Horthy a színpadon

  • 2013.09.10 14:00

Snoblesse

H. M. mellett Karády Katalin és Jávor Pál is fellép a Radnótiban.
false

Korabeli slágernek tűnő dalok és korabeli filmsztároknak tűnő szereplők – ezt kínálja a Radnóti  Mozgófénykép című produkciója. Aki netán ráismerne a színen felvonuló szereplőkben a két világháború közti antivilág legnagyobb filmsztárjaira, Törzs Jenőre, Perczel Zitára, Ráday Imrére, Karády Katalinra, Jávor Pálra, Kabos Gyulára vagy Turay Idára, az semmiképpen sem a véletlen műve, hiszen Nényei Pál darabjának szereplői úgy lettek kitalálva, hogy a megszólalásig – vagy tán még azon túl is – hasonlítsanak a Horthy-korszak mozgóképvilágának nevezett sztárjaira. És ha már a róla elnevezett korban vagyunk, úgy illik, hogy maga Horthy Miklós is megjelenjen a színpadon – s ezt meg is teszi Bálint András megformálásában. A korabelinek tűnő szereplőknek Dinyés Dániel és Hajós András írt korabeli slágereknek tűnő dalokat.

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.