„Minden, ami szerelem” - Soós Attila rendező

  • rés a présen
  • 2016. július 14.

Snoblesse

Jön az Orlando Petrik Andreával - bemutató a a szegedi Thealter Fesztiválon

rés a présen: Fizikai színházi szakon végeztél – mi számodra a színház, és mi benne a fizikai?

Soós Attila: Illés Edittel, majd később Kasvinszki Attilával kezdtem el színházzal foglalkozni. Jó rég volt már. Mindketten bennem vannak máig, sokszor eszembe jutnak. Azóta színházrendező lettem, rengeteg minden történt. Fájdalmas és szenvedélyes út vezetett a főiskoláig. Valahogy az életemet átfogja és meghatározza ez a két jelző.

rap: Mi volt a Trojka Társulat alapja?

SA: A Trojka 2013-ban alakult meg Szent Iván napján. Arra vágytunk, hogy összefogjunk azokkal, akikkel együtt dolgozunk, ez egy természetes igény minden produkció létrejötténél. Háromévesek vagyunk, idén fogunk alapítvánnyá válni. Szepes Annával, a Trojka asszisztensével, egyeztetőjével és Teket Renivel, a produkciós vezetőnkkel szeretnénk elérni, hogy az alapítványon belül tudjunk szerződni és számlázni. A Trojkában a szabad átjárhatóságot szeretem hangsúlyozni.

false

rap: Az Orlando színpadra állításán dolgoztok. Milyen a próbafolyamat, és mikor lesz a bemutató?

SA: Az Orlandóval a gendertémába nyúlunk nyíltan: keressük a nőben a férfit, a férfiban a nőt. Orlando szerepe szerint férfi, de szerettem volna, ha nő játssza, mert a második felvonásban a történések eredményeként kizárólag nőként tud érvényesülni. Olyan színésznőben gondolkodtam, akiben kétség nélkül érezhető a férfi, de azzal együtt zabolátlanul csodálatos nő is. Így választottam Petrik Andreát. A további szerepekben Egyed Bea, Sztarenki Dóra és Mészáros Piroska láthatók. Csodás csapatot alkotnak négyen. A bemutató a szegedi Thealter Fesztiválon lesz július 26-án a Régi zsinagógában, a budapesti bemutató december 1-jén a Jurányi nagyszínpadán, de előtte szeretnénk még ősszel utazni vele.

rap: Milyen kötődésed van a Thealterhez?

SA: Tavaly a Cleansed című előadásunkat vittük a Régi zsinagógába. Idén pedig abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az Orlando mellett színházi workshopot is vezetek majd. Szeretem, ha terhelve vagyok egyszerre több feladattal.

rap: Vannak-e még megmutatkozási lehetőségeid a nyáron, vagy készültök a következő évadra?

SA: A nagykárolyi Spot Fesztivál felkért, hogy augusztusban rendezzek ott egy Shakespeare-darabot. Az Ahogy tetszikből készítünk Széphelyi Júlia dramaturggal egy adaptációt Kamu címmel, és az idén másodéves színészhallgatót, Nagy Katicát kértem fel Rosalindának. Ugyancsak Széphelyi Júliával augusztus második felében előkészítjük egy táncfilm forgatókönyvét az Orlando tapasztalatai után. Aztán Mikó Csabával elkezdődnek a Casanova előmunkálatai. Szeptemberben Duda Éva munkatársaként is fogok dolgozni, illetve folytatom táncdramaturgként a munkámat februárban Újvári Milán mellett. És valami zsiványságon törjük a fejünket Andrássy Mátéval is.

rap: Szerinted is színház az egész világ?

SA: Ha örökzöld, akkor inkább minden, ami szerelem.

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.