Szemrevaló

  • 2016. szeptember 23.

Snoblesse

A német nyelvű filmtermés legjava érkezik erre a derék fesztiválra.

Megvan, ki volt Fritz Bauer? Az 1968-ban tisztázatlan körülmények között elhunyt jogász a német jogállam kialakításán dolgozott. Tiszta víziója volt arról, hogyan kellene Németországnak szembenéznie a múltjával és közös akarattal egy felvilágosultabb jövőt építeni – mégpedig a német alaptörvény értelmében, amelynek első, Bauer által gyakran hangoztatott mondata így hangzik: „Az emberi méltóság érinthetetlen. Annak tisztelete és védelme minden állami hatalom kötelessége.”

Ezt már a Szemrevaló sajtóanyagából idéztük, ahol bőven értekeznek a jó Fritzről, ugyanis két film is foglalkozik vele. A Hivatása államügyész: Fritz Bauer című dokut szeptember 26-án, 18 órakor vetítik, míg Az állam Fritz Bauer ellen c. játékfilmet szeptember 27-én, 20 órakor. Utóbbiban az egykori krétakörös Tilo Werner alakít Moszad-ügynököt, csak mondjuk.

Az állam Fritz Bauer ellen című film szeptember 27-i vetítése után a közönség dr. Majtényi László alkotmányjogásszal, az Eötvös Károly Intézet elnökével és dr. Tóth Balázzsal, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársával beszélgethet a filmben felmerülő jogi és morális kérdések kapcsán. Moderátor Győri László, a beszélgetés magyar nyelven zajlik, német szinkrontolmácsolással.

Ezeken kívül még 16 jól kiválogatott filmet adnak a Szemrevalón, de nem mondjuk meg, miket.

Figyelmébe ajánljuk