Tartalom

(2016-07-14)

Snoblesse
Kis-Magyarország
Egotrip

Egotrip

Sándor Judit: Testbeszéd

Minek nevezzelek? – Az embrióról

Az egészségügyi törvény szerint embriónak tekinthető minden élő emberi embrió a megtermékenyítés befejeződése után a terhesség 12. hetéig.

Egotrip

Techet Péter: Svarcgelb

„Népek börtöne”

A New York Timesban nemrég egy vezető francia politikus, bizonyos Marine Le Pen írt hosszú véleménycikket a Brexitről, amely szerinte a „népek tavaszához” vezet majd. A Nemzeti Front elnök asszonya az Európai Unióval való szembenállást a Vormärz liberális időszakához hasonlította, amikor is a gonosz birodalmakkal, szupranacionális dinasztikus szövetségekkel szemben Európa népei felkeltek.

Publicisztika

Publicisztika

Ara-Kovács Attila: Akarjuk?

Sokak szerint nem demokratikus magatartás, ha a demokratikus ellenzék majd’ minden pártja arra biztatja az embereket, hogy ne vegyenek részt az október 2-i népszavazáson.

Publicisztika

A bojkott a jó döntés

"Mindenki, aki részt vesz a népszavazáson, Orbán európai játszmájának túszává válik a magyar nemzeti érdekkel szemben." Szigetvári Viktor arról, miért nem kell elmenni a referendumra.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Fegyverletétel

Kopaszok masíroznak a Városligetben, utasítgatják vagy éppenséggel lefújják paprika­sprajel a rendőröket, időnként lökdösik vagy megverik a Ligetvédőket; uralják a helyzetet.

Külpol

Külpol

„Kimentem túlélők után kutatni” - Jecs Lajos ápoló

Október 3-án hajnalban Afganisztán északi részén egy amerikai gép lebombázta az Orvosok Határok Nélkül (MSF) által működtetett kunduzi kórházat. A támadásban 42-en haltak meg, köztük több orvos és ápoló. A Közép-európai Egyetem idén az MSF-nek ítélte a Nyílt Társadalom Díjat. A bombázást átélő magyar ápolóval beszéltünk.

Brazília az olimpia előtt

Külpol

Talpig harcban

Nem a korrupcióellenes tüntetések, hanem politikai manőverek buktatták meg a baloldali kormányt, és nem a jobboldal került a helyére, hanem egy olyan opportunista csoport, amelyet senki sem választott meg. Napról napra mélyülnek az árkok Latin-Amerika legnagyobb országában.

Belpol

Belpol

A gazdagok játszótere - Eldől a Római-part sorsa

A mobilgát-beruházás a végére fölemészthet akár 20 milliárd forintot, tönkretesz egy kivételes ökoszisztémát, viszont megnöveli néhány befolyásos vállalkozó ingatlanjának az értékét. E tényeket Tarlós István arroganciája sem leplezheti már.

Kiszolgáltatottak a fogyatékkal élő gyermeküket ápoló szülők

Belpol

„Ebből csak vegetálni lehet”

Szülők ezrei ápolják otthon fogyatékkal élő gyerekeiket, és sokan közülük emiatt a létminimum alatt tengődnek. Az ápolási díj megemeléséért és munkaviszonyként való elismeréséért küzdenek, egyelőre kevés sikerrel.

Zene
Film
Könyv

Kiállítás

Könyv

A nevüket adták

Nyomot hagytak – Évszázadok, személyiségek, aláírások

A kalapos király türelmetlen szignatúrája a türelmi rendeleten, a szabadkőműves-páholyba jelentkező Ady önérzetes ákombákomja vagy épp a Gorbacsovnak levelet fogalmazó idős Kádár göcsörtös betűi: múzeumi tárló láttán ritkán érezheti magát közelebb az ember a kis- és nagybetűs történelemhez, mint amikor a múlt nagyjainak (hőseinek és szörnyetegeinek, mártírjainak és balekjainak) a keze vonását találja a vitrin mögött.

Könyv

Kihúz, bezúz, eltüzel - Üldözött könyvek

A cenzúra és a könyvek betiltásának gyakorlata szinte egyidős az írás megjelenésével. Magyarországon alig néhány olyan időszakot számol a könyvtörténet, amikor egyes művek íróinak vagy olvasóinak nem kellett retorzióktól tartania.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A mosódob mestere

Lois Viktor: Megalázott embervilág

Fiatalkorom egyik legmeghatározóbb és egyben legviccesebb élménye egy Tundravoice-koncert volt Szentendrén, köztük a feledhetetlen, Repülő pingvinek a tundra felett című szám.

Gasztro
Tudomány
Tévétorrent