Tartalom

(2016-08-25)

Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Sportország összes aranya

Az öreg ördög sem emlékszik már arra, hogy mit csinált Orbán Viktor a londoni olimpia idején, tán nem volt még ilyen eszeveszett a tombolása.

A szerk.

A szerk.

Harca az árnyakkal

Hétfőn egy órát sem tartott az Országgyűlés rendkívüli ülésnapja, mivel a Ház a Fidesz–KDNP-frakció nagy többségének a távolléte miatt határozatképtelen volt.

A szerk.

A szerk.

Vigyék magukkal

A haza most kétségtelenül nehéz pillanatokat él át: akiket tip-top megválasztottak arra, hogy ilyen meg olyan feltételekkel itt meg ott képviseljék őt, a nevében beszéljenek, állást foglaljanak és a többi, leköpték kicsinyt, és még azt se állíthatjuk biztosan, hogy a haza ebben az egész kínos ügyben teljesen ártatlan lenne.

Publicisztika

Eric D. Weitz

Publicisztika

Közös nevezőn

A weimari Németország, Donald Trump és a konzervatívok nyelve

„Micsoda emlékezetes nap!” – jegyezte fel naplójába egy középosztálybeli hamburgi háziasszony 1933. január 30-án, az után, hogy végignézte az Adolf Hitler hatalomra kerülését ünneplő roham­osztagosok fáklyás díszszemléjét.

Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Karizma

Létezik egy úgymond misztikus képesség, a személyiség delejes kisugárzása, azaz a „karizma”, amely az átlagembertől megkülönbözteti az igazi politikust, művészt és prófétát. Van egyébként egy igen hasonló jelentésű japán színházi kifejezés, amely politikusra is vonatkozik néha: haragei, azaz „hasművészet”. A haragei az a magnetikus képesség, hogy a politikus a puszta jelenlétével képes uralni egy helyzetet, vagy egy színész, bár semmi különöset nem tesz a színpadon, mégis erősen érezzük, hogy ott van.

Belpol

Interjú

Belpol

A haveri kapitalizmus fogságában

Martin József Péter, a Transparency International ügyvezető igazgatója

Magyarország azon kevés ország közé tartozik, ahol nem az oligarchák tartják sakkban az államot, hanem a kormány maga választja ki hű oligarcháit. A Transparency International ügyvezető igazgatójával a korrupció hosszú távú hatásairól, régiós trendekről és a lopás mértékéről beszélgettünk.

Egy újabb problémás tanévkezdet

Belpol

Többismeretlenes egyenlet

A tavasszal tetőző tanári elégedetlenség és a nagy fogadkozások ellenére az oktatáspolitikának idén sem sikerül zavar nélkül levezényelni a tanévkezdést. Egy héttel az indulás előtt különösen a szakképzésben nagy a bizonytalanság.

Voldemort, Farkas Flórián és más ügyeskedők a szociális szövetkezetek körül

Belpol

A Hasznos Szakértelmek tudománya

Az Európai Unió Magyarországot is ösztönözné a szociális gazdaság fejlesztésére, de nálunk inkább lenyúlják és elherdálják az erre kapott milliárdokat.

Külpol

Külpol

Kereszttűzben - Ferenc pápa három éve

Ferenc pápa egész Európában magára haragította a nacionalista jobboldalt, amiért oly egyértelműen állt ki a menekültek mellett. A háttérben azonban mélyebb és régebbi konfliktusok húzódnak – a katolikus egyházon belül és körülötte egyaránt.

Képzőművészet

ŐSZMŰVÉSZET - Kiállítás

Képzőművészet

Hogyan szerettem bele Rövid Jánosba?

Bringológia az Iparművészetiben

Drótszamár és fémdömper a világmegváltás rögös országútján. A Kultúrgorilla dizájnműhely bringás kiállításán jártunk.

Interaktív

Tévésorozat

Interaktív

Ki akasztotta fel a balerinát?

Gyilkosság Reykjavíkban

Persze, közhely, de megint az északiak mutatják meg, mi fán is terem a nyomasztás. Most éppen egy izlandi krimisorozatban (egyre kevésbé ritkaság az ilyen holmi, gondoljunk csak a nemrégiben lefutott Trappedre) járunk a bűn nyomában, látjuk a kissé teszetosza nyomozókat és a hálószobákban megbújó titkokat.

Rádió

Interaktív

Kéz a vasban

Ünnepi műsor a Szent Jobbról

Akárhonnan is nézzük, augusztus 20. elsősorban a tűzijátékról szól, tudja ezt kis- és nagymagyar, kormány- és városvezető, meteorológus és katasztrófavédelmis egyként. Minden más körítés, felvezetés, kötelező kör csupán az este nagy össznemzeti durrogtatása előtt.

Film

Film

Film

Reggeli etetés

Ben Hur

Charlton Heston (az eredeti Ben Hur és Mózes után a legjobb Mózes) szelleme mostanában bizonyára Trump kocsiverseny-győzelméért szorít, és nincs ideje olyan apró-cseprő földi dolgokra, mint az, hogy milyen kocsiversenyek kerülnek a mozikba.

Zene

Lemez

Zene

Istenek tánca

Hieroglyphic Being: The Disco’s of Imhotep

Jamal Moss egyike a nemzetközi technó/szintetikus tánczenei világ legelképesztőbb figuráinak: a számtalan név alatt (a sajátján kívül leginkább Hieroglyphic Beingként) ismert elektronikuszene-készítő elképesztő termelékenységgel írja, szerkeszti, állítja elő és publikálja a zenéket – rajongói sem értik, hogy a rengeteg s hallhatóan igen alapos munka mellett mikor van ideje aludni.

Zene

„Nincs bennünk egy Nevermind” – Mudhoney

Nélkülük más lett volna a Nirvana, a Pearl Jam és a grunge. Egy időben a seattle-i rockzene legfontosabb alakjai voltak, de sosem lettek olyan híresek, mint pályatársaik. A Mudhoney énekesével és gitárosával (képünkön jobbról a második és az első) első magyarországi koncertjük előtt beszélgettünk.

ŐSZMŰVÉSZET

Zene

„Itt bármit kipróbálhatunk”

Kolonits Klára és Dinyés Dániel

Hajdan még az Ördögkatlanból indult, majd a Katonában vált mind izgalmasabb produkcióvá Dinyés Dániel Operabeavatója. A karmester-zeneszerzőt és opera-énekesnő feleségét az elmúlt évad nagyszerű Così fan tutte sorozatáról, az opera zsigeri élményéről és a jövőről kérdeztük.

Színház
Könyv

Könyv

Könyv

Búcsúzóban

Seamus Heaney: Élőlánc

Amikor 2013. augusztus 30-án, 74 évesen elhunyt a Nobel-díjas északír költő, világszerte úgy búcsúztak tőle, mint a nemzetközi irodalmi élet legismertebb lírikusától, az utolsó világsztár költőtől.

Tudomány

A nagyvárosi patkány

Tudomány

Csatornák hőse

Már a szakemberek is beismerik, hogy elszaporodtak Budapest belvárosában a rágcsálók. Nem szívesen veszünk tudomást róluk, de a főváros szívében tombolnak a patkányok.

Gasztro
Sport
Tévétorrent
Ételhordó