"Feslett halott díva" - Nedda iparművész

  • rés a présen
  • 2013. szeptember 20.

Snoblesse

Szeptember 21-én nyílik a Kispipa Velvet Bár, a Deluxe Dollz figuráknak is otthont adó művészklub. Négyessy Nedda iparművészt a Delux Dollz-ról és sok minden másról is kérdeztük.

rés a présen: Milyen szakon végeztél a londoni University of the Artson? És hogyan kerültél oda?

Négyessy Nedda: Belsőépítész-tértervezőként végeztem. Gyerekkoromtól festőnek készültem, de 18 évesen megrémültem, és úgy gondoltam, valami normálissal kéne foglalkoznom, így az ELTE angol-magyar szakán végeztem, és a festészetet eltemettem. Ahogy az idő múlt, muszáj volt valami alkotómunka után néznem. Úgy éreztem, hogy a tér lesz az, amiben leginkább ki tudom majd fejezni magam. A húgom akkor már Londonban lakott, elég sokat jártam én is oda, utánanéztem a dolgoknak, hogy mi lenne, ha ott csinálnám a második diplomámat.

false

rap: Mivel teltek az iparművészeti utáni éveid?

NN: Eredetileg csak nyaralni jöttem vissza Londonból, de aztán itt ragadtam egy szerelem miatt.A City Spy Mapsnek kezdtem dolgozni, ezzel beutaztam Európát, közben pedig szabadúszó tervezőként dolgoztam. Terveztem a weboldaltól a bútorig mindent, rendeztem be hostelt Isztambulban, csináltam kisfilmhez látványtervet, fotóztam és terveztem storyboardot is. Közben megalakult a Deluxe Dollz is.

rap: Mi ennek a grafikus-artista duónak a története?

NN: Kovács Eszterrel, aki most Miss Mizi néven cirkuszszínházi előadóművész, tizenvalahány éve egy hostel recepcióján szórakoztattuk együtt a vendégeket. Sok éjszakai műszak, sok parti, sok elképesztő ember, többnyire bizarr élményeink és ismerőseink ihlették ezeket a furcsa, öntörvényű, fecnikre készült rajzokat. Miután hazajöttem Londonból, volt egy elég üres telünk: se cirkusz, se turizmus, csak a hideg, és akkor vettük elő ezeket a rajzokat, hogy valamit kezdhetnénk velük. 10 év kihagyás után elkezdtem újra festeni. Miután a kiállításokon rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk (viszont nem elég vásárlót, aki megengedhetné magának az eredeti festményeket), úgy gondoltuk, hogy hozzáférhetőbbé kellene tennünk ezeket a figurákat, és így kezdtünk el naplókat és noteszeket is készíteni.

rap: Kikkel szeretsz dolgozni?

NN: Mindenkivel szívesen, akiben van hajlam az együttműködésre. Most egy író barátom érzi a késztetést, hogy történeteket írjon a figurákhoz, és egy animációs is bekapcsolódni látszik a munkába. A legjobb új dolgok a furcsa együttműködésekből, a hibákból és a véletlenekből születnek.

rap: Legközelebb hol találkozhat a műveiddel a közönség?

NN: Egy nagyon izgalmasnak ígérkező művészklub nyílik meg a Deluxe Dollz figurákkal, a Kispipa Velvet bár (Bp. VII., Akácfa u. 38.) szeptember 21-én este. Nagyon várom, mert a miliőt mintha ezekhez a képekhez szabták volna: színházi szeparé, félhomály, de az a pont jó, kicsit csillogó, kicsit fülledt... A kiállítás egy hónapig lesz látható, és a kiállított képek, kézzel készített könyvek, naplók megvásárolhatók.

rap: Ha a saját figurád lennél, hogyan ábrázolnád magad?

NN: Eszter már csinált egy figurát, amit én ihlettem: "Feslett halott díva". Egy csontváz csini miniruhában, bugyborékoló zöld koktéllal, cigivel, színben gondosan ruhájához komponált ridiküllel, amelyből egy liba hány kifelé.Van, aki szerint nem kéne ezzel büszkélkednem.

Figyelmébe ajánljuk