/producer, egyaránt szoros kapcsolatban a zenékkel és azok nagyon is érzéki hordozóival.

A Château Flight két párizsi férfiú, Gilb’R és I:Cube közös formációja – közülük most az előbbi érkezik hozzánk. Különböző kulturális hátterük, zenei indíttatásuk izgalmas amalgámot alkot – Gilb’R a boldogult kilencvenes években még finom, „intelligens” drum & bass számokkal operált, s nem utolsósorban létrehozta a ma is üzemelő, legendás Versatile kiadót, míg I:Cube (Nicolas Chaix) rögvest house-csodagyerekként debütált: a 96-os Disco Cubizm-ra éppúgy emlékeznek manapság is, mint a tömérdek lounge-válogatásra felkerült Adore-ra, vagy az azonos című 1999-es albumra.  Ők ketten 1997-ben álltak össze ezen a néven – manapság a dark disco és a kísérletező house, illetve techno képviselőjeként jellemzik önmagukat. S valóban: olyasféle, a múltat elegánsan idéző, mégis futurisztikus, minden ízében kortárs elektronikus tánczenét alkotnak, ami minden érzékünkre hat! Lustaságukra sem lehet panaszkodni: az utóbbi két évben több izgalmas maxit is kiadtak – emellett I:Cube szólóban, Gilb’R pedig remixerként jeleskedett, nem is szólva a most általunk is megcsodálható szettjeiről.

A másik fellépő, Marcus Worgull a német deep house/nu-disco színtér fontos alakja, egy legendás kölni lemezbolt (a Groove Attack) vezetője, ráadásul zeneszerző és producer, s nem kevésbé keresett remixer. Lemezlovasként afféle érzelemteli tripeket celebrál – méltatói szerint egyenesen a hitchcocki feszültségkeltés eszközével él, amikor igazán hatni akar a publikum lábára és lelkére. Producerként az időtlenség megidézése hajtja: ebből a szempontból ajánlanánk figyelmükbe a Dragon Loop kísértő dallamát, és a jeles Innervisions kiadónál megjelent Muwekmát, melyet a már nálunk járt barátjával, Frank Wiedemannal jegyez. Csak mellékesen jegyeznénk meg: ugyanitt jelent meg a Château Flight klasszikus 2006-os E.P.-je, a Baroque is.

Neked ajánljuk