Mangaopera: War Sum Up

  • 2012. október 1.

Snoblesse

Hogyan is festene egy fesztivál japán hagyományokból táplálkozó, dán–lett koprodukcióban megvalósított mangaopera nélkül?! A Hotel Pro Forma társulat a Café Budapest fesztiválon.


A mangaoperához (a mangán és az operán túl) a következő összetevők szükségesek: egy kísérletező kedvű dán színtársulat, egy évszázados hagyományokkal bíró japán színjátszási forma, és egy tucatnyi lett operaénekes. A konkrétumok pedig a következők: a dán Hotel Pro Forma társulat a japán nó színház hagyományait fejlesztette kortárs operává a Lett Nemzeti Operával karöltve, s mindehhez a mangák képes beszédét, valamint a fényfestés legújabb vívmányait hívták segítségül. Akinek mindez túlságosan kínaiul (dánul, japánul, esetleg lettül) hangzik, annak talán eligazítást jelenthet a szinopszis, mely szerint a formabontó produkció a háború természetrajzát kívánja felfesteni a kém, a harcos és a zsoldos históriájának megelevenítésével.

 

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?