Íme, egy elektronikus zenei legenda

  • 2016. szeptember 23.

Snoblesse

Murcof a Listen Ensemble kamarazenekarral lép fel egy különleges helyszínen.

A 4DSOUND által Budafokon, a néhai Haggenmacher-sörgyár területén kialakított Spatial Sound Institute ismét kinyitja kapuit: két közös koncertet ad a mexikói zeneszerző-producer Murcof és a tizennégy tagú párizsi Listen Ensemble kamarazenekar.

false

A Murcof művésznév mögött a régóta Európában élő mexikói elektronikus zenei előadó Fernando Corona bújik meg, aki az elmúlt másfél évtizedben egyedi, összetéveszthetetlen hangzásvilágot hozott létre. Ennek egyik legfontosabb jegye, hogy modern klasszikus, kortárs komolyzenei elemekkel ötvözi saját dubból, ambientből, EBM/indusztriál hatásokból, drone-ból, no meg némi technóból felépülő elektronikus zenei világát (Erik Truffaz társaságában készített lemezéről itt írtunk). Minden részletre kiterjedő figyelme, a hömpölygő tempók és a zene térbelisége iránti érzéke (ami ezen a helyszínen különösen fontos!), kiemelik a többi elektronikus zenei előadó közül.

Murcof ezúttal közös koncertet ad a Listen Ensemble nevű kamarazenekarral, melyet a Párizsi Királyi Konzervatórium végzett hallgatói alapítottak: programjuk szerint új kapcsolatot kívánnak teremteni a hagyományosabb zenei nyelv és az új technológia között. A Listen Ensemble mindenféle dirigencia, pláne karmester nélkül, pusztán a zenészek párbeszédéből, együttműködéséből és kölcsönös figyelméből teremti meg saját autonóm világát.

Az este során kétszer (fél 8 és 10) is meghallgathatjuk a produkciót: ennek során Murcof előadja majd a külön a 4DSOUND rendszerére írt művét, míg a Listen Ensemble-al többek közt Terry Riley egyik mesterművének (In C) „térbeli” remixét is előadják.

Az estét maga az elvarázsolt helyszín teszi különlegessé: a helyszín egy új, eddig ismeretlen, totális hangélményt kínál, a hangok hol végtelen messze, hol pedig éppen hogy intim közelségben szólalnak meg, és közben mozognak: körülöttünk, fölöttünk, alattunk, köztünk vagy éppen rajtunk keresztül.

Hangolónak:

Figyelmébe ajánljuk