Ganymed Goes Europe

  • 2013. szeptember 20.

Snoblesse

12 festmény, 12 irodalmi szöveg, 12 színész – Esterházy, Kulka, Grecsó, Gryllus és még sokan mások a Szépművészeti Múzeum festményei előtt.
false

Vajon mit gondolhat Esterházy Péter, amikor megáll egy Goya-festmény előtt? És Darvasi László egy másik Goya előtt? És Vajda Miklós egy Brueghel (az ifjabb) láttán? És Dragomán Györgyöt mi hozza lázba egy Tintoretto közelségében? Többek között ez is kiderül a bécsi Kunsthistorisches Museumból kiinduló Ganymed Goes Europe programsorozat magyar változatából, mely a Szépművészeti Múzeumból jelentkezik. A magyar változat munkatársai neves hazai és külföldi szerzők – ők írtak szövegeket az őket ilyen-olyan okból megérintő (a Szépművészetiben található) festményekhez. Az így született szövegeket a képek előterében színészek adják elő. A sort Bíró Kriszta nyitja, a színésznő az Alvó lány előtt mondja el Marek Bienczyk idevágó gondolatait. A későbbiekben Dragomány Györgyöt Szikszai Rémusz, Szécsi Noémit Dióssi Gábor, Esterházy Pétert Kulka János, Darvasi Lászlót Gryllus Dorka, Grecsó Krisztiánt Takátsy Péter, Terézia Morát Udvaros Dorottya, Thomas Glavinicet Hay Anna, Vajda Miklóst Hegedűs D. Géza, Erdős Virágot Fátyol Hermina, Tóth Krisztinát Terhes Sándor, Szvoren Edinát Székely Rozália interpretálja.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.