„Isten bevándorláspolitikájáról” - Sándor Anna, a Spinoza Ház vezetője és tulajdonosa

  • rés a présen
  • 2016. augusztus 26.

Snoblesse

Spinoza Zsidó Fesztivál szeptember 10. és 25. között

rés a présen: Mikor és miért született meg a Spinoza Zsidó Fesztivál?

Sándor Anna: 2003-ban volt az első, vagyis idén már a 14.-et tartjuk szeptember 10. és 25. között. Az első fesztivál legelső programja Kaján Tibor bibliai témájú karikatúrakiállítása volt. Abban az időben kezdődött meg a zsidó negyed fizikai rehabilitációja, és úgy gondoltam, hogy én pedig a negyed szellemi rehabilitációjához szeretnék hozzájárulni. 70 évvel azelőtt ugyanis ebben a negyedben, ami kb. 12-15 utca, 47 színház, kabaré, zenés kávéház, galéria és a többi működött, s ezt a kultúrát, ezt a hangulatot akartam visszahozni. Hát, mit mondjak, a negyed az elmúlt 15 év alatt valóban nagyot változott.

rap: Milyen gondolatra épül az idei fesztivál?

SA: A gondolat, a filozófia nem új, szinte minden évben ugyanaz: a zsidó kultúra széles skáláját mutatjuk be egy helyen két héten keresztül. 16 program több mint 70 résztvevővel. Fő gondolatunk: nem sablonos zsidó programok, mint hogy itt egy kántor, ott egy klezmer, hanem többnyire saját darabokat állítunk színpadra, amelyek sehol máshol nem láthatók. Ilyen például a Herzl és a Pulitzer című drámánk, vagy a Poppera és a Ki volt Sólyom Janka? című zenés játékunk. Mi találjuk meg a témákat, azokat kutatjuk, feldolgozzuk, megíratjuk és színre visszük.

false

rap: Milyen premierek lesznek a fesztiválon?

SA: Az egyik a Jávor Pál. E zenés játék egyszerre szól a színművészről, a fenegyerekről és az emberről, mesél arról a Jávorról, aki kiállt a kollégákért, az üldözöttekért, amiért is 1944-ben eltiltották a színészettől. Másik premierünk a Lola Budapesten című szintén zenés játék. Lolának a zsidósága miatt el kellett hagynia Budapestet. Hosszú lelki és fizikai utat jár be, mire ismét visszatérhet Budapestre, 22 sanzon és sláger kíséretében.

rap: Valóban van a magyar zsidóságnak 2000 éves története?

SA: E jogos kérdésre megkapták a választ azok, akik tavaly ott voltak a 13. Spinoza Zsidó Fesztiválon. Dénes Gábor író, operatőr, rendező ugyanis 5 részben készítette el a magyar zsidóság történetéről szóló, a római kortól kezdődő filmsorozatát egészen 1900-ig, amit a tavalyi fesztiválon levetítettünk. Dénes Gáborral akkor megígértettük, hogy a munkáját folytatja. Szeptemberben a 20. század kezdetétől követhetjük az eseményeket: háborúk, forradalmak, ellenforradalmak, Trianon, zsidóellenes törvények, numerus clausus. Második világháború: munkaszolgálat, újvidéki vérengzés, a vidéki zsidóság megsemmisítése, gettók felállítása, nyilas uralom stb. Szóval Dénes Gábornak volt mit a filmben feldolgoznia, nekünk meg lesz mit néznünk.

rap: Milyen programokat ajánlanál még a fesztiválból?

SA: Ha lehetne, mindegyiket, de leginkább azokat, amelyek egyszeriek. Ebből kiemelném Heller Ágnes aktuális előadását Isten bevándorláspolitikájáról,
vagyis arról, mit mond az Örökkévaló az idegenekkel való bánásmódról, valamint Balázs Gábor előadását Spinozáról, ahol megtudjuk, miért volt Spinoza óriás. S persze Ungvári Tamás előadását sem hagynám ki. A sok beszéd mellett szemezgetnék a fesztivál zenei programjából is. Tudja-e az olvasó, mi a közös Seress Rezső és Gershwin dalaiban? Az, hogy mindkettőt a Szakcsi–Sziámi-kettős adja elő. És Fellegi Balázs Leonard Cohen-estjét említettem már? Ajánlom még a SabbathSong, valamint a Haverim Klezmer Band zenéjét, mindkét program melegséggel és humorral színezi az idei Spinoza Zsidó Fesztivált.

rap: Mit szólna Spinoza, ha felénk járna?

SA: Először is csodálkozna. Hogy szülővárosától, Amszterdamtól 1500 km-re róla neveznek el egy kulturális helyet? Nahát! És hogy domborműve a ház falán? Megkérdezné, hogy a dombormű alá sok okos mondatai közül miért épp azt választottam, ami ott van a Dob utca 15. falán. Végignézve a műsorunkat pedig megdicsérne, amiért a legtöbb program a nyílt, szabad szellemről árulkodik.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.