Eörsi, a homo politicus, Eörsi, a homo ludens

  • 2015. október 7.

Snoblesse

Egész napos konferencia a közéleti személyről és az íróról.

A közéleti író Eörsit még főcenzora is a legjobb élő publicistának nevezte. Irodalmi munkásságát ugyanakkor sokan fanyalgással fogadják. De vajon jogosan-e? – teszik fel a kérdést a konferencia szervezői. A közéleti részt Gulyás Márton moderálja, és felszólal többek között Iványi Gábor, Juhász Péter és Tóth Gábor Attila.

false

Az irodalmi szekcióban pedig többek között az a Radnóti Sándor ad elő, aki nagyszerű nekrológjában azt írta:

Ebből azonban nem következik, hogy Eörsi költészetét leírhatjuk. Vas István mondta – másvalakiről –, hogy mindenből lehet költészet, de a publicisztikából nem. Ebben viszont ő tévedett. Csak egyetlen példa: az 1981-es Clevelandi szonett ironikus fölénnyel idézi fel az egész magyar demokratikus ellenzék dilemmáját és életérzését. A költő egy amerikai tüntetést lát, amely teljes érdektelenségbe fullad. Elképzeli magyar megfelelőjét. S következik a két tercína megvilágító poénja: „A mi szívünknek a szabadság drága / de itt se olcsó: vételára / a jelentéktelenség mely egekbe hat. // Nekünk viszont e szabadsághiányért / kárpótlást nyújt az akaratlan ránkmért / és alaptalan fontosságtudat.”

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Vajda Mihály

  • narancs.hu

A Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, lapunk Egotrip rovatának szerzője 88 éves volt.